Jaarlijkse informatie- en ontmoetingsdag

Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Overzicht van de lezingen en workshops

Korte beschrijving van de workshops en de andere activiteiten

Hoofdspreker De magie van het pelgrimeren
Rondleiding kerk en beklimming naar de koepel
10 jaar PnR: Nieuwe paden, oude wegen
Wandelcoaching
Pelgrim op weg naar …
Chemin d’ Assise
Pelgrimsroutes naar Rome voor de wandelaar
Foonfoto: smartphone fotografie
Fietsen in de sporen van Abt Emo
Van Doorn naar Jeruzalem, van wandelaar tot pelgrim
Smartphone als volwaardig GPS-apparaat
Op weg naar pelgrimsgeluk
Fietsroutes naar Rome


Terug naar het overzicht van de dag


Hoofdspreker: Wilco Kruijswijk – De magie van het pelgrimeren

Wanneer ik de dagboeken van mijn pelgrimstochten nalees, tref ik allerlei tegenslagen: enorme plensbuien, een veel te zware tas, rugpijn, blaren, waardeloze nachten door snurkers, spieren die opspelen, verbrand door de zon of onderkoeld door sneeuw, uitgeput door steile bergpaden, uitgestrekte asfaltwegen, grauw weer, gesloten herbergen, lastige medepelgrims en ga zo maar door. Tegelijkertijd is mijn herinnering aan iedere pelgrimstocht uitsluitend positief. Sterker nog, ieder jaar maak ik weer nieuwe plannen om weer op pad te gaan omdat ik er vooral ook gelukkig van wordt. Wat maakt nou dat pelgrimsgeluk? Kunnen we dit mysterie ontrafelen?

Rondleiding kerk en beklimming naar de koepel

Van veraf zie je de imposante verschijning van de Basiliek in het Brabantse landschap. Maar van dichtbij is de Basiliek pas echt indrukwekkend. Met een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en hoogte van 63 meter is de Basiliek een geschaalde kopie van de St. Pieter in Rome. ​Hoe komt een dorp als Oudenbosch, dat in 1865 bij de aanvang van de bouw slechts 3.500 inwoners telde, aan zo’n imposant en uniek bouwwerk?

Het hoogtepunt van de basiliek is letterlijk én figuurlijk de koepel. Met 63 meter hoogte is de koepel van veraf te zien. Met een indrukwekkende diameter van 22,5 meter doorsnede en het prachtige schilderwerk aan de binnenzijde is alleen de koepel van de Basiliek al een bezoek op zich waard. De koepel is ook van binnen te bezichtigen. Aan de rechterzijde in de basiliek is in een van de grote pilaren een deur met een trap die leidt naar de crypte onder de Basiliek, en naar boven, naar de koepel. Met een 144 treden tellende wenteltrap kom je bij de balustrade in de koepel.

Tijdens de rondleiding leer je alles over de historie van de Basiliek en heb je de gelegenheid de koepel te beklimmen.

10 jaar PnR Nieuwe paden, oude wegen – Bestuur Pelgrimswegen naar Rome

De vereniging Pelgrimswegen naar Rome (PnR) bestaat 10 jaar. We hebben een gezonde aanwas van nieuwe leden en al mooie mijlpalen bereikt. Graag willen we als bestuur met de bezoekers van de ontmoetingsdag bespreken welke elementen van de vereniging waardevol zijn en waar meer aandacht voor mag komen. Meer informatie? Meer uitwisselen van ervaringen? Meer lezingen? Waarover dan? Zijn we wel relevant voor jongeren? Mooie vragen en samen zoeken naar antwoorden. Als bestuur willen we de ontmoetingsdagen gebruiken om in gesprek te zijn met elkaar, zodat we de input kunnen gebruiken voor plannen die we formeel bij de Algemene Leden Vergadering in het voorjaar bespreken. In het najaar zal er dan ook geen formele ALV georganiseerd worden. Kom ook en praat mee.

Wandelcoaching – Janneke Kruijswijk-Terlouw

Janneke Kruijswijk-Terlouw is pelgrim, wandelcoach en orthopedagoog. Ze ervaart zelf hoe pelgrimeren vele leermomenten in zich heeft en handvatten biedt voor het dagelijks leven. De orthopedagogiek leert dat we ons allemaal willen ontwikkelen, en soms een duwtje de goede richting op kunnen gebruiken. Van hieruit is het ‘wandelcoachen’ ontstaan: coaching in de buitenlucht, waarbij je letterlijk in beweging komt. Je krijgt in de Wandelcoaching nieuwe inzichten, leert over je patronen en krijgt tips hoe je het geleerde toepast in het dagelijks leven.

De inzichten die Janneke persoonlijk opgedaan heeft tijdens haar pelgrimages past ze toe in de ‘wandelcoaching’. In deze workshop voor Pelgrimswegen naar Rome gaan we met elkaar enkele mysteries van het pelgrimsgeluk ervaren in de buitenlucht.

Pelgrim op weg naar …. Pelgrimshoeve Kafernaum – Lidy Peters en Adri Brooijmans

Pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem is al een kleine 20 jaar een pelgrimsherberg, waar onder meer voorbereidings- en terugkomweekenden georganiseerd worden en waar pelgrims die onderweg zijn naar Rome, Santiago of elders gastvrij onthaald worden. Een pleisterplaats voor mensen onderweg, een plek om tot innerlijke rust te komen, een huis van bezinning, waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Het is een oord om inspiratie op te doen, om je terug te trekken, om weer op verhaal te komen, en mede pelgrims te ontmoeten, kortom een plek om het mysterie van het pelgrimsgeluk te kunnen ervaren. Vessem ligt aan o.a. 3 pelgrimsroutes en is een thuishaven voor allen die op weg zijn op hun levensweg. Ieder legt een eigen unieke pelgrimsroute af. Maak tijdens de lezing kennis met de Pelgrimshoeve Kafarnaüm.

Chemin d’ Assise – Vincent Oomen

Franciscus van Assisi werd geboren in 1181 in Assisi. Geboren als zoon van een rijke koopman zou hij zijn vader opvolgen. Maar Franciscus wilde ridder worden! Deze carrière keuze was echter geen succes en hij belandde in de gevangenis. Hij realiseerde zich dat hij niet op het juiste pad zat, gaf al zijn bezittingen weg en ging voor de zieken en verstotenen zorgen. Hij richtte een nieuwe orde op die volgens de letter van de bijbel leefde; in armoede. Velen volgden zijn voorbeeld en hij werd al snel geassocieerd met een teruggetrokken leven in nauw contact met de natuur. Overal in Europa werden Franciscaanse Ordes opgericht. De eerste orde in Frankrijk was in Vezelay. Leden van de tegenwoordige Franciscaanse Orde ontwierpen een nieuw pelgrimspad in de geest van Franciscus van Assisi. Van Vezelay naar zijn geboorteplaats Assisi. Een route met veel aandacht voor natuur, landschap en het eenvoudig leven als pelgrim; ze noemen het de vredesroute van Vezelay naar Assisi. Vincent Oomen vertelt over de magie van deze nieuwe pelgrimsroute.

Pelgrimsroutes naar Rome voor de wandelaar – Titia Meeuwese

Uiteindelijk leiden alle wegen naar Rome, dus welke moet je nemen als wandelaar?
Wat voor wandelaar ben je: wil je de historische tocht maken of de hoogste passen nemen, wil je op campings, in hotelletjes of in pelgrimsherbergen overnachten?
Een viertal routes zijn goed gedocumenteerd; ze zijn heel verschillend van karakter, maar allemaal mooi.
In deze inleiding ga ik in op de bijzonderheden van de routes t.a.v. historie en natuurschoon, maar ik heb het ook over lengte- en hoogteverschillen.

Foonfoto: smartphone fotografie – Janou Zoet

Ken je dat: een smartphone vol foto’s die bewogen zijn, of scheef? Of nog erger: saaie plaatjes waar je zonder gevoel aan voorbij scrolt? Foto’s die totaal niet jouw beleving van het pelgrimsgeluk weerspiegelen. Dat kan anders!
Janou Zoet, freelance fotograaf & ‘content creator’ en specialist op het gebied van smartphone fotografie laat in haar lezing zien hoe je onderweg met alleen je smartphone prachtige foto’s kunt maken die het delen waard zijn. De smartphonecamera heb je al op zak, nu alleen nog de tools om daaruit te halen wat erin zit!

Fietsen in de sporen van Abt Emo – Liesbeth Oudenhuijzen en Fred Hermsen

Sinds 2015 is er een nieuwe mogelijkheid beschreven om fietsend Rome te bereiken. Dat is de route, die Peter Molog ontwikkelde op basis van het verhaal van Emo, abt van het verdwenen klooster Romerswerf (ruim vijf kilometer ten noorden van Appingedam). In het late najaar van 1211 vertrok Emo naar Rome om een conflict, dat hij had met de bisschop van Münster persoonlijk voor te leggen aan paus Innocentius III. Molog volgt de beschrijving van de route door Dick E.H. de Boer in zijn boek ‘Emo’s Reis’. Liesbeth Oudenhuijzen en Fred Hermsen volgden de route van Emo’s reis naar Rome en delen hun bijzondere momenten in hun lezing.

Van Doorn naar Jeruzalem, van wandelaar tot pelgrim – Martin Kemperman en Jodien van Ark

In twintig jaar liepen Jodien van Ark en Martin Kemperman in etappes vanaf hun huis naar Jeruzalem.
Zij begonnen als wandelaar en kwamen aan als pelgrim .
Gaandeweg ontdekten ze hoe het is om vrij en ontvankelijk te leven. Een aantal ontdekkingen willen ze graag delen, want wij zijn allemaal mensen van de weg, iedere dag opnieuw.

Smartphone als volwaardig GPS-apparaat – Johan Blom

Heb je nog niet eerder met GPS genavigeerd, of heb je al een GPS-apparaat maar ben je er nooit echt vrienden mee geworden? Dan is het uitproberen van een ‘offline navigatie-app’ op je smartphone een kleine stap om eens kennis te maken met de voordelen van SmartphoneGPS-navigatie. Er gaat een wereld voor je open!
Benieuwd naar hoe je de smartphone als volwaardig GPS-apparaat kunt gebruiken? Kom dan naar de lezing Smartphone-GPS—navigatie met daarin de volgende onderwerpen:

  • Ontdek de voordelen én het gemak van wereldwijde gps-navigatie op je smartphone.
  • Download (gratis) landkaarten zodat je onderweg geen internet nodig hebt.
  • Creëer eigen routes of volg bestaande routes (NS-wandelingen, Rome, Santiago de Compostela, etcetera).
  • Methoden om de batterij onderweg op te laden.
  • Weer- en schokbestendig bevestigen van de smartphone op het fietsstuur.

De lezing gaat vooral in op het gebruik van je smartphone op de fiets, maar bevat ook handige informatie voor wandelaars.

Op weg naar pelgrimsgeluk – Wilco Kruijswijk

Al sinds mensenheugenis maken we gebruik van landkaarten om twee vragen te beantwoorden: waar ben ik? Hoe kom ik waar ik wezen wil? Maak kennis met een creatieve manier om deze vragen te verbeelden: door zelf een landkaart te maken. Deze workshop is een ingekorte versie van het weekend Levenskaarten dat verzorgd wordt in het Dominicanenklooster in Huissen. Voor deze speciale gelegenheid werken we met elkaar aan een landkaart over Het Mysterie van Pelgrimsgeluk. Als vertrekpunt gebruiken we de landkaart ‘Op weg naar Geluk’ en verbeelden zo onze eigen verhalen en ideeën.

Fietsroutes naar Rome – Luc Gregoir

Alle wegen leiden naar Rome en over veel van deze wegen kun je prima fietsen! Er zijn vele beschrijvingen van fietsroutes naar Rome. Welke route kies je als je op de fiets naar Rome wilt? Luc Gregoir legt de belangrijkste fietsroutes en hun kenmerken uit. Aan jou de keuze welke route je straks wilt volgen!

Terug naar het overzicht van de dag