Digitale hulpmiddelen

Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Communicatie

communicatieMet smartphone of tablet

In Nieuwsbrief 29 op pagina 9 heeft Arnold Spijker een artikel gepubliceerd over Pelgrimeren met je smartphone of tablet , waarin hij ingaat op de volgende vragen:

Waarvoor wil ik de apparatuur gebruiken?
Welk apparaat of welke apparaten?
Welke toepassingen plaats ik er op?

Hoe kan ik ermee communiceren?


DSCN3751Communicatie met de mensen die je onderweg tegen komt

Als je in Nederland vertrekt reis je door tenminste twee taalgebieden. Ofwel Frans/Italiaans ofwel Duits/Italiaans. Niet iedereen die je tegenkomt en van wie je iets nodig hebt of met wie je een goed gesprek wilt voeren spreekt een andere taal dan zijn of haar moedertaal. Het is dus aan jou om de brug te slaan.
Heb je de tijd dan kun je van te voren Frans/Duits/Italiaans leren voor zover je die talen nog niet spreekt.
Veel Volksuniversiteiten organiseren cursussen Italiaans op verschillende niveaus. Daarnaast kun je onder andere bij Boekhandel Intertaal in Amsterdam ook cursusmateriaal voor zelfstudie kopen. Duolingo is een handige app voor smartphone/tablet waarmee je de basis van een taal kunt leren en je woordenschat kunt uitbreiden.

Heb je geen tijd of zin om van te voren je taalvaardigheid op te krikken, dan kun je onderweg gebruik maken van je smartphone als vertaalhulp. Arnold Spijkers helpt je in Nieuwsbrief 26 op pagina 6 hier verder mee. Tevens kun je overwegen om een goed woordenboek op je smartphone te zetten, handig als je naar een specifiek woord zoekt en geen bereik hebt.


smartphoneCommunicatie met de achterblijvers

Je kunt ervoor kiezen om de deur achter je dicht te trekken en te verdwijnen. Je kunt zo af en toe bellen of je kunt je smartphone of tablet gebruiken. Je kunt een groep (of meerdere groepen) op de hoogte houden in het privé of publieke domein, of je kunt op individueel niveau communiceren. De keuze is aan jou.

Denk je erover om een blog bij te gaan houden?

Het grote voordeel van een reisblog bijhouden is dat je je reiservaringen noteert en daarmee vastlegt. Het kost enige discipline, maar – ook al geef je later geen boek uit-, het blijft heerlijk om later teksten terug te lezen: ervaringen, gedachten, gevoelens.
Om een reisblog bij te houden moet je dus regelmatig schrijven en het beschrevene op internet zetten. Dat laatste kan je laten doen maar je kan het ook zelf doen in bijvoorbeeld een internetcafé of als je gratis wifi gevonden hebt, met je telefoon/tablet.
Rechtstreeks internetten met je telefoon/tablet is, tot op heden, behoorlijk prijzig maar dat gaat de komende jaren zeker goedkoper worden.
Hoe maak je een weblog aan? Kies uit een van de vele reis weblogsites:
www.gaatverweg.nl
www.reislogger.nl
www.reismee.nl
www.waarbenjij.nu
www.blogspot.com
enz.
Er is zelfs een vergelijkingssite: www.reislogger.nl
– bedenk een naam voor je weblog
– maak een account aan
– bewerk je eigen pagina zodanig dat je tevreden bent
– schrijf je eerste blogs
– laat vrienden en kennissen (en Pelgrimswegen.nl) het adres weten

Wil je de lezer vasthouden, volg dan de schrijftips van Arnoud Boerwinkel in Nieuwsbrief 23 op pagina 3 en Nieuwsbrief 24 op pagina 3.