Er zijn van 13:00 tot 16:00 drie rondes met workshops. Er zijn ook 4 excursies in de middag, zie hier de beschrijving.

Dit is het overzicht van de drie rondes. Door op de link te klikken kom je bij de toelichting op de inhoud.

SessieSprekerOnderwerp
ronde 1: 13:00 tot 13:45 Luc GregoirDe Middenweg
Martine ChardonOntmoeten voor aankomende en ervaren pelgrims deze workshop is vol
Wanda CatsmanFysieke voorbereiding op een pelgrimstocht
ronde 2: 14:00 tot 14:45Johan BlomNavigatie met je Smartphone
Peter MologFietsen langs de route van de Abt van Stade
Laurens Baas en Embrecht BroedersThuiskomen na een afgebroken tocht
ronde 3: 15:00 tot 15:45Henk NijlandFietsen naar Rome
deze workshop is vol
Pieter Quelle en Ruud VerkerkeFranciscaanse voetreis
Titia MeuweseOntwerp je eigen route en maak er een gpx spoor van

Hieronder de Workshops op alfabetische volgorde van de sprekers

Laurens Baas en Embrecht Broeders: Thuiskomen na een afgebroken tocht

Vol goede moed ga je op weg naar Rome. Je hebt grootse plannen maar dan komt er een kink in de kabel. Je lijf wil niet wat jij wilt, iets of iemand thuis heeft dringend jouw aandacht nodig of het is gewoon te duur. Je besluit om je tocht af te breken. In deze workshop staan we stil bij de afgebroken tochten. Wat doet dat met je? Hoe ga je ermee om? Je krijgt de gelegenheid om je eigen ervaringen hiermee te vertellen en verhalen van mede pelgrims te horen. . In deze workshop komt iedereen aan het woord over zijn/haar ervaringen met het afbreken van een tocht. De workshopleiders hebben beide ook hun tocht afgebroken.

Johan Blom: Navigatie met je Smartphone

Johan Blom laat zien hoe je met een smartphone kunt navigeren, bestaande routes kunt downloaden of zelf je routes kunt plannen. Dit allemaal met gratis kaarten, en zonder
gebruik te hoeven maken van mobiel internet. Het is een enthousiasmerende inleiding gericht op zowel fietsers als wandelaars, met veel praktische tips en voorbeelden.

Martine Chardon: Ontmoeten voor aankomende en ervaren pelgrims

De sessie “Ontmoeten” is voor zowel aankomende als ervaren pelgrims een mooi moment om elkaar te ontmoeten en elkaar vragen te stellen en adviezen en ervaringen te delen. Dit is bedoeld voor zowel fietsers als wandelaars. Op een wildvreemd persoon afstappen kan wat ongemakkelijk aanvoelen. Martine maakt dit op een speelse manier wat laagdrempeliger. Zie het als een landelijke huiskamer!

Wanda Catsman: Hoe bereid je je fysiek voor op het lopen van een pelgrimstocht

Wanda Catsman van “Wanda Wandelt” is wandeltrainer en loopt regelmatig lange afstandswandeltochten en pelgrimstochten. In deze workshop legt ze uit waarom trainen voor een meerdaagse pelgrimstocht belangrijk is, hoe je een training opbouwt en welke elementen er allemaal in een training moeten zitten.
Na deze interactieve workshop heb je voldoende tips om jezelf goed voor te bereiden op je pelgrimage.

Luc Gregoir: De Middenweg

De PnR Middenweg is de route naar Rome door Zwitserland over de Gotthardpas en door de Apennijnen. De route sluit aan op de Franciscaanse voetreis of je kunt oversteken om via het laatste deel van de Via Francigena Rome te bereiken. Het is misschien niet de meest gelopen weg maar deze route heeft heel wat mogelijkheden om toch voor een breed publiek een aantrekkelijke route te zijn.

Titia Meuwese: Ontwerp je eigen route en maak er een gpx spoor van

Er zijn een aantal routes naar Rome, die je kunt volgen met routeboekjes, die meer of minder gemarkeerd zijn en waarvan je in de gidsen of op internet lijsten van onderdak van kunt vinden. Maar toch: je kunt ook een eigen route maken, heel goed te doen met alle informatie die op internet staat. Waarom zou je dat doen? Bijvoorbeeld omdat je van de ene route op de andere wilt overstappen, omdat je van de route wilt afwijken naar een speciaal punt of gewoon omdat je er behoefte aan hebt je eigen plan te trekken. Ik laat een aantal websites zien waarmee je makkelijk een eigen route kunt maken en als GPX track kunt opslaan.

Peter Molog: Fietsen langs de route van de Abt van Stade

De workshop gaat over een in Nederland wat minder bekende pelgrimsroute naar Rome, de Via Romea Germanica. Een route van Stade (bij Hamburg) naar Rome. Deze route is gebaseerd op de zogenaamde Stader Itinerar, ofwel, vrij vertaald, de Weg van Stade. Er wordt ingegaan op de historische achtergrond van de route. Maar ook zal meer in detail worden ingegaan op de route van Stade naar Rome. De workshop is niet specifiek gericht op lopers of fietsers. Peter Molog ontwikkelde eerder een fietstcht in het spoor van Emo. In het voorjaar van 2022 volgde hij de Via Romea Germanica.

Henk Nijland: Fietsen naar Rome

Henk geeft een diapresentatie over 6 fietstochten die hij gemaakt heeft naar Rome. De presentatie gaat in op: welke route is gevolgd, wat moet ik meenemen en wat kan ik verwachten? Van de 6 tochten is Henk 1x vanuit Nederland naar Rome en van Rome naar Nederland gefietst. Daarnaast heeft Henk ook fietstochten van Pisa naar Rome en Napels, van Bologna naar Rome en van Napels via Rome naar Pisa gemaakt.

Pieter Quelle en Ruud Verkerke: Franciscaanse voetreis

De Franciscaanse voetreis is een lange-afstands-wandelroute van 570 km en loopt van Florence via Assisi naar Rome. De tocht voert grotendeels door het Apennijnengebergte, langs eeuwenoude stadjes gelegen op heuvels of aangeplakt tegen hellingen. En langs talloze kloosters waar Franciscus van Assisi (1181 – 1226) ook verbleef. Volgens velen is de Franciscaanse voetreis de mooiste wandeltocht in Italië. Omdat er zoveel afwisseling is tussen de overweldigende natuur en de rijke cultuur. De ene dag word je ingepalmd door de vriendelijke Italianen, de andere dag kom je geen sterveling tegen en ben je helemaal
op jezelf aangewezen. Nieuwsgierig? Wil je meer weten? Heb je de tocht al gepland maar heb je nog specifieke vragen? Kom dan bij de workshop op de Ontmoetingsdag.

Lees ook