Midden route: GEA

De Middenroute loopt van de Passo Della Cisa naar Badia Pratiglia op de Franciscusweg voor hij in La Verna komt. Op de pas kan je opteren om verder langs de Via Francigena te lopen, die je hier kruist en later in de buurt van Lucca door te steken naar Firenze, waar de Franciscus weg start. Op die wijze vermijd je de grote hoogten, maar krijg je er wel een aantal stedelijke agglomeraties bij.

De Midden route voor wandelaars
De E1 op de grens van Emilia Romagnia en Toscane
GEA / SI / Sentiero ’00’
van Passo della Cisa naar Badia Petraglia
 260 km 20 dagen

 

Opgelet
De GEA etappe tussen de Passo della Cisa tot Pracchia:  dit is de etappe voorbij het skioord Abetone en heeft de CAI kwalificatie EE of ‘Excursie voor deskundigen‘: al is het technisch geen moeilijk parcours, het is veeleisend, vereist een goede training. Een gebaand pad is niet altijd aanwezig, wel zijn er minimale pad sporen. Je kan langs steile afgronden lopen, over gruis en losse rotsen met gevaar om te vallen. Tredzekerheid, goed oriëntatievermogen, basale alpiene vaardigheden, stevige bergwandelschoenen zijn noodzakelijk. Ook winterse omstandigheden of hevige winden kunnen een spelbreker zijn. Kortom: Dit traject moet je niet volgen als je niet over de nodige ervaring met bergtochten beschikt!

Je kan dit deel omzeilen door over te gaan op de Via Francigena en in Lucca naar Florence, waar de Franciscusweg aanvangt. Een andere mogelijkheid is op de Passo della Cisa afdalen naar Pontremoli en even verder in Bagnone door te steken naar de vallei van de Serchio die de Alpi Appuane scheidt van de Apennijnen. Deze vallei kan je volgen tot Castelnuovo di Garfagnana. Hier kan je naar de GEA lopen, die van dit punt beneden de 1500 meter blijft en een moeilijkheid’s graad E (= Escursionisti) heeft, die vergelijkbaar is met wat je kan verwachten op de Franciscusweg. Je kan hier een GPS-route downloaden van deze omleiding.

Schrikken de bergen je niet af, heb je ervaring met wandelen in de bergen en laten de weersomstandigheden het toe, dan kan je op de Passo della Cisa verder lopen op de E1 die hier de Grande Escursione Appenninica (GEA) volgt. Met hier en daar een variatie loopt hij gelijk met de Sentiero Italia (SI) en de ‘Sentiero 00’. Deze laatste twee kiezen wel de moeilijkere opties als de paden uiteenlopen en zijn eerder gefocust op het sportieve. De bewegwijzering van de ‘Sentiero 00’ is wel het meest prominent aanwezig. De GEA werd in 1981 uitgezet door Alfonso Bietolini en Giofranco Bracci, vele duizenden volgden hun pad in de jaren daarop.

Een tent is niet noodzakelijk als je overnachtingen op voorhand regelt en de beschikbaarheid enkele dagen vooraf nagaat. Het inslaan van proviand en het bijvullen van waterreserve moet ook dag per dag gepland worden. De vermelde gidsen en kaarten kunnen je hierbij helpen. Je loopt over de kam met weidse uitzichten en geregeld daal je af naar de bergpassen, waar wegen lopen die Emilia Romagna verbinden met Toscane. Op deze plaatsen is er gewoonlijk een albergo, waar truckers hun stop nemen. Eén van deze passen is de Passo della Futa met het indrukwekkende oorlogskerkhof van de Duitse gesneuvelden.


Gidsen, kaarten en GPS-spoor

Gids Trekking in the Apennines, The Grande Escursione Appenninica van Gillian Price uitgegeven door Cicerone Press. Dit
volgens het vertrouwde Cicerone recept: compact boekje met overzichtschetsen, vermelding van overnachtingen en andere logistieke voorzieningen. Met deze gids heb je wel een afzonderlijke detailkaart, GPS-spoor of route App op je telefoon nodig. Detail beschrijving vind je hier.

Gids met detailkaarten: GEA Grande Escursione Appenninica + Atlante cartografico van Giofranco Bracci uitgegeven door TAMARI MONTAGNA

Geschreven door één van de ontwerpers van het pad met 1:20.000 detailkaartjes (apart ingesloten boekje) met aanduiding van overnachtingsplaatsen, logistieke elementen en ingekleurd route GEA en andere CAI paden op de kaart.

Stafkaarten in de reeks Carta dei Sentieri e dei rifugi (1:25000) uitgegeven door Edizione multigraphic. De CAI paden zijn ingekleurd met nummering en locatie van de berghutten. Volgende nummers zijn er nodig tussen Passo della Cisa en Badia Petraglia: 14,15,18,19,21,23,25,28 & 33.

Website

In Toscane loopt de E1 samen met de Sentiero Italia, Op de site www.enrosadira.it/sentieroitalia/toscana vind je informatie over dit traject met aanduiding van de CAI wandelpaden, refuges, openbaar vervoer en meer.

Verslagen

GEA verslag Jos de Ridder en Jan Leussink

Artikel over de GEA route in Omnes 04 van Jan Leussink

Blog Luc Gregoir die in de richting zuid-noord gelopen is lastradaanord.blogspot.be mei 2012.

Literatuur

De achterkant van Italië van Tineke Straatman (2000) ISBN:90-450-0328-7 (Enkel tweedehands beschikbaar).

Een trektocht van Zuid-Italië naar de Alpen over de Apennijnen kam. Geeft een goede beschrijving van wat je verwachten kan.

 


Overnachten

Zie gidsen en refuges op de SI, daarbuiten zijn er weinig mogelijkheden, als je geen tent bij hebt.

Naar beschrijving Franciscusweg (Oostelijke route)

Terug naar midden route