Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 51 Fietsroute Westhoek (West Vlaanderen)

door Luc Gregoir

 Fietsroute, 67 km (vertrek uit Veurne) of 84 km (Vertrek uit Koksijde), + 5 uur, een vlak parcours maar een stevige wind uit de Moere of de IJzervlakte kan een rol spelen

Start: Veurne of Koksijde op de grens België Frankrijk

Openbaar vervoer: per trein tot Veurne lijn Gent – De Panne

Toeristische informatie: www.westtoer.be

Fietsnetwerk: www.fietsnet.be


Het slechte nieuws is dat de corona uitbraak ons verplicht plannen op te bergen, het goede nieuws dat dit niet eeuwig zal blijven duren en dat we niet hoeven te wachten om op weg te gaan. Het afgelopen jaar verschenen een aantal tips voor de wandelaars, maar ook voor de fietsers zijn de mogelijkheden legio om nieuwe paden te verkennen en zo de conditie op peil te brengen tegen het moment dat de grote reis weer mogelijk wordt. Hier een voorbeeld van een route langs kleine kerkjes en oude abdijen in West Vlaanderen die je terug voert in de tijd. En goed bereikbaar met de trein.


De fietsroute vertrekt in Koksijde aan West-Vlaamse kust en loopt door Bachten de Kupe. De streek maakt deel uit van de westhoek en is geklemd tussen de schreve, dit is de grens met Frankrijk, en de IJzer die in Nieuwpoort in de zee uitmond. Je kan ook in het station van Veurne starten al dan niet inclusief de lus naar Koksijde. Door de nabijheid van de kust kan de wind een waardig alternatief bieden voor een stevige berghelling.

De route komt langs vijf abdijen, één die nog in functie is, twee waar nog gedeelten de roerige geschiedenis tussen de twaalfde en negentiende eeuw overleefd hebben, één ruïne en één waar enkel een hoeve nog aan zijn bestaan herinnert. Op de muur wel een bord: ‘metsers gevraagd’ (ongeschoolde arbeiders); denkt men hier aan een relance? De abdijen in deze streek kenden een grote bloei van de twaalfde tot het begin van de dertiende eeuw, waarna ze door de godsdienstoorlogen, oorlogen met Frankrijk, de maatregelen na de Franse revolutie en de wereldoorlogen een woelig bestaan kenden met perioden van teloorgang en heropleving.

Eens Veurne voorbij kom je door veel kleine dorpjes in een open landschap dat pas voorbij Stavele aan de IJzer licht begint te golven. Op deze plaats verschijnt het heuvelland op de achtergrond. In de dunbevolkte streek rijd je over kleine asfalt- of betonbaantjes met weinig verkeer. Je komt voorbij mooie kerkjes waarvan de stijl varieert van romaans tot neogotisch, altijd een korte stop waard. In de dorpskernen maak je kennis met kasseistroken die nooit lang aanhouden. De Sint Sixtus abdij in West-Vleeteren met zijn verdoken pelgrimskapel vormt het keerpunt van de route en langs de Lovaart gaat het recht terug naar Veurne. Hoe rustig de streek ook lijkt, ze is in het verleden bepalend geweest voor de geschiedenis van Vlaanderen en België. Naar het IJzerfront uit de eerste wereldoorlog zal je meerdere verwijzingen op je fietstocht tegenkomen.

Op de terugweg is een stop in het kleine stadje Lo zeker de moeite en in Veurne heb je ruim de gelegenheid om van een drankje te genieten in een middeleeuws kader.

Een verwijzing naar het GPS-spoor en details over de plaatsen die je aandoet tref je aan op de pagina www.lucgregoir.be/fietstochten-in-belgie/

Literatuur:

Gids voor Vlaanderen Erfgoedgids voor alle gemeenten uitgeverij Lannoo

Ippa’s abdijengids voor België van Julien Van Remoortere (enkel tweedehands)