Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Navigatie en communicatie

Hoe vind ik de weg?

Hoe communiceer ik met achterblijvers?

En hoe met mensen die ik onderweg ontmoet?

IMG_4738

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Maar hoe vind ik de weg als ik de route gekozen heb? Van de meeste routes zijn routeboekjes beschikbaar met beschrijvingen van de route en routekaartjes. Een aantal routes kent bovendien ook markeringen in het veld. Daarnaast kun je van veel routes tracks downloaden voor een GPS of voor een app op je smartphone. Die digitale markering kan je dan op elk moment de juiste weg wijzen.

Hoe onderhoud ik contact met de achterban? Vroeger was dat geen probleem, weg was weg. Maar tegenwoordig, met de komst van smartphones en tablets, is het aantal opties flink toegenomen. Sommige pelgrims zetten alles uit en verdwijnen uit de communicatieve wereld. Anderen houden een blog bij, sturen nieuwsbrieven of communiceren direct per mail of telefoon.

Hoe communiceer je met je omgeving? Hoe je ook gaat, je zult tenminste twee taalgebieden doorkruisen. In die gebieden kom je veel mensen tegen die alleen hun landstaal spreken en van wie jij afhankelijk bent voor overnachting, eten of medische hulp. Als je de tijd hebt kun je overwegen om de taal of talen te leren spreken, ontbreekt de tijd of de zin dan zijn er tegenwoordig handige apps voor de smartphone die je kunnen helpen.