Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB54 Via Romea Germanica met de fiets

door Peter Molog

Bij veel wandelaars al een bekende route, de Via Romea Germanica van Stade (Hamburg) naar Rome. Een pelgrimsroute gebaseerd op de Stader Itinerar, een routebeschrijving van Stade naar Rome. De tekst is in het midden van de 13e eeuw geschreven. Er is ook voor de fietser een route. Maar, zoals vaker met buitenlandse routes, lijkt deze soms ontworpen met de mountainbike in gedachten. Dus niet overal geschikt voor een fiets met bagage. En dus was het tijd voor een nieuwe fietsroute.

Het is een interessante route door Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Toen ik me ging verdiepen in de route kwam ik tot de ontdekking dat de Stader Itinerar veel meer was dan de beschrijving van één route naar Rome. Het is een beschrijving van ‘alle’ routes naar Rome.

Wat nu door de hedendaagse pelgrim de Via Romea Germanica wordt genoemd is in de Stader itinerar de goed omschreven route van Rome naar Stade, de terugweg dus.

In de routebeschrijving worden ook de afstanden tussen de plaatsnamen gegeven. Soms een route-aanwijzing. En soms toeristische informatie, zoals:

“…bij de bouw van dat kasteel is paarden- en mensenbloed als cement gebruikt. Elk mens die passeerde, gaf een pond, een paard twee pond…”

Ik kreeg het idee om de twee beschreven hoofdroutes naar Stade naar Rome en terug tot een fietsroute te ontwikkelen. Heen via België en Frankrijk, waar de route grotendeels samenvalt met de route van abt Emo. Terug via de route die vandaag de dag als Via Romea Germanica bekend staat.

Zelf ben ik van plan om komend jaar de route, of een deel ervan, te gaan fietsen, en zo mijn ontwerp te controleren.

Daarbij ga ik er voorlopig maar vanuit dat onzekerheid over de Corona, niet weer roet in het eten gooit.


Een oproep

Misschien zijn er ook andere fietsers die (een deel) van deze route willen fietsen. Je moet wel een beetje van pionieren houden en niet bang zijn dat je een keer een volstrekt “onfietsbaar” pad op wordt gestuurd. En dan uitzoeken hoe je verder komt.

Wat beschikbaar is zijn de GPX-bestanden en de hoogteprofielen. Daarnaast een lijst met campings en voor de oostelijke route een lijst met alle overnachtingmogelijkheden.

En uiteraard een Nederlandse vertaling van de Stader Itinerar.

Hier vind je een kaart samen met alle andere fietsroutes naar Rome, zodat een vergelijking met de andere routes gemaakt kan worden.

Lijkt dit een plan om over na te denken?

Wil je meer weten?

Neem contact met op: peter@voorheen-de-boswachter.nl