Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Verslag regio Zeeland Rome en Sint Jacob

Santiago en Rome op één dag

 

De gezamenlijke regiodag van het Genootschap van Sint Jacob en de vereniging “Pelgrimswegen naar Rome” die op zaterdag 9 maart 2019 werd gehouden, kende een matige opkomst. Slechts een kleine veertig personen vonden hun weg naar het Heer Arendshuis te ’s-Heer Arendskerke.

Na het openingswoord door Anke de Vos startte de dag met het verhalencafé. In kleine groepen werd aan de hand van een zestal vragen levendig gepraat over ervaringen, verwachtingen en voornemens m.b.t. het pelgrimeren naar Santiago en naar Rome.

Het verhalencafé werd gevolgd door een lezing van Rob Voogt, getiteld “Buen Camino op naar Santiago, mijn voetreis naar binnen” over zijn pelgrimstocht te voet van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago die hij in 2018 maakte. Het waarom van zijn tocht, zijn voorbereiding, het onderweg zijn, zijn thuissituatie en de gevolgen van zijn tocht kwamen daarbij allemaal ter sprake, waardoor we hem beter leerden kennen.

Na de lunch volgden er een tweetal workshops. Anke de Vos leidde een workshop voor lopers en Guus Schipper voor fietsers. De meeste mensen kozen er evenwel voor een frisse neus te halen. Zij maakten onder leiding van Harm de Vos een interessante wandeling door de omgeving.

’s-Middags hield Gert van der Slikke een lezing getiteld “op de fiets naar Rome” over de tocht die hij in 2018 samen met zijn vrouw op elektrische fietsen maakte van Maastricht naar Rome. Met de tent achterop volgden deze krasse zeventigers de route: Maastricht-Basel-Bodensee-Verona-Venetië-Ravenna-Assisi-Rome.

De regiodag werd afgesloten met Café Santi Petri et Saint Jacques waar onder het genot van een drankje nog wat nagepraat werd over deze geslaagde dag.