Digitale hulpmiddelen

Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Navigatie

IMG_0222

GPS of smartphone?

Je kunt bij navigatie kiezen voor kaart, kompas, routeboekje en/of veldtekens. Dit  functioneerde in het verleden en is nog steeds voor menig pelgrim voldoende.

Houd je niet van dwalen, (alhoewel: wat is dwalen? Alle wegen leiden immers naar Rome), dan kun je overwegen om je te laten ondersteunen door smartphone of GPS. De keuze hiervoor en de mate van gebruik is voor ieder verschillend. Sommigen downloaden alle tracks op hun GPS en lopen langs het lijntje naar Rome, anderen gebruiken de smartphone of GPS alleen bij grote twijfel én zonder mensen in de buurt.


 

rome-krt

Oostelijke route : de laatste dag

Met de smartphone richting Rome?

Je kunt tegenwoordig prima gebruik maken van de GPS-mogelijkheden met behulp van je mobiele telefoon. Daarvoor is GEEN internetverbinding nodig. Groot voordeel is dat je alle gebruiksmogelijkheden voor contact, (na)zoeken, fotografisch of tekstueel vastleggen in één apparaat hebt verzameld. Ben Teunissen heeft een flyer gemaakt over GPS routering op je mobiel.

Een probleem waarvoor je wel aandacht moet hebben bij het gebruiken van een smartphone als digitale route-aanwijzer is de batterijcapaciteit. Daar zijn tegenwoordig vrij handige (met extern opgeladen batterij), dikwijls goedkope en soms ook nog milieubewuste hulpmiddelen (zonnelader) voor te koop. Een ander probleem is de kwetsbaarheid van een smartphone. Meestal koop je niet een speciale ‘buitensport’ model, al hoewel deze er wel zijn. Dus moet je extra voorzorgen nemen om vochtigheid buiten je apparaat te houden. Maar ook daar zijn goedkope (Xenos) en handige hoesjes te koop. Houd er rekening mee dat het onbeschermd hanteren van je smartphone je zelfs bij mooi weer nog wel eens problemen kan oplevern, bijvoorbeeld wanneer je deze bewaart in een zweterig borstzakje!

Verder kun je kijken in Nieuwsbrief 22 op pagina 3 waar Arnold Spijker tips geeft.


 

IMG_2848

Met de GPS richting Rome?

Ruud Verkerke heeft een verhelderend artikel geschreven als oriëntatie op de actuele mogelijkheden met betrekking tot gps.
Je kunt het artikel Met de GPS naar Rome downloaden.

GPS en batterijen

Een GPS kan ongeveer twee hele dag draaien op zijn batterijen. Kies voor oplaadbare batterijen van een goed merk en laad de batterijen iedere avond op. Ben je langer dan twee dagen stroomloos, neem dan reserve batterijen mee. De ervaring leert dat je bij dagelijks opladen van batterijen van goede kwaliteit geen reserve batterijen nodig hebt.

 ka31

Keuze smartphone of GPS

De keuze is heel persoonlijk. Sommige mensen gaan niet zonder GPS op weg, sommige mensen vinden het een absoluut overbodig apparaat.
Beiden ondersteunen je optimaal om de weg te vinden.
Voordelen van de smartphone zijn dat
je hem voor meerdere toepassingen kunt gebruiken.
Voordeel van de GPS is dat hij robuust is en
grote batterijcapaciteit heeft (voldoende voor twee dagen continu gebruik).

En dan nog dit…

De ontwikkelingen rond het gebruik van digitale middelen bij wandelen of fietsen gaan snel. We proberen op de site van onze vereniging dan ook voorzichtig advies te geven. Ook willen we graag leren van leden die nieuwe ervaringen hebben opgedaan met het gebruik van digitale hulpmiddelen, zoals smartphone of tablet. We publiceren er ook regelmatig over in ons magazine Omnes en de Nieuwsbrieven!

Kort samengevat kun je letten op de volgende zaken:
• Navigeren met je smartphone kan en er zijn verschillende goede gps-apps, zowel betaald als gratis.
• Leuk voor dagtochten, vooral bij mooi weer; en nuttig om ermee te experimenteren.
• Maar voor algemeen outdoor-gebruik heeft een GPS-apparaat de voorkeur boven de smartphone; smartphone is wel nuttig voor incidenteel gebruik bij oriëntatie en navigatie, bv. bij (ver)dwalen.
• Internetverbinding is niet nodig, gratis digitale OpenSourceMaps kunnen tevoren worden gedownload.
• Bij outdoor-gebruik en lange(re) tochten is stroomverbruik het grootste probleem.
• Zelfs met alléén de navigatiefunctie aan is bijladen overdag nodig! Extra batterijen/accu’s of power packs (ev. met zonnepaneel) zijn zwaar en duur! Vooral voor wandelaars is extra gewicht bezwaarlijk. Voor fietsers is extra gewicht iets minder kritisch èn is bijladen via naafdynamo een optie.
• Problemen rondom waterdichtheid en stoot- en valbestendigheid zijn oplosbaar met speciale hoes/houder van het type ‘life proof’.

Meer weten?

Op internet is hierover nog veel meer info te vinden. Recente interessante informatie over de beste navigatie app’s vind je op Wandelpunt.
Maar ook op de site van Oppadof van de Vakantiefietser.