Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Wanneer vertrekken

Waar moet ik rekening mee houden?
Voor de wandelaars
Voor de fietsers

Landschap en seizoenen

Het landschap en de seizoenen zijn de twee belangrijkste elementen om je vertrekdatum om te beginnen met pelgrimeren naar Rome vast te leggen. Daarnaast speelt mee of je in één keer de tocht maakt of met jaarlijkse etappes. Ook de route speelt een rol, de bergpassen in het westen van de Alpen zijn hoger dan deze in het oosten, dus minder lang bereikbaar voor de wandelaar of de fietser. Tot begin juni kan er op de passen in de Alpen nog sneeuw liggen en in de maanden juli en augustus lopen in Italië de temperaturen flink op. In de lente van eind mei tot half juni is de natuur op zijn mooiste, maar ook de invallende herfst met aangename temperaturen en een na zomertje heeft zijn charmes. Ga je hoog (boven de 1500m) in de Apennijnen en loop of fiets je in een jaar met veel sneeuwval kan je in de lente of late herfst ook af te rekenen hebben met  sneeuwvelden. In het vóór of na- seizoen ga je minder mensen op het pad of in de herberg tegenkomen dan in het hoogseizoen waar je het misschien wat druk vind. Loop of fiets je zonder tentje, dat moet je rekening houden dat een aantal voorzieningen buiten het seizoen gesloten zullen zijn. Groot voordeel van het voor- en naseizoen is dat je goedkoper onderdak vindt. Ook het gewicht aan kleding dat je mee te dragen hebt verschilt in de zomer en buiten het seizoen. Veel zaken om op een rijtje te zetten!


Voor de wandelaars

Wil je de ongemakken in de Alpen vermijden, dan is juli een geschikte maand om te vertrekken voor de lopers die hun pelgrimage zonder onderbreking willen voltooien. Je komt dan in oktober aan. Je loopt dan wel in de hoogseizoen maanden juli/augustus en je komt in de herfst aan.

Een alternatief is om half april te vertrekken. Meestal kun je de laatste twee weken van mei wel over de Alpenpassen, wanneer je het niet erg vindt om een beetje door de sneeuw te ploeteren. Begin juni ben je dan in de Po vlakte. Er zijn dan geen muggen of vliegen. Je bent dan vanaf midden juni, nog voor de echte hitte, in Toscane en bij Rome. Je ziet de natuur op de top van het groeiseizoen en je bent de vakantiedrukte voor.


Voor de fietsers

Rij je de Reitsma route door Oostenrijk dan is half mei of begin juni is een goede tijd om te vertrekken: de natuur staat volop in bloei, campings en hotels zijn nog rustig en de kans op hittegolven is nog klein. Iets eerder – eind april tot half mei – is ook prima, mits je bereid bent eventueel vooral koude voorjaarsnachten voor lief nemen.

Rij je de Benjaminse door Zwitserland of over de Frans-Italiaanse passen route dan vertrek je beter niet voor begin juni want de kans dat je alpen pas niet over kan is vrij groot.

Vertrek je eind juli dan is doorgaans de grootse hitte in Italië voorbij maar neemt de kans op regen toe.

Naast het voorjaar is eind augustus of september een uitstekende periode: de drukte en de ergste hitte zijn dan voorbij. Wel zijn de dagen dan korter en is de natuur over zijn hoogtepunt heen.