Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB51 Voetreis naar Rome door leerlingen

Voetreis naar Rome door leerlingen en oud-leerlingen van Hilversums gymnasium

door Henriët Griffioen

Van 9 tot 19 juli zal een groep van vijf leerlingen en vijf oud-leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum de laatste 150 kilometer van de Via Francigena lopen van Bolsena naar Rome. In juni en september zullen twee extra groepen lopen. Het is een initiatief van ons bestuurslid Henriët Griffioen, samen met twee docenten en een oud-leerling van deze school.

Het plan is ontstaan naar aanleiding van de samenwerking die onze vereniging en de vereniging Roma Aeterna in 2019 met elkaar aangingen. Op een eerste peiling naar de belangstelling voor een dergelijke tocht reageerden ruim vijftig leerlingen en oud-leerlingen, in leeftijd variërend van 16 tot 73 jaar. De interesse werd alleen maar groter na de eerste online informatieavond die Henriët recent organiseerde. Na loting is een groep van tien (oud)leerlingen samengesteld die samen met vier begeleiders in juli het avontuur aangaan.

Momenteel werken de organisatoren aan een passend trainingsschema van inspirerende wandelingen. Zo wordt een lange wandeling door Amsterdam voorbereid, waarbij de deelnemers onder leiding van Victor Broers (oud-hoofdredacteur Roma Aeterna) de beroemde pelgrimsbestemmingen van Amsterdam zullen bezoeken. Ook staat een stevige wandelmars door de omgeving van Hilversum op het programma, waarbij een van de docenten al wandelend zal in ingaan op de geschiedenis van ‘t Gooi.

Zolang de pandemie in Europa niet onder controle is, staat alles natuurlijk nog op losse schroeven. Mocht het zo zijn dat de situatie het niet toelaat om komende zomer al samen richting Rome te lopen, dan zal de reis worden verplaatst naar 2022. Maar er zal gelopen worden, in de eeuwenoude pelgrimstraditie die Europa rijk is.

Tijdens de reis zal per video verslag worden gedaan van de ervaringen, waardoor de thuisblijvers de pelgrims kunnen volgen.

Meer van Bolsena tot Rome