Midden route: E1 door Zwitserland

Door de Zwitserse Jura gaat het langs het Vierwoudstrekenmeer de Gotthard pas over naar het meer van Lugano op de grens met Italië.

De Midden route voor wandelaars
 De E1 in Zwitserland
Jacobsweg van Konstanz naar Einsiedeln

84 km
Naar de Gotthard pas van Einsiedeln naar Gotthard pas

88 km
Naar het meer van Lugano van Gotthard pas naar Morcote

118 km

Vanaf Konstanz loopt de route over een Jacobsweg naar het meer van Zürich naar het klooster Einsiedeln en steekt dan door naar het Vierwoudstrekenmeer. Dit is het dichtbevolkte Zwitserse Mittelland, met mooi verzorgde kleine boerendorpjes.

Bij het Vierwoudstrekenmeer sluit de weg aan bij de Transsuisse route die vanaf de Jura naar Lugano gaat.
Vanaf hier begint het Alpentraject. Langs het beroemdste Zwitserse grasveld, de Rütliwiese, waar Wilhelm Tell de pijl op de appel zou hebben geschoten. (Het gebied werd destijds interessant omdat de pasovergang verbeterd werd!) Helaas wandel je parallel met veel verkeer: de weg en het spoor zijn vanaf Seedorf tot Göschenen en dan weer vanaf Airolo je begeleider. Gelukkig dus niet op het hoogste stuk.

De afdaling in het steile Tessin gaat langs mooie hellingwegen, met zo nu en dan een steile daling. De zuidelijke steden Bellinzona en Lugano zijn kenmerkend voor het Zwitserse Tessin.


Gidsen, kaarten en GPS spoor

Zwitserse wandelkaarten 1:50.000. Er zijn gidsjes voor de twee wandelroutes, die nationale routes zijn. Op de uitstekende website van Schweizmobil kan alle informatie ook bestudeerd worden, de tekst komt overeen met de wandelgidsjes.

Websites

https://e1.hiking-europe.eu/e1/etappen/schweiz

http://www.schweizmobil.ch/en/hiking-in-switzerland/route-02.html

http://www.schweizmobil.ch/en/hiking-in-switzerland/route-04.html

Verslagen

Hans Zwanenburg en Richard Loman  https://www.pindat.com/reisblog/hansenrichardaandewandel/


Naar volgend deeltraject
Terug naar midden route