Opties voor de fietser

  Verlofdagen in Europa: klik hier


  Buienradar Europa: klik hier

  Aardbevingen Italië: klik hier

  Toestand bergpassen: klik hier

  Wind, Sneeuw, ...: klik hier

  Advies onweer: klik hier


   

  Opties voor de fietser

  Per fiets naar Rome

  Voor de fietser naar Rome staan alle wegen open, maar in de praktijk fietsen de meeste mensen graag langs een weg met meer of minder begeleiding in de vorm van gidsen, GPX tracks en wegwijzers.

  Op deze pagina vind je informatie over drie routes vanuit Nederland en België. Ze hebben vanuit Nijmegen gerekend een lengte van 2000 tot 2600 km. Alle drie fraaie routes tot aan de zuidkant van de Apennijnen langs heel verschillende trajecten.

  Ze hebben allen een Nederlandstalige beschrijving, in de vorm van paperbacks of te vinden op websites, waar de beschrijving is te downloaden. Voor alle routes zijn overigens GPX tracks beschikbaar.

  Per route is er een pagina met:

  • Een algemene karakterisering van de tocht.
  • Een korte beschrijving van de verschillende gebieden, die doorkruist worden. De routes zijn logisch opgedeeld in ongeveer 6 stukken, zo gekozen dat er eventueel naar een andere route kan worden overgeschakeld.
  • Per sectie gegevens over kaarten, gidsen, mogelijkheden voor onderdak.
  • Een metrolijn die schematisch de secties en aanloop- of alternatieve routes geeft.
  • Verwijzingen naar websites met meer informatie en weblogs met ervaringen van leden.
  • Korte beschrijving van mogelijke verbindingsroutes en alternatieve wegen.

  Reitsma’s fietsroute over de Reschenpas

  Reitsma’s fietsroute naar Rome: deze route is uitgezet langs een aantal rivierdalen, zoals Ruhr, Rijn, Neckar naar het Inndal, dan over de Reschenpas door Oostenrijk (Via Claudia Augusta) langs een lange slingerende fietsroute door een Alpendal, vervolgens naar Ravenna aan de oostkant van de Povlakte, en via Assisi naar Rome. Deze route heeft de laagste pasovergang van de drie fietsroutes.

  De weg loopt door Duitse en Italiaanse taalgebieden, kleinere en grote Duitse steden, in de Povlakte een aantal interessante plaatsen en dan via het Assisi van Franciscus en verder door Umbrië. Alternatieven in Italië via Venetië en door Toscane. Vanaf Nijmegen is het 1900 km met ongeveer 20 km stijgen. De route aanwijzingen zijn is twee richtingen vermeld.


  De route van Benjaminse over de Splügenpas

  De route van Benjaminse is één van een serie routes, ook naar een aantal andere Zuid-Europese bestemmingen. De route naar Rome loopt via de Ardennen, door de Vogezen en de Elzas naar het Rijndal, tot dicht bij één van de bronnen van de Rijn, dan over de Splügenpas naar het Comomeer, vandaar door de Apennijnen naar Toscane en dan naar Rome.

  Door Franse, Duitse en Italiaanse taalgebieden, met hun wisselende culturen, in de Alpen een paar mooie dalen, eenmaal in Italië een aantal alternatieven, die langs de Toscaanse steden en stadjes leiden of alternatief langs Assisi door Umbrië. Vanaf Nijmegen 2100 km lang met ongeveer 23 km stijgen. De route aanwijzingen zijn is twee richtingen vermeld.


  Emo’s reis als fietstocht over de Col du Mont Cénis

  De route van Emo vanaf Noord Groningen door Duitsland en België naar een route van abt Emo die naar Rome ging pelgrimeren door het oosten van Frankrijk tot Lyon. Vandaar de Alpen in en via de pas van Mont Cenis naar Turijn. Daarna gaat deze route evenwijdig aan de wandelroute Via Francigena naar Rome. Tot Lyon is de route vrij vlak, daarna wordt het een meer uitdagende tocht.

  Door Franse en Italiaanse taalgebieden, langs vele kleinere en grotere oude Franse steden, over de Alpen langs Turijn, dan naar de traditionele pelgrimsroute door Toscane. Er is een andere terugweg over de San Bernardino en dan meest langs de Rijn. Deze route is door de Groningse Abt Emo gevolgd in 1211. Vanaf Nijmegen 2450 km met ongeveer 25 km stijgen.


  Aanloop routes

  Vanuit bijna overal in Nederland en België zijn er Langeafstands Fietspaden (LF) richting Nijmegen en Maastricht, Aken en Namen, waar de pelgrimsroutes kunnen worden bereikt.

   

   


  Overzichtskaarten

  Oriëntatie kaart

  De overzichtskaart aangemaakt door Hans Reitsma geeft een globaal overzicht van de meenst gebruikte fietsroutes naar Rome waarvoor een gids bestaat.

   

  OpenStreetMap kaart met Rome routes

  Op de OSM (open street map) op de UMap site, kan je routes tot in de kleinste details vergroten en de basis achtergrondkaart wisselen.

  Mapdata © OpenStreetMap contributors


  De metrolijn

  Om de fietsers meer flexibiliteit te geven, wordt via de ‘metrolijn’ duidelijk gemaakt, waar er dwarsverbanden zijn. Door te klikken op de metrolijn kunnen de pagina’s bereikt worden.

  Hier een voorbeeld van zo’n metrolijn, de Via Francigena: