Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 54 Nieuwe optie: wandelen langs hunebedden

Door Titia Meuwese

 Natuurlijk weten wij dat er in Drenthe zo’n vijftig hunebedden liggen, daarnaast weten Groningers dat er ook één net in Groningen ligt. Maar 5000 jaar geleden lagen de grenzen tussen volken wat anders, hunebedden liggen in heel Noord Europa. Vooral net over de grens in Noordrijn-Westfalen liggen er heel veel. Maar ook in onder andere Scandinavië en Frankrijk zijn er veel megalitische bouwwerken. Het is duidelijk dat ze in een aantal types wijdverspreid zijn gebouwd, dus dat de kennis om ze te bouwen van de ene plaats naar de andere is overgebracht – te voet. De populaire term hunebed, die ook wijdverspreid is in Noord-Duitsland, is afgeleid van “Hüne”, dat kan worden teruggevoerd tot het Middel-Hoogduitse “hiune” en het Laagduitse “hûne” met de betekenis “Riese”.

Een al langer bestaande Duitse wandelweg vanaf Osnabrück tot Meppen is vorig jaar doorgetrokken tot de stad Groningen. Deze heet de HÜNENWEG: Grenzeloos wandelen van Osnabrück naar Groningen. Het traject van 325 km is geschikt om te lopen. De weg loopt door twee Unesco Global Geoparken, dat wil zeggen landschappen met bijzondere geologische eigenschappen. De ene is de Hondsrug, de andere heet Terra Vita.

De beheerders van de Geoparken hebben deze samenvoeging van routes bedacht, er is geen wandelgids op papier. Maar er is een grote website met informatie, gpx tracks en onderdaklijsten. Een interessante route voor wie nog niet ver weg wil of om een stuk te trainen voor de tocht naar Rome.