NB52 De eerste stappen gezet

Door Henriët Griffioen

Op zondag 30 mei was het eindelijk zover: de eerste fysieke bijeenkomst van de Schooltocht naar Rome door zestien alumni van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Onder leiding van jurist / filosoof Victor Broers bezochten we in het oude hart van Amsterdam de plaatsen die een rol hebben gespeeld in het ‘Mirakel van Amsterdam’. In het kort: de hostie die in 1345 maar niet wilde verbranden, keerde uit zichzelf tot tweemaal toe vanuit de Oude Kerk terug naar de Kalverstraat / Rokin. Na erkenning door de bisschop van Utrecht zorgde dit wonder ervoor dat Amsterdam een officiële bedevaartsplaats werd. De stroom pelgrims werd vanaf het dorp Sloten in goede banen geleid via de Heilige weg. Om dit wonder te gedenken vindt sinds eind 19e eeuw nog steeds ‘De Stille Omgang’ plaats medio maart.

Voor de alumni was het een enerverende dag waarop ze kennis maakten met hun toekomstige mede-pelgrims. De leeftijd varieerde van 20 tot 70 jaar, maar de meesten waren zo rond de 30. Voor mij was het fascinerend om te ervaren dat die mix van generaties zo goed werkte, maar vooral het enthousiasme voor het pelgrimeren was opvallend.

We bleven nog heel lang napraten op een terras aan ‘t Spui. Jammer dat we een jaar moeten wachten voordat we echt op pad kunnen en van Bolsena naar Rome gaan lopen. Ook daar zal Victor ons uitgebreid rondleiden door zijn thuisstad en ons kennis laten maken met het onbekende Rome. We kunnen niet wachten!