Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Verslag huiskamers 2019

Flevoland, Gooi en Vechtstreek
Naar verslag Gouda
Naar verslag Friesland
Naar verslag Zuid-Limburg
Naar verslag Tilburg-Breda
Naar verslag Zutphen
Naar verslag Weert,Roermond en Venlo

Huiskamerbijeenkomst Flevoland, Gooi en Vechtstreek op 6 april 2019

De deelnemers aan de huiskamerbijeenkomst voor Flevoland, Gooi en Vechtstreek hebben een heerlijke middag gehad bij gastheer Vincent in Almere. Na een korte wandeling door het Kromslootpark met bloeiende bloesembomen zijn ervaringen uitgewisseld. Twee pelgrims zijn al naar Rome geweest, één is onderweg, en twee vertrekken over een paar maanden. Genoeg te praten dus.

 

 

 


Huiskamerbijeenkomst regio Gouda op 24 maart 2019

Astrid de Cock en Pieter Siebesma

De vijfde bijeenkomst van de huiskamer Gouda vond ter afwisseling voor het eerst niet plaats bij de coördinatoren thuis. Dit keer hadden Geri en Marijke aangeboden de organisatoren te zijn bij hen thuis. We waren in totaal met acht pelgrims. Voor onze kleine huiskamer Gouda een goede opkomst.

Allereerst wisselden we zoals altijd de ervaringen van het afgelopen (half) jaar en de plannen voor het komende jaar met elkaar uit. Bij sommigen stond het pelgrimeren even op een laag pitje. Maar er waren ook concrete plannen voor de Via de la Plata in Spanje en keuzes tussen de Via Francigena na Rome en St Birgitta in Zweden.

Aan de hand van een informatief overzicht van Geri spraken we over allerlei gratis navigatiesystemen onderweg. De meesten van ons hadden hier wel enige ervaring mee. Maar we konden elkaar toch ook nog aardige tips meegeven. Als vanzelf leidde dit onderwerp ook tot mooie verhalen over verdwalen.
Vervolgens praatten we aan de hand van een interessant verhaal van Marijke over het thema pelgrimeren of op bedevaart gaan. In alle religies zijn er pelgrimages en er komen er nog steeds bij. Ter illustratie bekeken we enkele beelden van de bijzondere bedevaartsplaats van La Difunta Correa in Argentinië. Ook de verschillen tussen wandelen en pelgrimeren kwamen ter sprake. Meerderen van ons meldden dat ze ooit waren begonnen als wandelaar en al lopend pelgrim waren geworden.

Daarna gingen we zoals altijd naar buiten om te wandelen. Dit keer was dat in het mooie Van Bergen IJzendoorn park. Daarbij vertelde Marijke enthousiast over de geschiedenis van het park en over de bijzondere beplanting.

Ter afsluiting was er nog een borrel met heerlijke hapjes. Intussen bekeken we de prachtige fotoboeken van Geri en Marijke met voor iedereen heel veel herkenbare plekken. Het was weer een enerverende bijeenkomst. De volgende bijeenkomst zal in het najaar zijn.

 

 

Huiskamerbijeenkomst Friesland op 23 maart 2019

Door Lowie Mossel (coördinator)

Op zaterdag 23 maart jl. was de eerste bijeenkomst in Sneek.
We waren te gast bij Jan Mulder (coördinator).

Van de Friese leden van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome hebben in eerste instantie 8 leden aangegeven om deel te nemen aan het huiskamerproject.
Helaas konden 3 leden niet bij deze bijeenkomst aanwezig zijn.
De groep was dus niet zo groot (5 personen) maar dit aantal komt bij andere regio’s soms ook voor heb ik gehoord.

Toen iedereen aanwezig was en we ons aan elkaar hadden voorgesteld, besloten we de bijeenkomst maar in het Fries te doen. We spraken tenslotte toch allemaal de taal.
Wat meteen opviel was de zeer ontspannen sfeer. Jan zorgde voor de koffie, thee en koek.
Iedereen had al een keer een tocht naar Rome gemaakt (4 te voet en 1 op de fiets).
Ook de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella hadden een aantal ook al achter de rug.
En nu ?
Een aantal aanwezigen zijn inmiddels begonnen met de Via Francigena.
Er werden meerdere pelgrimsroutes en wandelpaden besproken in binnen en buitenland die soms ook al waren gelopen of gefietst.
Ook nuttige informatie over slaapplaatsen, apps en GPS kwam ter sprake.
De tijd vloog om. Het was tijd voor de soep. Jan had heerlijke tomatensoep klaargemaakt.
Daarna werden er nog foto’s bekeken met een beamer van een voet- en fietstocht naar Rome. Het waren mooie foto’s die voor de anderen soms ook zeer herkenbaar waren en herinneringen opriepen.

Tijdens deze bijeenkomst is ook besproken om contact op te nemen met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (Regio Friesland) om aan te sluiten bij bepaalde activiteiten.
Inmiddels is er contact geweest. De eerste reacties waren positief.
Er komt een ander bestuur bij het Genootschap van Sint Jacob. Dus maar even afwachten.

Er is nog geen nieuwe bijeenkomst gepland.

Tenslotte wil ik de overige aanwezigen bedanken voor zijn of haar inbreng en zeker Jan voor het beschikbaar stellen van zijn huiskamer.

Huiskamerbijeenkomst Zuid-Limburg op 16 maart 2019

Ook ditmaal vind de huiskamerbijeenkomst plaats in Landgraaf, waar Jean en Conny Schutgens hun huiskamer graag ter beschikking stellen. Het zijn dan ook leden van het eerste uur.
In totaal zouden we met 11 personen zijn bij deze bijeenkomst, maar helaas moesten een drietal personen zich ziek afmelden.
Rond 13.00 uur klinkt de bel, en de eerste deelnemer meld zich.
En langzaam komt een ieder binnen, zoals gebruikelijk in Limburg, beginnen we met een kop koffie / thee en een lekker stuk Limburgse vlaai.
Ook mogen wij 2 nieuwe personen welkom heten, zij zijn nog niet-lid, maar willen dit wel snel worden.
Het is al snel gezellig en wordt er over en weer informatie gedeeld, iedereen voelt zich thuis.
Het is een groep van zeer ervaren mensen tot de 2 personen die nog nooit een lange tocht hebben gemaakt.
Iedereen stelt zich voor, en wat hij zij heeft gelopen cq gefietst heeft en wat de plannen zijn.
Arno begint als eerst, hij vertelt zeer gepassioneerd over zijn tocht over de GR5 en de via Francigena naar Rome, hij vertrok vanaf zijn huisadres. Hij leest vier verslagen voor over zijn tocht welke in het plaatselijk blad hebben gestaan, zo kon een ieder meeleven. Arno schrijft vooral over zijn ontmoetingen en de gevoelens daarbij. Verder wil hij nu de Franciscaanse voetreis ( Florence – Asissi – Rome) gaan lopen
Fijn is dat er meteen op elkaar wordt ingehaakt, en een ieder zijn tips deelt over het onderweg zijn.
Laur is op weg naar Rome via de Oostelijke route , hij is nu aangekomen in Rothenburg aan de Tauber, en hij twijfelt nu over hoe hij zijn tocht voorzet, verder over de Romantische strasse naar Füssen en verder of vanaf Augsburg verder gaan over de Via Romea Germanica.
Gelukkig hebben we binnen de vereniging een iemand die deze route heeft gelopen, het bestuurslid Guus Wesselink.
Albert heeft ditmaal geen plannen om naar Rome te lopen maar hij wil via een ongebruikelijke route naar Santiago gaan lopen. Hij wil in Eisenach vertrekken en dan het Elisabethpfad lopen via Marburg naar Köln, en vandaar wil hij kijken hoe hij verder loopt, een optie is de Jakobsweg Köln – Trier – Metz en dan verder.
Ook fijn dat we 2 mensen in ons midden hebben die nog geen lid zijn van de vereniging, Els en Wiel willen wel eens proberen een meerdaagse tocht te lopen. Ze hebben hiermee geen ervaring.
Het plan wat ze hadden was om van Cinque Terra naar Rome langs de west kust te lopen.
Fijn dat ze het plan al hadden gedeeld met mij bij de aanmelding, kon ik al wat info verzamelen binnen de werkgroep routes van de vereniging.
Alle aanwezige waren het wel eens dat de beste keuze zou zijn om voor de Via Francigena te gaan.
Het is een mooie route, goede onderkomens en niet te zwaar. En dan bij Sarzana in te stappen.
Jean en Cockie (de gastheer en vrouw) zijn net terug uit Italië. Zij lopen altijd kleine stukjes van een route, zo zijn ze onderweg op Via Francigena del Sud.
Beide vinden het fijn om hun huiskamer beschikbaar te stellen aan dit mooie project.
Inmiddels staan er ook al lekker hapjes op de tafel en wordt een ieder voorzien van een drankje.
Vanwege het wisselvallige weer laten we de wandeling voor wat het is.
Ik vertel nog iets over mijn plannen van dit jaar, een tocht via Duitsland naar het Deense Viborg.
Het eerste deel van mijn tocht, volgend jaar dan verder naar Oslo en dan via het Olavspad naar Trondheim en dan via het Zweeds Olavspad naar Selanger.
Er wordt nog gezellig geklets over plannen en worden tips uitgewisseld over bepaalde routes.
We mogen weer terugkijken op een geslaagde bijeenkomst . Met dank Jean en Cockie

Huiskamerbijeenkomst Tilburg – Breda 16 februari 2019

door Fred Vliegen

De 2de gezamenlijke huiskamers bijeenkomst Tilburg en Breda, een vervolg van de eerste bijeenkomst afgelopen jaar in Breda. De twee huiskamercoördinatoren Harry Ruijters (Breda) en Jan Franken (Tilburg) zien het wel zitten om deze samen smelting tot een succes te laten uitgroeien.
Voor deze bijeenkomst zijn we te gast bij Anne van der Linden in Riel.

Tegen 13.000 uur druppelen de eerste mensen binnen, ze worden welkom geheten door de gastvrouw Anne en Fred Vliegen, de landelijke coördinator van dit mooie huiskamerproject van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome.
Fred heeft voor deze bijeenkomst lekkere Limburgse vlaai meegenomen voor bij de koffie.
Helaas zijn er wegens ziekte een tweetal afmeldingen, ik wens jullie van harte beterschap.
In totaal zijn er vanmiddag 9 personen. Marlou, Noëlle, Hanneke, Anne (gastvrouw), Jan, Jan Franken, Harry, Henk en Fred.

Na de koffie met vlaai, wordt er begonnen met een voorstel ronde.
Het blijkt een leuke groep te zijn, met een grote diversiteit, met toch aardig wat ervaring.
Zo loopt Marlou het liefst niet alleen, en loopt korte stukken.
Noëlle is daarentegen van huis uit een fietsster. Zij neemt wel een tent mee. Haar voornemen is de Via Francigena te doen.
Hanneke is vandaag alleen gekomen, haar man is nog niet herstelt van de griep. Ze zij samen steeds op pad, zowel te voet als met de fiets. Hebben veel ervaring Santiago gedaan te voet als op de fiets, nu onderweg naar Rome.
Jan Franken, is zo’n 5 jaar geleden begonnen na zijn pensioen. Helaas last van ongemak met het skelet. Heeft Rome- Brindisi gelopen.
Dit jaar op de planning om samen met zijn vrouw de Ökumenische Pilgerweg ( Görlitz naar Vacha) te lopen.
Jan B. heeft veel ervaring met het maken van huttentochten in de Alpen.
Hij heeft de Ligurischer Höhenweg genomen op zijn weg naar Rome. Dit is een pittige overgaan in de Franse Alpen. Maar Jan houdt van uitdagingen, een tocht van 5 maanden.
Maar een korte cammino San Benedetto schuwt hij niet.
Harry is ook een kilometervreter, een man met een passie voor Italië. Santiago meermaals gelopen, vanuit verschillende startplaatsen. In Italië de Via Francigena del Sud gelopen naar St. Maria di Leuca. Dit jaar het plan om van Vezelay naar Assisi te lopen, een route die Vincent Oomen heeft gelopen.
Henk heeft ook vele huttentochten gemaakt. Maar samen met zijn vrouw naar Santiago gefietst, hij heeft genoten van zijn tocht Florence- Assisi – Rome.
Henk loopt liever, misschien dit jaar nog de San Benedetto vanaf Norcia lopen
Maar zeker ook op de fiets naar Wenen.
Anne loopt het liefst alleen, houdt niet van drukte. Loopt de Via Francigena in 3 etappes vanaf Reims naar Rome. En ze vindt de GPS geweldig.
Fred, heeft ook veel ervaring in de Himalaya gelopen, Nieuw zeeland, Australië, Ethiopië, Marokko, Patagonië allemaal trekkingstochten.
Santiago en Rome gelopen, dit jaar het eerste deel Sittard naar Denemarken en volgend jaar de tocht vervolgen naar Trondheim en Selanger.
Na het voorstelrondje wordt het tijd om de benen te strekken.
Anne heeft een mooi rondje uitgekozen van een 5 kwartier, lekker ontspannen lopen door de bossen rondom Riel. En daarbij onderling informatie uitwisselen.
Iedereen heeft er van genoten.
Na terugkomst, worden de fotoboeken bekeken en wordt er gezellig informatie uitgewisseld en komen er ook weer nieuwe ideeën (routes) tevoorschijn.
Ondertussen heeft de gastvrouw een de salon tafel vol gezet met heerlijke tapas hapjes.
En onder het genot van een wijntje, bietje of iets fris wordt er nog lang nagetafeld.
Het was een uiterst geslaagde middag in Riel, met daarbij een groot compliment voor de gastvrouw Anne.

Huiskamerbijeenkomst regio Zutphen 9 februari 2019

door Fred Vliegen

Een mooi aantal 17 personen bezochten Zaterdag 9 Februari de 1ste Huiskamerbijeenkomst, welke georganiseerd was door de huiskamer coördinator Cees de Boer.
Cees had behalve de gebruikelijke uitnodigingsmail aan alle leden van PnR in de regio Zutphen ook een uitnodiging laten plaatsen in de weekbladen in Zutphen. Maar ook de mond op mond reclame in een sportkantine van de plaatselijke atletiekvereniging. Ook waren er mensen die nog wat info zocht voor een tocht naar Santiago. Samen pelgrimeren met 17 deelnemers.
Dit bleek een succes te zijn.

Om rond 10.30 uur melden de eerste “ pelgrims” zich voor een informatieve dag bij huize de Boer.
Langzaam wordt het steeds drukker in de huiskamer, en onder het genoot van een kop koffie of thee  en een stukje appelcake komen de eerste gesprekken opgang.
Na het welkomstwoord van Cees leg ik als landelijke coördinator van het huiskamerproject kort uit wat de vereniging Pelgrimswegen naar Rome doet.
Cees heeft het goed voorbereid en hij begint de dag met een rondje quotes/ motivatie en vragen aan een ieder.

Een aantal quotes/ motivatie zijn:
Natuur / mensen ontmoeten meditatief
Volledig vertrouwen dat alles goed komt, gedachten kunnen afmaken
Eens een pelgrim, altijd een pelgrim
Fijn om te wandelen
Maar God zal voorzien
Avontuur, trekken
Ervaren van volledige stilte
Ontmoeten van andere mensen, culturen, verhalen, luisteren
Opzoek naar een wandelmaatje richting Rome
Mezelf tegenkomen, mezelf vertrouwen
Niets hoeft, leven in het moment.
Mezelf kwijtraken, bevrijd mij van mijn aardse beslommeringen
Ik loop achter mijn vrouw aan, vanuit mijn katholieke geloof.
Wandelen is gezond
Bepaalde gebeurtenissen loslaten…
Accepteren van het niet weten
Ontdekken van overwegingen om te pelgrimeren
24 uur buiten zijn, samen ontberingen doorstaan

Een aantal vragen aan een ieder waren:
Stempelkaart – Pelgrimspaspoort
Kamperen, hoe vind je de campings, tips
Heb je 2 paar schoenen nodig om in Rome te geraken
Als vrouw alleen onderweg, tips
Overnachten in kloosters, campings, herbergen
Fietsen naar Rome navigatiehulp…boekjes en of digitaal
Rome – Brindisi – Jerusalem
Navigatie ? Telefoon …hoe , wat
Energie / power…telefoon, camera
Betaalbare overnachtingen in Duitsland
Wildkamperen onderweg
Wandelkar handig

Een punt wat vele bezig hield, was het navigatie gebeuren…digitaal / analoog?
Het leuke was dat een aantal mensen in de groep al ervaring hadden met downloaden van routes voor je telefoon cq gps toestel.
Zo lieten zij ook zien welke app’s er tegenwoordig beschikbaar zijn voor op je smartphone, zowel on-line of offline te gebruiken.
Waar ook ik betrouwbare routes vinden(bijvoorbeeld bij Pelgrimswegen.nl en op sites als www.viefrancigene.org )

Tijdens lunch, goed verzorgd door Cees, werd er onderling al veel informatie uitgewisseld.
Zelf ook goede gesprekken gehad met beginnende pelgrims.
Ook de vele fotoboeken, of andere materiaal werd druk bekeken door een ieder.
Het laatste gedeelte was gereserveerd om gezamenlijk nog wat vragen te beantwoorden.
Zoals het wildkamperen, de stempelkaart cq pelgrimspaspoort behalve dat het je toegang geeft tot overnachtingsplaatsen ook een super herinnering na je tocht. Een deelnemer vroeg zelfs aan de mensen in plaats van een stempel een kleine tekening te maken, dit nadat hij op een plaats was geweest waar ze geen stempel hadden. Een hele persoonlijk paspoort .

Aan het einde was deze bijeenkomst vroeg Cees aan ieder om op de flap-over een korte reactie te schrijven over deze bijeenkomst.
Terugkijkend was het een super geslaagde huiskamerbijeenkomst.
Met dank aan  de coördinator Cees de Boer maar ook aan een ieder die aanwezig was.

Huiskamerbijeenkomst Weert, Roermond en Venlo op 2 februari 2019

“Genieten van de vrijheid”

Zaterdag 2 februari, Stramproy, Limburg. Buiten was het grauw, grijs en nat, heel erg nat. Binnen was het warm, hartelijk en gezellig tijdens de tweede huiskamerbijeenkomst van de Kring Weert, Roermond, Venlo. Twaalf wandelaars en fietsers waren samen gekomen om ervaringen uit te wisselen en verhalen te delen. De verhalen gingen niet alleen over Rome, maar ook over de Via Dinarica, het gebruik van een wit steentje onder je tong tegen de dorst, de Arizona Trail en nog veel meer.
Onder de aanwezigen ook Santiago-gangers en een pelgrim, Rob van der Veeke, die op zoek was naar gerichte informatie over de route(s) naar Rome. Hij werd op zijn wenken bediend en ging met veel informatie naar huis waar hij zich verder voorbereidt op zijn pelgrimage. Rob vertrekt dit voorjaar. We wensen hem heel veel succes.
Een mooi verhaal was er van een Jeruzalem-ganger. Hij liep in 2010 helemaal over land naar de heilige stad. In Oostenrijk kreeg hij na een avond samenzijn met een gezelschap een geschreven papiertje in de hand gedrukt. Als hij dat papiertje zou laten zien in Hongarije op een plaats die hij zei dat hij zou aandoen, zou hij gastvrij ontvangen worden. Bij aankomst in Hongarije, bleek het om een vijfsteren accommodatie te gaan waar hij naartoe was geleid. Het briefje dat hij meegekregen had was afkomstig van de eigenaresse. De verbaasde pelgrim werd gastvrij ontvangen en hij mocht gratis gebruik maken van alle faciliteiten. Een mooi verhaal, een mooie ervaring.
We danken Ton Coolen voor de gastvrijheid, de koffie, de thee en de zelfgemaakte lekkernijen. En we danken Luc Mol voor het boekengeschenk, ‘De Roomse Pelgrim’, voor de gastheer en organisator van de huiskamerbijeenkomst. Het was jammer dat het gezelschap niet buiten een frisse neus kon halen. Stramproy heeft een prachtig buitengebied dat een bezoek de moeite zeker waard is. Wellicht een andere keer.
Pelgrimeren is grotendeels loslaten. Maar het bestaat uit meer. Veel meer, dat hebben de pelgrims met elkaar gedeeld. Wat het precies is? Daar is iedereen vrij in. En dát is misschien wel het mooiste; genieten van de vrijheid.