Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB54 Thuiskomen en dan?

Door Erica Visman, Laurens Baas, Embrecht Broeders, Arie Haasnoot

En dan komt de dag van thuiskomen. Je tocht is volbracht of afgebroken. Elke pelgrimage is uniek. De reden van vertrek, de belevenissen onderweg en de situatie bij thuiskomst. Daarnaast zal iedereen die heeft gepelgrimeerd wel iets herkennen in het volgende. Na de initiële euforie van het bereiken van Rome of de deceptie van het moeten afbreken van je tocht, keert het “gewone” leven weer terug. Maar jij bent niet meer precies dezelfde dan diegene die vertrok. De vele ervaringen onderweg, die door het hebben van tijd vaak diepgaander beleefd worden, vormen je verder. Je kunt anders zijn gaan kijken naar spullen, status, religie, controle etc. Daarnaast kun je nog geconfronteerd worden met een fysieke nasleep als gevolg van blessures of het plotseling stoppen met het dagelijks lopen.

Soms valt het tegen om thuis te zijn. Waar is het heerlijke leven van hele dagen buiten en weinig zorgen? Waarom was ik onderweg zo ontspannen en gelukkig? Je gaat op onderzoek uit. Vertelt over je ervaringen, schrijft erover, maakt een fotoboek, geeft een lezing etc. en al doende verdiept zich de ervaring.

In de algemene ledenvergadering van 17 april 2021 is er een bestuurslid (Erica Visman) voorgedragen om zich specifiek met het thema Thuiskomen bezig te houden, kort daarna is er een themagroep rond dit onderwerp geformeerd. We (de themagroep) hebben eerst het onderwerp verkend door met elkaar de eigen thuiskom-ervaringen te delen. Daarnaast hebben we stilgestaan bij hetgeen we willen toevoegen aan de vereniging. Wij willen een platform bieden binnen de vereniging om ervaringen rond thuiskomen te delen, je verhaal te vertellen of te leren van de verhalen van anderen. We willen dit bewerkstelligen met concrete acties als het aanbieden van een workshop thuiskomverhalen vertellen tijdens een volgende ontmoetingsdag, het organiseren van themawandelingen (zodra de Coronamaatregelen dit toelaten) en het delen van onze ervaringen in OMNES / de Nieuwsbrief.

We willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij onze activiteiten. Heb je vragen/ideeën  of wil je iets bijdragen neem dan contact met ons op thuiskomen@pelgrimswegen.nl