Jaarlijkse informatie- en ontmoetingsdag

Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Overzicht van de lezingen en workshops

Workshops ‘s-Hertogenbosch

Hoofdspreker

Pelgrimeren: daar zit muziek in!

Eerste ronde 13u30

Sint-Janskathedraal (1ste ronde geen plaatsen meer)
In gesprek met het bestuur
Alleen op reis door Balkan en Turkije
Kan een looptocht van 200 km in 10 dagen ook een pelgrimage zijn?
Pelgrimeren en impact op lijf, leden en voeding
Fietsroutes naar Rome

Tweede ronde 14u30

Sint-Janskathedraal (laatste plaatsen beschikbaar)
In gesprek met het bestuur
Naar Rome met een wandelkar
Smartphone en GPS-navigatie
Te voet naar Rome: hoe kies je de beste weg?
Muziek en pelgrimeren
Pelgrimspaden in Scandinvië

Terug naar het overzicht van de dag


Hoofdspreker: Henriët Griffioen (musicoloog) – Pelgrimeren: daar zit muziek in!

Bijna iedereen hoort iedere dag muziek. Maar luisteren we ook echt? En wat doet die muziek eigenlijk met ons? Tegenwoordig luisteren steeds meer pelgrims tijdens hun tocht via oordopjes naar muziek. Los van de mogelijke gehoorschade die dat oplevert, missen ze daardoor een belangrijk deel van hun natuurbeleving.
In deze lezing ga ik verder in op de rol die muziek door de eeuwen heen heeft gespeeld. De sociale, emotionele, fysieke, opvoedkundige en zelfs politieke effecten die muziek kan hebben, laat ik aan de hand van beeld- en geluidvoorbeelden horen en zien. Van gregoriaans, opera, Bach, Mozart, Beethoven, Mahler tot Miles Davis.
Tot slot zing ik twee chansons van Barbara waarin het verlangen naar Italië en het gevoel van volstrekte eenzaamheid zijn verwoord.
Naar overzicht workshops

Sint-Janskathedraal Den Bosch: een rondleiding met gids

De eerste ronde is volzet, er zijn nog enkele plaatsen in de tweede ronde.

De Sint-Janskathedraal is met recht één van de meest interessante gebouwen van West-Europa. Een bezoek aan deze kerk is een van de hoogtepunten van ‘s-Hertogenbosch. Het is een gotische kathedrale basiliek, gebouwd tussen 1380 en 1530 en sedert de 19e eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Met het grote aantal luchtboog beelden (of hemelbestormers) is onze Sint-Jan één van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland. Onder deskundige begeleiding kunt u kennismaken met zowel het interieur als het exterieur van de kathedraal.
Naar overzicht workshops

In gesprek met het bestuur

Het bestuur wisselt tijdens de ontmoetingsdagen graag met de leden van gedachten over uiteenlopende onderwerpen. Deze keer: wat willen we uitdragen als vereniging in onze vernieuwde communicatie en hoe dan? Het bestuur deelt de plannen en hoort graag uw ideeën.
Naar overzicht workshops

Alleen op reis door Balkan en Turkije

Sedat Cakir, Iris Bezuijen en Merel van Essen | Sufitrail

Hoe is het om als vrouw alleen te reizen in de Balkan landen en Turkije?
Van teek tot ongewenste intimiteiten. We zullen aan de hand van eigen ervaringen en verhalen van alleen reizende vrouwen een aantal zaken belichten zoals:

 • Algemene voorzorgsmaatregelen
 • Onvoorziene omstandigheden
 • Veiligheid onderweg
 • De kwetsbaarheid van vrouwen alleen

Naar overzicht workshops

Kan een looptocht van 200 km in 10 dagen ook een pelgrimage zijn?

Harry Weezeman | Pelgrimwandelcoach

Ik loop al een aantal jaren 200 km in 10 dagen naar Santiago de Compostela met nierpatiënten. Deze tocht ondersteun ik met een wandelcoaching-programma.
Aan het begin van de workshop zal ik een film vertonen van zo’n groepsreis naar Santiago de Compostela. Vervolgens zal ik tijdens de workshop ingaan op de volgende vragen:

 • Bagagevervoer
 • Slapen in hotels
 • Alles geregeld?

Naar overzicht workshops

Pelgrimeren en impact op lijf, leden en voeding

Wim Fortuin

De menselijke motor
Wanneer wij op reis gaan, verplaatsen we ons over het algemeen met behulp van de fossiele verbrandingsmotor. De pelgrim die zich al wandelend of fietsend verplaatst, is aangewezen op zijn eigen motor, de menselijke motor. Wat houdt deze motor draaiende?
Wim Fortuin, fanatiek ultra sporter zal hierover het e.e.a. vertellen en ons deelgenoot maken van zijn ervaringen.
Naar overzicht workshops

Alleen als vrouw naar Rome met een wandelkar

Arlette Julsing

Een wandelkar is niet per definitie handiger dan een rugzak voor een voetreis van Maastricht naar Rome. Waarom ik dan toch voor een wandelkar heb gekozen, hoe ik een keuze voor een kar heb gemaakt, en welke voor- en nadelen ik heb ondervonden, laat ik u weten in de workshop.
Ik kan u wel verklappen dat de wandelkar een maatje werd van meerdere pelgrims, en het was onderweg vaak aanleiding voor een praatje met dorpsbewoners. Daarmee weet u alvast twee voordelen.

Arlette liep in 2018 in 5 maanden in haar eentje van Maastricht naar Rome, via de GR5 en de VF.

Naar overzicht workshops

Smartphone en GPS-navigatie

Johan Blom

Heb je nog niet eerder met GPS genavigeerd, of heb je al een GPS-apparaat maar ben je er nooit echt vrienden mee geworden? Dan is het uitproberen van een gebruiksvriendelijke navigatie-app op je smartphone een kleine stap.
Johan Blom laat zien hoe je met een smartphone kunt navigeren, zelf je routes kunt plannen of bestaande routes kunt downloaden. Dit allemaal met gratis kaarten, en zonder gebruik te hoeven maken van mobiel internet.
Wat komt er zoal aan bod:

 • Waarom reizen nóg leuker wordt mét GPS-navigatie
 • GPS-apparaat versus Smartphone GPS-navigatie
 • De uitgebreide mogelijkheden van de betere navigatie-apps
 • Routes downloaden en importeren
 • Zelf routes maken met de website RideWithGPS en Komoot
 • Hoogtegegevens gebruiken (contourlijnen, reliëfkaarten en hoogteprofiel)
 • Het vinden van POI’s (overnachting, eten en drinken, bezienswaardigheden, etc.)
 • POI’s toevoegen of aanpassen in OpenStreetMap
 • Stroomvoorziening onderweg (powerbank, naafdynamo, zonnecel)
 • Weerbestendige hoes en stuurbevestiging 

Naar overzicht workshops

Te voet naar Rome: hoe kies je de beste weg

Titia Meuwese

Van Pieterburen naar de Sint Pieter en van Vlissingen naar het Vaticaan: er zijn vele wegen naar Rome en de wandelaar moet een keuze maken. Je eigen interesses en lichamelijke conditie hebben daar invloed op. Wil je veel cultuur of juist natuur, over alle bergen of liever door het dal? In mijn verhaal ga ik uitgebreid in op de kenmerken van de meest gelopen routes en op de verschillen tussen makkelijke en uitdagende wandelpaden. Daarnaast vertel ik over voorbereiding en alternatieve wegen.
Naar overzicht workshops

Muziek en pelgrimeren

Henriët Griffioen en Arnoud Boerwinkel
Henriët Griffioen is musicologe en Arnoud Boerwinkel is koordirigent. Beiden hebben ruime pelgrim-ervaring.

In deze workshop gaan we op zoek naar muziek die door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld bij pelgrimstochten, en muziek die in brede zin verwijst naar de ervaring van het pelgrimeren, wandelend of fietsend. Zo is er de beroemde codex calixtinus uit de twaalfde eeuw, waarin behalve adviezen en voorschriften aan de pelgrims (naar Santiago) ook een aantal gezangen staan ter ondersteuning bij de bedevaart. De hymne Dum Pater Familias (ofwel de himno de los peregrinos) is daarvan het meest bekend. Ook moderne liederen en songs zullen de revue passeren, waarbij de deelnemers aan de workshop zelf ook aan het zingen worden gezet.
Naar overzicht workshops

Pelgrimspaden in Scandinavië

Luc Gregoir

Van de twaalfde tot de veertiende eeuw trokken in Scandinavië pelgrims naar Rome, Jeruzalem of Compostella maar ook naar Trondheim in Centraal Noorwegen. Volgens de overlevering werd hier Sint Olav begraven. Met de reformatie kwam een einde aan het pelgrimeren in Scandinavië maar met het terug in de belangstelling komen van pelgrimstochten in het begin van deze eeuw werden ook deze routes populair. Ook bij Pelgrimswegen naar Rome zien we jaarlijks enkele leden naar het Noorden trekken. Luc Gregoir, die de tocht maakte, geeft een overzicht van de routes voor wandelaars en fietsers en deelt zijn eigen ervaring voor je op weg gaat.
Naar overzicht workshops

Fietsroutes naar Rome

Luc Gregoir

Alle wegen leiden naar Rome en over veel van deze wegen kun je prima fietsen! Er zijn vele beschrijvingen van fietsroutes naar Rome. Welke route kies je als je op de fiets naar Rome wilt? Luc Gregoir legt de belangrijkste fietsroutes en hun kenmerken uit. Aan jou de keuze welke route je straks wilt volgen!
Naar overzicht workshops
Terug naar het overzicht van de dag