Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB 49 Door het Zwarte Woud of de Vogezen

Naar de Alpen door het Zwarte Woud of de Vogezen

door Luc Gregoir

De GR5 door de Vogezen wordt frequent gebruikt als aanlooproute naar de Alpen om aan te sluiten op de Via Francigena. Hij loopt hier op een crête of bergrug parallel aan de Rijn. Aan de overkant van deze rivier in de deelstaat Baden-Württemberg ligt het Zwarte Woud of Silva Nigra, zoals de Romeinen het noemden. In oude tijden was het een onherbergzaam gebied, maar tegenwoordig is het een goed bereikbaar natuurgebied waar ook langeafstands-wandelpaden lopen die de richting van de rivier volgen.

Geologisch zijn het verschillende gebieden, maar ze hebben gemeenschappelijke kenmerken en zijn beide tijdens het krijttijdperk meer dan 60 miljoen jaar geleden ontstaan. Het zijn geen echte gebergten, maar tektonische opstuwingen van de Elzas-vlakte, veroorzaakt door de druk bij het ontstaan van de Alpen. De Vogezen hebben een granieten onderlaag, bedekt met een 300 miljoen jaar oude laag bontzandsteen, grés rose des Vosges, ooit de zeebodem. Die is boven komen te liggen bij het stijgen van de randen van de vallei.  De steensoort werd gebruikt als bouwmateriaal voor huizen en kastelen. Soms zie je niet waar de berg eindigt en het bouwwerk begint. De onderlaag van het Zwarte Woud bestaat uit graniet en gleis en is ook deels bedekt met een laag  zandsteen. Het opstuwen van de valleiranden verklaart de langgerekte bergruggen. Eens je op de kam bent kan je een heel eind doorlopen zonder met al te veel stijgmeters te moeten afrekenen. Tijdens de ijstijd, twee miljoen jaar geleden, werd ongeveer de helft van het gebied met ijs bedekt, zodat er gletsjers verschenen en de Rijn ontstond. Dit verklaart het verschil tussen de zuidelijk en de noordelijke regio dat niet met pakijs bedekt was. Bij het stijgen van de temperatuur ontstonden de restanten van de morenen en de meren die je in dit gebied tot de dag van vandaag aantreft. Het Zwarte Woud maakt deel uit van de scheiding van de stroomgebieden van de Rijn en de Donau en daarmee ook van de Atlantische Oceaan en de Zwarte ee.

 

De GR5, de langste van de Europese wandelwegen, is ontworpen in de tweede helft van de vorige eeuw en mede op basis van de paden uitgewerkt door de Club Vosgien (opgericht in 1872).  Om van de GR5 op de Via Francigena te komen kan je in de Jura bij de grens met Zwitserland in Pontarlier oversteken. Hier kruisen de beide paden. Je kan ook eerder nabij Toul over een compostellapad naar Langres op de Via Francigena lopen of voorbij de Jura de GR5 door de Alpen verder volgen. In dat geval sluit je over de Alta Via dei Monti Liguri in Italië op de Via Francigena aan. Deze laatste optie is enkel voor de ervaren bergwandelaar aan te raden. Meer informatie over de route kan je lezen op de pagina Aanlopen langs de GR5 op onze site. Over de geschiedenis van de GR5 kom je meer te weten op de site van trekkings.be.

 

De middenweg naar Rome door Zwitserland volgt overwegend de Europese wandelroute E1, die in het Zwarte Woud loopt over de zogeheten Westweg. Deze Westweg werd in 1900 aangelegd door de Schwartzwaldverein, opgericht in 1864. Naast de Westweg van Pforzheim naar Bazel werden in 1903 nog de Ostweg van Pforzheim naar Schaffhausen en de Mittelweg van Pforzheim naar Waldshut-Tiegen uitgewerkt. Later werden er nog vijf andere Noord-Zuid-wegen door het Zwarte Woud uitgewerkt, maar de Westweg zou de populairste blijven. Dankzij zijn honderdjarig bestaan is de Westweg goed voorzien van logistieke ondersteuning. Overnachten is geschikt voor verschillende wijzen van reizen. Je kan slapen in een open shelter langs het pad, een jeugdherberg tot en met een hotel inclusief bagagevervoer. Goed om te weten is dat je bij een overnachting een ticket kan krijgen voor gratis openbaar vervoer, zodat je eventueel heen en weer kunt rijden naar aankomst- en vertrekplaats, als je twee dagen op dezelfde plaats wilt overnachten. Op de pagina lucgregoir.be/la-strada-del-nord kan je een GPS-spoor downloaden van het traject op de Westweg dat ik heb afgelegd. En hier vind je het traject van mijn aanloop-route door de Noord-Vogezen vanuit Trier.

 

De laatste kilometers naar Bazel zijn niet aan te raden wegens de oprukkende industrialisering, maar gelukkig verlaat de E1 de Westweg in Titisee om af te buigen naar de Bodensee. De middenroute naar Rome loopt hier even niet samen met de E1, maar toch kan het de moeite zijn het ommetje van de E1 te volgen over de Feldberg; daar kun je bij helder weer een panorama als een fresco van de Alpen bewonderen. In Titisee heb je de optie op de Mittelweg over te gaan om verder langs de Walensee, de Splügen-pass en Bergamo in Fidenza op de Via Francigena uit te komen. Hierover meer in een volgende brief.