Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Wandelkleding

drielagensysteemMeerdere lagen

Om op alle soorten weer voorbereid te zijn heb je drie soorten kleding nodig: onderlaag, tussenlaag en buitenlaag. Goede buitensportzaken kunnen je hierin adviseren. Kijk voor een zaak bij jou in de buurt op de volgende website. Direct op je huid kun je het best vocht regulerende kleding dragen van synthetisch materiaal of van Merinowol. Beide materialen laten transpiratie veel beter door dan katoen, dat snel gaat stinken, nat wordt en dan koud aanvoelt. Synthetisch materiaal heeft als voordeel dat het zeer snel droogt na een wasbeurt. Het prettige van Merinowol is dat het vrijwel geen lichaamsgeur opneemt. Je kunt het meestal zonder bezwaar meerdere dagen dragen. Bovendien ziet het er zo mooi uit, dat je het ook als iets nettere kleding kunt gebruiken. Anders dan gewone wol kriebelt Merinowol niet.
Wordt het kouder dan kun je over deze onderlaag het beste één of meer lagen isolerende kleding dragen. Een fleece trui of een Merino wollen T-shirt met lange mouwen- of een combinatie van beide – is hiervoor heel geschikt. Als je kampeert moet je er bij het koken wel aan denken dat fleece anders dan wol of katoen vrij makkelijk brandt.
Wordt het nog kouder dan kun je als buitenlaag een winddicht regenjack aantrekken, en als het ook nog gaat regenen een regenbroek. Ademende regenkleding is beter dan gewone, maar verwacht geen wonderen: op den duur word je ook hierin nat door de condenserende transpiratie. Voor een regenbuitje bij warm weer kun je jezelf daarom beter beperken tot een regenjack of een poncho.
Naast deze buitensportkleding wil je misschien ook wat nettere kleding kunnen aantrekken bv. voor bezoek aan een kerk of restaurant. Voor kerkbezoek bij warm weer is een afritsbroek handig.


IMG_4502

Regenkleding

Bescherm je tegen de regen. De combinatie van regen en wind op een natte huid en natte kleren is gevaarlijk. Het verdampen van vocht kost warmte. Dit gaat ten koste van de lichaamswarmte. Je kunt dus snel afkoelen. Wind bevordert het verdampen en de afvoer van warmte. Bovendien isoleren vochtige kleren minder goed tegen kou: je lichaamswarmte wordt sneller naar buiten afgevoerd.

Je kunt verschillende keuzes maken in de omgang met regen. Poncho, regenbroek of jack, paraplu. Je kunt je natuurlijk ook gewoon nat laten regenen. Bij warm weer is een poncho en een regenbroek of jack al snel te warm. Een opvouwbare paraplu kan dan uitkomst bieden. Is het koud dan is het verstandiger om voor een poncho en/of regenbroek of jack te kiezen.


En dan nog dit…

Een zuiver Merino wollen shirt haalt Rome niet, het is voor die tijd al ruim versleten. Er zijn tegenwoordig ook Merino wol met een toevoeging van nylon of andere vezels. Deze shirt gaan langer mee.

Zorg ervoor dat je broek rechte broekzakken heeft waar kaart en wandelgids in passen. Er zijn tegenwoordig veel wandelbroeken met schuine steekzakken. Onhandig voor het opbergen van kaart en wandelgids.

IMG_4657

En vrouwen nemen bij het kerkbezoek (ook) bij mooi weer een zijden shawl mee. Weegt bijna niets. Knoop de shawl als rok om je middel. Lekker luchtig en de benen zijn bedekt. Bovendien kun je die shawl ook gebruiken om je tegen de zon te beschermen.

Afhankelijk van je wensen rond de hygiëne, zul je bij enige regelmaat je kleren willen wassen. Meestal gaat dat met water en een sopje (zeepje of wasmiddel) in de wasbak. Je kunt je was sneller droog krijgen door de was eerst goed uit te wringen en vervolgens in een droge handdoek te rollen en daar op te gaan staan, zodat de handdoek een deel van het vocht overneemt.