NB52 Android app’s voor onderweg

  Verlofdagen in Europa: klik hier


  Buienradar Europa: klik hier

  Aardbevingen Italië: klik hier

  Toestand bergpassen: klik hier

  Wind, Sneeuw, ...: klik hier

  Advies onweer: klik hier


   

  NB52 Android app’s voor onderweg

  Door Luc Gregoir

  De avond voor ik in 2003 per fiets naar Italië vertrok, kocht ik nog snel een Garmin GEKO GPS, waar ik de hoogte mee kon aflezen, een Waypoint mee kon instellen en de richting naar toe kon laten aanwijzen. In 2012 zag die GPS er al heel wat functioneler uit met kaarten, POI’s routes en sporen en beschikte ik over een zwart-wit e-reader met primitieve webbrowser die via WiFi op het net kon en waar ik met een beetje geduld kon inzoomen op de pdf-stafkaarten die ik er had in opgeladen.

  Tien jaar later zijn de mogelijkheden niet meer te vergelijken met de zaken waar we ons toen gelukkig mee waanden. Maar nu is het soms moeilijk door de bomen het bos te zien. Hier volgen enkele toepassingen die ik onderweg niet wil missen.

  Osmand+ is een offline kaarten- en navigatie-applicatie gebaseerd op de Open Street Maps. Het is niet enige in zijn soort, maar naar mijn mening steekt hij met kop en schouder boven zijn soortgenoten uit, al zullen de meningen hierover waarschijnlijk wel verschillen. Wat het verschil maakt zijn de extra kaartlagen die je extra informatie verschaffen. Het is wel raadzaam om de betalende versie te nemen, zodat je ook de hoogtelijnen kan downloaden. De applicatie heeft wel een leercurve om er uit te halen wat erin steekt.

  Windy is een weerprogramma met een uitgebreide reeks parameters waarop je kan inzoomen. Over weerapp’s verscheen eerder een artikel in NB48.

  Network Analyzer gebruik ik op reis om het WiFi-signaal  te bekijken. Door je te verplaatsen kan je de ontvangst vaak aanzienlijk verbeteren. Ik gebruik de app van Maxmind, omdat die nog een aantal functies bevat die thuis interessant voor me zijn. Maar mogelijk vind je een andere app voor het wifi signaal die je beter zal liggen.

  Obsidentify gebruik ik voor het herkennen van planten en dieren. Een app die de laatste tijd terecht veel opgang kent. Aan de hand van de camera app of een jpeg foto kan je hem laten bepalen welk dier of plant je voor je hebt. De applicatie geeft verschillende mogelijkheden met hun waarschijnlijkheidsgraad. Je kan dan verder inzoomen op een van de mogelijkheden voor meer details. Niet altijd maar vaak toch wel raak. Als je niet online bent kan je een foto nemen en die later laten onderzoeken als je verbinding hebt.

   

  Om vogels te determineren gebruik ik de offline tool Vogels van Europa van Naturalis Biodiversity Center. Zeker om kleine zangvogels vast te leggen is het niet gemakkelijk er een foto van te nemen met een tablet, daarom deze app die je laat zoeken op basis van een aantal kenmerken. Bovendien kan je het geluid laten horen dat bij een vogel hoort.

  Geluidsrecorder. Ook hiervoor zijn verschillende app’s beschikbaar. Als je een video maakt van je tocht zal je tijdens de montage vlug merken dat geluid een van de lastigste zaken is om toe te voegen. En juist de lokale geluiden geven zoveel meer kleur aan je beelden. Daarom vind ik het handig om op je telefoon te hebben, om naast beelden geluiden te schieten.

   

   

   

   

  Er is een app van de Europese gemeenschap Re-open EU  die je helpt je reisplan met de doorreislanden in te geven. Per land krijg je de covid-regels i.v.m. (door) reizen, met linken naar nationale pagina’s. Onmisbaar in coronatijd, waarin de regels iedere week weer veranderen.