Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Reitsma route

Op weg naar de Reschenpas

De Reitsma route vertrekt in Amsterdam, maar Roermond is evengoed een geschikt punt om deze route aan te vangen. Na de Rijn een tijdje gevolgd te hebben, voert de route verder naar Baden Württemberg en Beieren, waar je Oostenrijk binnen komt; over de lage Reschenpas over de Alpen kom je dan in Italië en langs de oostelijke kant van het schiereiland trek je richting Rome.

 

 

Fietsroute Hans Reitsma naar Rome

Per fiets uit door Duitsland en Oostenrijk over de Reschenpas naar Rome

Introductie
Route
Deeltrajecten
Beschrijving aanloop en verbindingsroutes
Verdere informatie

Klik hier voor informatie over andere fietsroutes naar Rome

Lees voor je vertrek onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Introductie

Reitsma Rome fietsroute

Deze route begint in Amsterdam, maar je kunt ook aanhaken in bijvoorbeeld Nijmegen of Roermond. Na de grens volg je eerst een fietspad langs de Roer. Pas ten zuiden van Bonn volg je de Rijn (tot Bingen). Zo zie je van de Rijn alleen het stuk met de burchten en de wijnstadjes, niet dat met de grote industriesteden. Via Rheinhessen, het Neckardal, het Kocherdal, de Schwäbische Alb (600 m) en Oberschwaben bereik je Garmisch-Partenkirchen aan de voet van de Alpen. Mooi stedenschoon is onder meer te zien in Koblenz, Heidelberg en Augsburg, en in veel kleine plaatsjes onderweg.

In de Alpen zijn twee passen te bedwingen, maar in beide gevallen is er hulp mogelijk: bij de Buchener Höhe (1256 m) kan de fiets in de trein en bij de Reschenpas (1520 m voor de fietsroute) op een bus met fietsaanhanger. Beide passen zijn zo laag dat ze al vroeg in het seizoen sneeuwvrij zijn: zeker begin mei, meestal zelfs al in april.

Kort na de Reschenpas passeer je de Italiaanse grens. Daarna kun je tot voorbij Verona (230 km) bijna steeds het fietspad langs de Adige volgen. In Trento biedt Reitsma de keus tussen de hoofdroute via Verona met zijn arena en schitterende Romaanse kerken of de omweg over het nog fraaiere Venetië.

Bij Ferrara komen beide routes weer bij elkaar, maar even verder kun je opnieuw kiezen. De hoofdroute voert via Ravenna, de Apennijnen, Assisi en de lieflijke heuvels van Umbrië met zo min mogelijk (maar toch nog best veel) klimwerk naar Rome. De Toscane-route via de historische steden Bologna, Florence en Siena is door de vergezichten in de Apennijnen en het betoverende Toscane onvergetelijk mooi, maar wel zwaar: je moet er ruim twee keer meer hoogtemeters overwinnen dan in de hoofdroute en de route is ook een vijftigtal kilometers langer. Wie voor de Toscane-route kiest kan in Florence weer kiezen tussen de route over Siena of alsnog via Assisi. Voor GPS-tracks van deze route kun je terecht op www.reitsmaroutes.nl.

De route is relatief kort, vanaf Amsterdam 2050 km en met 20.000 hoogtemeters voor bijna iedereen haalbaar.

De route kan zonder tent gefietst worden, maar een tent zal van pas komen om je tocht met een bescheiden pelgrimsbudget te maken. Pelgrimsonderkomens zijn er weinig langs de route.

De beschrijving in het boek is duidelijk en wordt vaak gecontroleerd en aangepast.

 


Route

 

Deeltraject Van Naar Land Afstand (*)
Stijg meters (*) Gids
Nederland en Rijn Amsterdam

Heidelberg

NL / DE 597 1112 Deel 1
Baden Württemberg en Beieren

Heidelberg

Garmisch-Partenkirchen DE 426 1913 Deel 1
Alpen Garmisch-Partenkirchen Reschenpas DE / AU 152 1639 Deel 2
Noord-Italië Reschenpas Trento IT 167 402 Deel 2
Po Vlakte
Trento Ferrara IT 224 294 Deel 2
Apennijnen Ferrara Rome IT 468 2819 Deel 3
  Amsterdam Rome   2035    

(*) Afstanden en stijgmeters zijn afkomstig van een gefilterd GPS spoor en DEM herberekening om vergelijking met andere routes mogelijk te maken. De waarden voor de stijgmeters met je eigen GPS gemeten zullen doorgaans veel hoger liggen.


Kaarten

 

Door te klikken op de Umap kaart (links) kan je inzoomen op een route en bekijken, waar deze route ligt ten opzichte van andere routes. Let wel de GPS tracks die hiervoor zijn gebruikt zijn indicatief en de actuele route kan lokaal verschillen vertonen.

De ‘metrokaart van de Reitsma route naar Rome (rechts) geeft een schematisch overzicht van de aanloop- en verbindingsroutes.

Op de site www.reitsmaroutes.nl van Hans Reitsma staan drie overzicht kaartjes van de Rome route met zijn varianten.

Overzichtskaart deel 1: Amsterdam – Garmisch-Partenkirchen
Overzichtskaart deel 2: Garmisch-Partenkirchen – Ferrara
Overzichtskaart deel 3: Ferrara – Rome


Gidsen

In de gidsen zijn goede kaarten opgenomen, die de route in twee richtingen makkelijk bruikbaar beschrijven. Er zijn hoogteprofielen, per dag een overzichtskaart en er zijn lijsten met overnachtingsadressen.

Deel 1: Amsterdam-Garmisch-Partenkirchen

Het eerste deel van Reitsma’s route beschrijft de tocht tot aan Garmisch-Partenkirchen.

ISBN 9789064557521, 5e druk 2019

Deel 2: Garmisch-Partenkirchen-Ferrara

Het tweede deel van Reitsma’s route beschrijft de tocht van Heidelberg tot Ferrara.

ISBN 9789064557880, 5e druk 2019

Deel 3: Ferrara-Rome

Het derde deel van Reitsma’s route beschrijft het stuk van Ferrara tot Rome in twee varianten met een doorsteek-mogelijkheid ten zuiden van de Apennijnen tussen de varianten.

ISBN 9 789064 558405, editie:2018 nieuwe editie!

‘Voor GPS-tracks van deze route kun je terecht op: www.reitsmaroutes.nl/rome/nieuwste-gps-tracks


Deeltrajecten

Amsterdam naar Heidelberg

Heidelberg naar Garmisch-Partenkirchen

Over de Reschenpas naar Trento

Van Trento naar Ferrara door de Po vlakte

Tot aan Rome via Ravenna

Alternatief naar Rome via de ApennijnenAmsterdam naar Heidelberg

De route start bij Amsterdam CS en volgt Nederlandse fietspaden via de Utrechtse heuvelrug en de grote rivieren richting Nijmegen, waarbij stedelijke bebouwing vermeden wordt. Het is makkelijk om aan te sluiten als men uit Noord-Nederland komt. Van Nijmegen tot Roermond wordt de Maas gevolgd. Roermond is vanuit uit Zuid-Holland, Zeeland en Brabant via een aantal LF fietspaden goed te bereiken.

Dan wordt de Rur stroomopwaarts gevolgd en in de Eifel wordt afgeslagen naar de Rijn. Het drukke Ruhrgebied in Duitsland wordt dus vermeden. Het romantisch deel van de Rijn wordt tot aan Bingen gevolgd. Het grote industriegebied bij Mainz wordt weer gemeden door een bocht af te snijden.

 


Heidelberg naar Garmisch-Partenkirchen

Vanaf Heidelberg gaat het langs de Neckar, daarna langs de bij ons vaak onbekende Kocher. Vervolgens wordt de oostkant van de Schwabische Alb gepasseerd. Net in Beieren wordt de Donau gekruist. In Augsburg kruist deze route de Oostelijk wandelroute, die in dit gebied de Romantisch Strasse volgt. Die is trouwens ook te fietsen; dat gaat vanaf Heidelberg oostelijk richting Rothenburg o/d Tauber en vanaf Augsburg zuidwaarts langs de Lech naar Füssen en dan naar Landeck. Na Augsburg komen de Alpen in zicht en moet er langzaam aan geklommen worden richting Garmisch Partenkirchen. Daarbij komt men langs een paar mooie meren en moerasgebieden aan de voet van de Alpen. Dit stuk van de route is duidelijk zwaarder dan het eerste deel, dat vooral geschikt is om de conditie te bouwen.

 


Over de Reschenpas naar Trento

Vanaf Garmisch-Partenkirchen loopt de weg de Alpen in, met een mooi gekozen overgang, de Buchener Höhe op 1256 m in de richting van de Inn. Dit is één van de twee passen die overwonnen moeten worden; de pas ligt net ten oosten van de Zugspitze. Daarna gaat het flink naar beneden naar de Inn op 600 m.

Daar komt de route al snel samen met de wandel- en fietsroute Claudia Augusta. Deze oude Romeinse route verbindt al sinds keizer Claudius de Adriatische zee met Zuid-Duitsland. Eerst gaat het een stuk langs de Inn. Langs de Inn wordt geleidelijk al 450 m geklommen. Op de grens van Oostenrijk, Italië en Zwitserland gaat de route nog 500 m steil omhoog naar de Reschenpas en volgt vanaf daar de deels gekanaliseerde Adige de Alpen uit. Een mooi fietspad maakt het tot een aangenaam deel van de route: rustig omlaag door de Tiroler Alpen. Tachtig kilometer voor het einde van de Alpen komt Trento, waar de Romeinen al kozen tussen de kortste weg naar Rome, richting Verona of de kortste weg naar zee, richting Venetië.


Van Trento door de Povlakte naar Ferrara

Aan de zuidzijde zijn de Alpen steil en is het einde abrupt. Ook is dit de taalgrens: vanaf nu is de voertaal Italiaans. De keuze is om via Verona of via Venetië te rijden.

Verona: de logische weg richting Rome, net wat korter ook. De Adige wordt een flinke rivier; bijna op het einde van de bergen loopt deze nog door een kloof en gaat het fietspad omhoog. Het Gardameer ligt maar een paar kilometer westelijk. Misschien een ommetje waard? Dan begint de Povlakte met Verona, een stad vol bezienswaardigheden. Na Verona ga je langs steeds meer rechte wegen naar Ferrara aan de Po.

Op weg naar Venetië gaat de route eerst nog weer 300 meter omhoog naar nog een mooi Alpenmeer. Vervolgens daal je af in een nauw dal naar de Povlakte, die hier dichtbevolkt is. Venetië is niet ver meer. Na een bezoek aan deze stad gaat het via de hier heel platte Povlakte naar Ferrara. Overweeg een omweg via het natuurpark van de Podelta te maken, wanneer je van vogels houdt.


Via Ravenna naar Rome

In Ferrara moet gekozen worden tussen de route via Ravenna of via Florence.

De route via Ravenna is duidelijk minder inspannend, de Apennijnen worden kort doorkruist. Tussen Ferrara en Ravenna is het landschap vlak, met lagunes bij de kust. Ravenna was een tijd de hoofdstad van het westelijke Romeinse rijk en heeft zeer bijzondere kerken met mooie mozaïeken. Na Ravenna gaat het al snel omhoog naar de Apennijnen, via San Marino. In totaal moet er 985 meter geklommen worden. Dan daalt de route naar de vallei van de Tiber, maar die rivier wordt verlaten om naar Assisi te gaan. Na Assisi volgt een stuk met meer heuvels. Dit stuk is door de hoogteverschillen inspannender dan de Alpen. Vanaf de Apennijnen gaat de weg door vrij dicht bevolkt heuvellandschap.


Alternatief naar Rome via Toscane

De alternatieve route volgt dicht langs de Via degli dei vanaf Bologna richting Florence.

Deze routes komen beide op de Passo dellla Futa op de pas over de Apennijnen. Na Florence zijn er twee alternatieven: naar Assisi doorsteken of verder Toscane in.

In Florence is het mogelijk om nog twee andere alternatieve routes te nemen: één van de varianten van de route van Benjaminse of de fietsroute van de Via Francigena. De laatste route gaat dan vervolgens door het Toscaanse heuvelland langs kleine weggetjes. Omdat de dorpen hier op de heuvel liggen zijn er veel korte klimmetjes. Je passeert het meer van Bolsena.

 


Beschrijving aanloop en verbindingsroutes

De ‘Metrokaart van de Benjaminse route geeft een schematisch overzicht van de aanloop- en verbindingsroutes en laat je toe door te linken naar pagina’s die je meer detail geven.

Naar het beginpunt met route van Benjaminse

Raadpleeg deel 0: De Wegen naar het Zuiden om uit verschillende plaatsen in Nederland in Maastricht te komen.

Op de pagina aanloop fietsroutes vind je andere mogelijkheden om vanuit de Lage Landen je aanloop route naar het zuiden te vinden.

Verbinding met andere fietsroutes

Bij het drielandenpunt Nederland – België – Duitsland in Limburg lopen de routes van Benjaminse en Reitsma op enkele kilometers van elkaar.

In de Povlakte is het vrij eenvoudig om naar de route van Benjaminse te gaan: vanaf het einde van de Via Claudia Augusta vlak voor Verona is dat nog geen 30 km.

Na de Apennijnen lopen de Emo route en varianten van de Benjaminse route min of meer parallel met de route van Reitsma.

Op de Metrokaart staan kruispunten met een aantal andere fietsroutes aangegeven.


Verdere informatie

Websites en verslagen

Website van Reitsma routes: www.reitsmaroutes.nl

Zie de verslagen van fietsers op www.pelgrimswegen.nl. Elk jaar worden er een aantal blogs toegevoegd door fietsers.

Informanten

Raadpleeg onze pagina pelgrims-voor-pelgrims voor leden, die in je eigen streek persoonlijk hun ervaring over deze route met je willen delen.

Voor de Wandelaars

De route van Reitsma loopt deels parallel en deels gelijk met de oostelijke route tot aan Florence.

Voor detailinformatie bekijk de wandelpagina.