Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Over Pelgrimswegen naar Rome

Geschiedenis
Visie
Missie
Kernwaarden
Motto

Geschiedenis

De Vereniging Pelgrimswegen naar Rome is opgericht in 2007 met als belangrijkste motivatie dat we informatie wilden bieden aan mensen uit de Lage Landen die van plan waren lopend of fietsend naar Rome af te reizen. Hierover was bijzonder weinig informatie beschikbaar en veel leden van het eerste uur zijn dan ook betrokken geweest bij het samenstellen van routes, het creëren van informatiewegen (routeboeken, website, handboek voor Pelgrims naar Rome) en ook werd het Pelgrimspaspoort ontworpen en beschikbaar gesteld aan leden. Via de ledendagen, de digitale nieuwsbrief en het gedrukte magazine Omnes werd naast informatievoorziening ook het delen van de beleving steeds belangrijker. Sinds 2016 zijn regionale huiskamerbijeenkomsten gestart waar mensen elkaar in hun eigen regio en met regelmaat kunnen treffen om informatie te krijgen of om belevenissen te delen. De vereniging kent een zeer actieve kern van circa 10% van de leden die iets terug willen doen voor de vereniging en/of die andere mensen een vergelijkbare ervaring gunnen.
In 2018 is de vereniging gegroeid naar circa 1100 leden, wat maakt dat niet iedereen elkaar meer kent en de organisatie een nieuwe aanpak vraagt. Bovendien zijn alle huidige bestuursleden pas na de pioniersfase lid geworden van deze bruisende vereniging.
De inspanningen van de vereniging tot nu toe hebben voor de Nederlandse en Vlaamse gemeenschap historische wegen naar Rome (en Assisi) opengelegd. Mensen uit de Lage Landen kunnen weer treden in de voetsporen van miljoenen pelgrims die voor hen deze weg afgelegd hebben. Als ware pelgrims zetten we in vol vertrouwen onze stappen richting de toekomst.

Visie

De visie van de vereniging heeft zich ontwikkeld tot het volgende. We leven in een geseculariseerde en individualistisch ingestelde samenleving. In toenemende mate gaan mensen, meer dan eens, voor kortere of langere tijd op pad, zoekend naar vrijheid, avontuur of een bevrijding van de dagelijkse hectiek, daarbij zichzelf testend op een sportieve wijze en werkend aan bewustwording, zingeving en innerlijke rust. Het beeld van lege kerken, volle pelgrimswegen en wachtlijsten voor meditatiecursussen laat zien dat spiritualiteit een belangrijk thema in het leven van menigeen is geworden. Naast verrijkend kan het lopen van een pelgrimstocht ook helend werken in stressvolle tijden. Een tocht geeft (ook) nieuwe zelfinzichten en zelfvertrouwen tijdens levensovergangen; denk aan het einde van een studie, mid-career, een scheiding, overlijden van een partner, kinderen het huis uit of bij het pensioen. De beleving van een pelgrimstocht, ook in onze moderne tijd, is nog steeds van grote waarde. Na het druk begane pad naar Santiago de Compostela komen andere pelgrimswegen, voorop die naar Rome, steeds meer in de belangstelling te staan.

Missie

De vereniging Pelgrimswegen naar Rome moedigt het maken van een pelgrimstocht naar Rome aan, informeert geïnteresseerden over het goed voorbereid op weg gaan en biedt voor de leden die terugkeren een stimulerende omgeving om hun beleving te delen en te duiden.
In essentie gunnen wij het meer mensen om de pelgrim-ervaring naar Rome volledig te beleven.
Ons belangrijkste accent ligt op de pelgrimswegen naar, om en voorbij Rome, maar we schenken ook aandacht aan andere (grote) Europese pelgrimswegen. Voor de wegen naar Santiago de Compostela verwijzen we naar onze zustervereniging het Nederlands Genootschap van Santiago.

Kernwaarden

eenvoud en gezondheid
verbondenheid en openheid
zelfstandigheid en ontmoeting
bezinning en uitdaging

Het motto

Pelgrimswegen naar Rome | Kies het andere pad

Ons motto is een referentie naar het opzoeken van nieuwe ongebaande levenspaden en een knipoog naar de meest bekende pelgrimsweg: de route naar Santiago de Compostela. In het leven en in routes, zoeken de leden van Pelgrimswegen naar Rome andere wegen dan de bekende.