Excursies tijdens de Ontmoetingsdag
Tijdens de Ontmoetingsdag zijn er ‘s middags drie workshoprondes. En er is een markt met interessante stands. Daarnaast zijn er ook een paar leuke excursies in de Abdij en haar omgeving.
Je kunt naar het Kasteel van Heeswijk, naar de Kilsdonkse Molen en naar de Abdijbrouwerij. Je kunt ook aan een rondleiding in de Abdij deelnemen. Voor de tocht naar de Kilsdonkse Molen hoef je je niet op te geven.
Tijden van de excursies:
Tijden van de excursies | Let op: excursie 3 en 4 beperkte deelname |
13.15 – 16.00 | Rondleiding kasteel Heeswijk 30 minuten heen wandelen, 105 minuten max. verblijven, 30 minuten terug. Entree 12 euro, zelf daar contant betalen. |
13.15 – 16.00 | Op eigen houtje bezoek aan Kilsdonkse Molen 45 min heen wandelen, 75 minuten max. verblijven, 45 minuten terug |
14.15 – 15.00 | Rondleidingen door de Abdij, maximaal 2 x 15 personen. (Je kunt dus ook nog deelnemen aan workshop 1 en 3). Deze twee groepen zijn volgeboekt |
14.30 – 16.00 | Brouwerij rondleiding, maximaal 20 personen. Kosten 10 euro. Zelf daar contant betalen. (Je kunt dus nog deelnemen aan workshop 1) Deze excursie is volgeboekt. |
KASTEEL HEESWIJK
Het Kasteel van Brabant bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kan beleefd worden in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein.
Blijf niet plakken, maar wandel na de lunch van de Abdij in 30 minuten naar kasteel Heeswijk. Bezoek dit bijna 1000 jaar oude Topmonument. Entree 12 euro, aldaar te voldoen. Je museumjaarkaart is hier geldig. Na anderhalf uur ronddolen, verwachten wij je om 16 uur bij de Abdij terug voor de borrel.
De Kilsdonkse Molen
Wil je een mooie wandeling maken, loop dan in drie kwartier naar de Kilsdonkse Molen en bezoek dit prachtige monument.
De molen van Kilsdonk is al heel erg oud. Reeds in 1433 werd de watermolen genoemd. Vroeger was er sprake van twee watermolens. De molens staan aan weerszijden van de molenloop, de oude, kronkelende waterloop van de later rechtgetrokken Aa. De Kilsdonkse Molen is een unieke combinatie van een watervlucht-korenmolen en een watergedreven oliemolen. De korenmolen heeft een conisch ondergedeelte met daarboven een bijna cilindrisch gedeelte, dat bij de restauratie is hersteld met witte IJsselsteentjes. De molen heeft twee onderslag-waterraderen, die aan elkaar kunnen worden gekoppeld. De molen staat ten zuidoosten van Dinther, aan de Kilsdonkseweg aan de voormalige waterloop van de Aa. Nadat je daar hebt rondgekeken, kun je teruglopen en verwachten wij je om 16 uur bij de Abdij terug voor de borrel.
Abdijbrouwerij
Rondleiding met bierproeverij (14.30 – 16.00 uur)
Tijdens de rondleiding word je geïnformeerd over: de abdij en haar (bier) historie en het brouwen van Berne Abdijbier. Je wordt meegenomen naar de hop- kruiden en bloementuinen, de abdij met haar pandgangen (abtengalerij), refter, kapittelzaal en abdijkerk. De Abdij van Berne is een abdij waar het kloosterleven nog actief wordt geleefd door ca 15 broeders. Daarom zal het gedeelte binnen de abdij op gepaste gedempte toon plaatsvinden. Kosten € 10,- per persoon, ter plekke contant te voldoen.
De gidsen zijn gepassioneerd en speciaal getraind met informatie over het abdijbier, de abdij en haar historie. Het eerste deel van de rondleiding is in het filmzaaltje. Daarna ga je op pad met de gids. Tijdens de borrel krijgen de deelnemers aan de Brouwerij-excursie een proeverij van het bier aangeboden.
Helaas bestaat het oude brouwhuis niet meer op het abdijterrein van de Abdij van Berne. De wens is dat men te zijner tijd een kleine abdijbrouwerij kan bouwen annex het Proeflokaal. Dit alles om je het brouwen van Berne Abdijbier te kunnen laten zien en beleven. De oorspronkelijke Berne Abdijbieren worden naar eigen recept gebrouwen in een bevriende abdij. Er is dan ook een eigen brouwfilm gemaakt, waarin alle stappen van het brouwproces uitgebreid in beeld worden gebracht.
Abdij van Berne
De Abdij van Berne is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland en kent een bewogen geschiedenis. De abdij werd gesticht in 1134, in het gehuchtje Berne aan de Maas, vlakbij Heusden. Het is de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Tijdens de excursie ervaar je meer over de lange geschiedenis en het huidige bestaan van de Abdij met haar 13 Norbertijnen.