Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

GR5 door de Alpen

De GR5 over de Alpen naar de Middellandse zee

GR 5
Door de Alpen
GR5 Alpen tot oversteek naar via dei Monti Luguri van Pontarlier naar St Etienne de Tinée
  582 km Hoogste punt Col d’Iseran 2770m
GR5/GR52 tot de Middellandse zee naar de Via della Costa van  St Etienne de Tinée naar Menton
  100 km

Het bekendste deel van de GR5 moet voorbij Pontarlier nog beginnen: de Grande Traverse des Alpes. Met een lengte van ruim 400 km en een hoogteverschil van ca. 40 km is dit één van de mooiste alpiene wandelroutes van Europa. Voor sportieve wandelaars een mooi alternatief: goed bewegwijzerd, ruim voorzien van goede berghutten en redelijk druk begaan.

Je komt in de buurt van legendarische Alpenpassen op de grens van Frankrijk en Italië zoals de Montgenèvre (1854m), of de Passo di Cénis, die niet ver van Modane naar Turijn leidt.

Even voor Nice in Saint Dalmas kun je overgaan op de GR52 naar Menton. Vandaar kun je over Via della Costa langs de kust tot aan Sarzana lopen en daar op de Via Francigena je tocht vervolgen. Op de Passo della Cisa Pontremoli heb je dan de mogelijkheid om aan te sluiten op de Midden Route en verder op de Passa della Futa op de Oostelijke Route.

Opgelet: Zwaarte/moeilijkheidsgraad
Na Pontarlier krijgt de GR5 een ander karakter: Stevige en lange dagtochten door technisch niet al te moeilijk terrein. Flink stijgen en dalen. In de zomermaanden kan de hitte een rol spelen; niet overal is voldoende drinkwater verkrijgbaar. Qua technische moeilijkheden krijgt deze tocht een 2-3, qua zwaarte een 4-5. (OpPad). Dit is een traject door het hooggebergte. Daarvoor moet je een goede conditie en de nodige ervaring met meerdaagse bergtochten hebben om dit op een verantwoorde wijze te doen. Bergschoenen (B/C), bergwandelstok en een niet te zware rugzak vormen geen overbodige luxe. Hou ook rekening met sneeuw op de bergpassen tot half juli!

Wil je westwaarts over de Alta Via dei Monti Liguri (AVML) dan kan je bij St Etienne de Tinée de GR5 al eerder verlaten om via Isola/Isola2000 de grens met Italië  over te gaan. Van St Etienne de Tinée een kort stukje (ongeveer 15km) met de bus naar Isola vanwege de drukke weg door het dal. Van Isola naar Isola2000 is een vervelend stuk, met name het laatste deel gaat over de verlate skipistes…… Vanaf Isola2000 wordt het weer rustiger en gaat het via de ‘Baisse de Druos’, een colletje, de Italiaanse grens over naar de GTA/Via Alpina. Deze volg je vrijwel oostelijk door zuidelijk Piemonte tot aan Cantarana (7km oostelijk van Pointe di Nava), daar kan je overstappen op de Alta Via dei Monti Liguri. Deze kun je tot aan Bergugliara volgen, waarna je door kunt steken naar Pontremoli voor de Via Francigena. Met deze route vermijd je de ‘omweg’ langs de drukke en toeristische kust en blijf je in het ‘koele’ gebergte.

De GTA/Via Alpina is prima gemarkeerd en na de ervaring en opgebouwde conditie in de Franse Alpen absoluut goed te doen. Wel moet men rekening houden met warmte onweders in de tweede helft van de middag. Langs de route voldoende bemande berghutten, rifugios, deze zijn erg goed met prima voorzieningen. In combinatie met een lidmaatschap van de NKBV ook nog korting in de hutten van de Italiaanse Alpinisten vereniging (CAI). De AVML volgt de waterafscheiding, dus veel ‘kronkels’, die je met wat inzicht en inventiviteit makkelijk kunt en soms moet aanpassen, al is het maar vanwege de noodzakelijk aanvulling op je voedselvoorraad :-).

 Gids, kaarten en GPS spoor

Op de site home.kpn.nl/worteljc/ vind je informatie met hoogteprofielen, GPS sporen en veel meer over het trajecten Les houches modane en Modane Nice van de GR5.
Website van de ‘vereniging’ die de AVML promoot en actuele informatie beschikbaar heeft voor overnachtingsadressen e.d.; http://www.ospitalitaaltavia.it

Op de website www.caminantper.cat kan je een GPS spoor van de etappes van de via della Costa van Nice naar Sarzana.

Gidsen:

Verslagen

Op de blog Blog van Jan Buijs geeft hij zijn ervaringen weer met de GR5 die hij tot St Etienne de Tinée bij de Italiaanse grens volgde. Daar ging hij richting de Alta Via dei Monti Liguri.

Trajectoverzicht Zeeland – Rome van Jan Buijs met overzichtskaarten van de verbinding GR5 naar de Franciscusweg door de Alpen en Apennijnen.


Terug naar overzicht GR5