Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB48 Spullen – spullen – spullen

door Rinse van Gans

De voorbereiding op een reis is bijna net zo leuk als de reis zelf. Het doel is belangrijk. De weg ernaartoe nog belangrijker. En natuurlijk: wat mee te nemen voor onderweg. Er moesten spullen komen. Veel spullen. Een nieuwe rugzak, een tent, een slaapzak, kookgerei, een slaapmat, kleren, eten, drinken en een EHBO kit. Hoe moeilijk kan het zijn? Met de auto naar een outdoor zaak. Pinpas mee en spullen kopen. Appeltje, eitje.

Want spullen kopen is niet moeilijk. Spullen kopen die geschikt zijn,  is al wat minder gemakkelijk. Het wordt al wat ingewikkelder om spullen te kopen die geschikt zijn en passen bij je wensen. Maar dingen kopen die geschikt zijn, bij je passen en betaalbaar zijn, is opeens een echte uitdaging.

Want waar begin je? Eerst een rugzak en dan spullen kiezen die daarin passen? Of eerst de spullen en dan pas de rugzak? Wat is het budget? Zwaar? (ultra) Licht? Vragen. Vragen. Vragen. Mijn doel was om maximaal zes kilo op mijn rug te hebben. Inclusief alles. En ik had daar duizend euro voor over. Waarom zo licht? Vanwege wat rugproblemen.

Tijdens de voorbereiding kwam ik regelmatig vermakelijke berichten tegen op fora. Voor- en tegenstanders van bepaalde inzichten. Je had de grammenjagers die de steel van tandenborstels afzagen om een paar gram te sparen. Recht daar tegenover staan de sjouwers die het liefst als pakezels ronddolen. Stukken proza waarin het dikwijls om het grote gelijk gaat. Zeer vermakelijk. Toch ook informatief. Net zoals alle gearsites en video’s die te vinden zijn op het internet. Door veel informatie te vergelijken kwam ik bijvoorbeeld uit op een geschikte rugzak (MLD) van 36 liter. In die zak zonder frame past een tent, een slaapzak of quilt, kookgerei, slaapmat, kleding en allerlei andere dingen die je nodig hebt  (zie ook Klaasloopt). De kosten van dit zakje met schouderbanden? 300 dollar.

Tarptent en quilt

De tas was dus gekocht. De keuze hield in dat ik niet veel kleding mee kon nemen. Zo had ik naast wat ik aanhad, een extra T-shirt, een onderbroek, een korte broek, twee paar sokken, een regenjas en een regenbroek mee. En als iets stuk was? Of als ik iets anders nodig had? Voorzienigheid of een winkel.

Dus de tas was er. Mijn oude tent woog twee kilo. Die wilde ik niet meenemen. Weer na veel informatie vergelijken en mailen met een aantal fabrikanten kocht ik een tent van een kilo. Er zijn tenten die de helft lichter zijn maar die zijn dan weer dubbel zo duur.  Deze tent (Tarptent) koste ongeveer 300 dollar.

Het volgende item op de lijst was een quilt. Een soort deken. Quilts zijn lichter en goedkoper dan een slaapzak. Gevuld met dons is de quilt lichter en duurder dan een quilt met synthetische vulling. Die laatste is dan weer wat beter bestand tegen vochtige omstandigheden. Kosten van deze aanrader (Enlightened Equipment): 200 dollar.

Pak geen angst in

Op de grond slapen kan, maar op een slaapmat (Thermarest) is het toch een stuk comfortabeler. En ook hier weer een overvloed aan aanbod. Zo heb ik echt met verbazing gekeken naar halve slaapmatten. Inderdaad, de helft lichter, maar alleen voor je rug. Je benen rusten op de rugzak wanneer je slaapt. Dat was voor mij een brug te ver, maar het schijnt toch best wel comfortabel te liggen. De kosten van dit stukje rubber: 160 euro.

Uiteindelijk bijna binnen het budget gebleven en ik was blij met mijn keuzes. Aan het einde van de dag was ik moe van de wandeling en niet van het zeulen. Echter…

Niets is goed en niets is fout. Wat je keuze ook wordt. Vind je het niet erg wat extra zaken mee te nemen? Gewoon doen. Maar mijn tip: pak vooral niet te veel angst in!