Midden route: E1 door het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud loopt de Europese wandelweg E1 over de Westweg tot bij de Feldberg. Daarna draait hij oostelijk af naar het Bodenmeer op de Zwitserse grens.

De Midden route voor wandelaars
E1 door het Zwarte Woud tot het Bodenmeer
Westweg
van  Baiertal naar Titisee
257 km dagen
van Titisee naar Baiertal op de Westweg
afstand 129 km dagen

De Westweg doorkruist het Zwarte Woud, of ‘Silva Nigra‘ zoals de Romeinen het noemde, van noord naar zuid. Ze gaat afwisselend door beukenwouden en naaldbossen, langs gletsjermeren, door hoogvenen en moerasgebieden. De panorama’s geven uitzicht op de Rijnvallei, de Vogezen in het westen en de Schwäbische Alb, een voortzetting van de Jura, in het oosten. De Westweg werd in 1900 als eerste langeafstandswandelpad in Duitsland aangelegd en wordt onderhouden door de Schwarzwaldverein, een Duitse wandelvereniging die meer dan 90.000 leden telt. Parallel aan de Westweg loopt de Mittelweg van Pforzheim naar Waldshut en de Ostweg van Pforzheim naar Schaffhausen; beide wegen werden ook ingericht in het begin van vorige eeuw. De Feldberg (1493 m) bij Titisee moet je niet op, maar bij helder weer loont het toch de moeite dit te doen om er te genieten van het uitzonderlijk zicht op de Alpengordel waar je enkele dagen later door zal trekken. De Westweg loopt door naar Basel, maar de E1 gaat vanaf Titisee oostwaarts parallel met de Rijn naar het Bodenmeer. Een traject met veel mooie vergezichten.


Gidsen, kaarten en GPS spoor

Duitstalige gids: Schwarzwald: Westweg (Walz Wanderverlag) ISBN 3-88650-043-8 uit de reeks Wanderführer van Rother Bergverlag

Kaarten op schaal 1:50.000 van Landesvermessungsamt Baden-Württemberg de nummers 501,502,503 & 506

Details vind je op de site www.fernwege.de/einkauf/wanderfuehrer/westweg/ waar ook de gids en kaarten besteld kunnen worden.

Nederlandstalige gids: Wandelgids voor het Zwarte Woud
Auteur: Ann Jooris Uitgever: Roularta media Group 9789054663515 (enkel tweede hands verkrijgbaar)
Deze gids beschrijft minutieus de Westweg, de beroemdste en mooiste wandelweg door het Zwarte Woud.

Website Schwarzwaldverein www.wanderservice-schwarzwald.de/de/
Op deze site uitgebreide informatie met routeplanner, GPS sporen, Overnachtingsmogelijkheden en meer.

Meer informatie over de Westweg vindt je op webpagina’s van Piet Smulders. Hier worden ook nog enkele andere gidsen vermeld.

Verslagen

Bert Slaa van-p-naar-r.reismee.nl/reisverhaal/341554/de-eifel-in

Hans Zwanenburg en Richard Loman www.pindat.com/reisblog/hansenrichardaandewandel

 

 

 


 

Naar het volgende deeltraject
Terug naar midden route