Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Rugzak

105. Pelgrimeren of afzien...Een verantwoorde en fantastische ervaring

“Alles wat je thuis laat is meegenomen” zeggen trekkers vaak. Toch torsen wandelaars met tent en kookspullen al gauw twaalf tot veertien kilo mee. Kampeer je niet dan moet het mogelijk zijn het gewicht (exclusief eten en drinken) tot zeven à acht kg te beperken. Draag zo weinig mogelijk is hét advies voor wandelaars. Wanneer je zeker weet dat je deze wandeltrektocht nooit met een tent zult maken, dan is een toerrugzak een goede keuze. Hiermee kun je thuis ook prima dagtochten maken. Wie wel graag volledig selfsupporting de tocht maakt, zal meestal uitkomen op een combinatie van de dagrugzak en trekkingrugzak. Het is belangrijk ervaring op te doen met het dragen
en inpakken van de rugzak. Omdat er veel mogelijkheden zijn en ieder zijn eigen voorkeuren heeft is het noodzakelijk je goed te informeren. Op de website van Tweevoeter vind je uitstekende informatie. Je goed laten adviseren bij de aankoop is natuurlijk ook een garantie voor een verantwoorde en fantastische rugzakervaring. En dan zullen enkele trektochten voorafgaande aan de pelgrimstocht ook helpen!

In onze Nieuwsbrief 30 vind je een item over het inpakken van de rugzak.


IMG_4381

En dan nog dit…

Hoeveel liter inhoud rugzak heeft een ideale rugzak?  Acht kilo gaat prima in 35 liter rugzak, 14 kilo gaat goed in een 45 liter rugzak.

Veel rugzakken faciliteren het gebruik van een waterzak. De zak zit tegen de rug, waarmee het zware gewicht tegen de rug komt. Met een slangetje kun je de hele dag door slokjes water nemen. Nadeel is wel dat je geen zicht hebt op de vulling van je zak. Dit is te verhelpen door nog een klein flesje mee te nemen en dit gedurende de dag ergens te vullen. Je komt dan in ieder geval niet zonder te zitten.

Het is handig om enkele vakjes aan de voorzijde of zijkant te hebben, waar je bij kunt zonder de rugzak af te doen. Ideaal voor kleine camera, zonnebrand etc.

Zorg dat de zware zaken bij het pakken van de rugzak hoog en tegen de rug zitten. Plastic zakken zijn handig om de verschillende zaken te compartimenteren en droog te houden.

Als je de raincover gebruikt, trek dan de spanbandjes rechts en links goed aan. En als de zak een gaatje heeft, zorg ervoor dat het gaatje aan de onderkant zit. Als je deze twee zaken niet in acht neemt dan loop je het risico dat je raincover een waterzak op de rug wordt. Een raincover kan bij mooi weer uitstekend dienst doen als ondergrond om op te zitten.


LopenmetkarLopen met een wandelkar

Er zijn pelgrims die niet met een rugzak kunnen of willen lopen.
Voor hen is een wandelkar een uitkomst.
Men moet daarbij bedenken dat men met een kar dikwijls de fietspaden moet volgen omdat de wandelpaden te smal of te steil zijn.
De nieuwe generatie wandelkarren probeert er al het mogelijke aan te doen om de wandelaar van dienst te zijn.
Zo kan men bij de Wheelie III met een druk op een knop de wielen eraf halen en verplaatsen naar de binnenkant van de kar zodat men ook smalle paden kan volgen.
Je vindt hier meer informatie over wandelkarren.