Oostelijke route over de Reschenpas

Wandelroute naar Rome door Duitsland en Oostenrijk

De Oostelijke route combineert de oude Romeinse Via Augusta van Oostenrijk naar Italië over een relatieve lage Alpenovergang, de Reschenpas of Passo di Resia (1504 m), met de Franciscaanse voetreis van Florence naar Rome. Deze doet  plaatsen aan die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Sint Franciscus.

Introductie
Route
Kaarten
Deeltrajecten
Beschrijving aanloop en verbindingsroutes
Verdere informatie
Forum oostelijke route
Forum Franciscus route

Voordat je op weg gaat, lees je onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Leden van pelgrimswegen naar Rome kunnen een pdf aanvragen met de pagina’s die de route behandelen voor off-line gebruik.


Introductie

De aanloop tot de Alpen gaat langs de bewegwijzerde Europese lange afstandsroute E8 naar de rivier de Main, waar de Romantische Straße het overneemt tot bij Fussen aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. De Via Claudia Augusta door de Alpen wordt gevolgd tot Trento in Italië, waarna verschillende wandelwegen met een doorsteek van de Apennijnen (1200 m) naar Florence leiden, het vertrekpunt van de Franciscusweg.

De Franciscaanse voetreis gaat door de Apennijnen in de regio’s Toscane, Umbrië en Lazio naar Rome. In de etappe naar Poggio Bustone moet er nog eens flink geklommen worden bij de Monte Fausola (1280 m).

De lage Alpenpas heeft als gevolg dat deze route een groot deel van het jaar gelopen kan worden. De afstand van het startpunt Nijmegen naar Rome langs de oostelijke route bedraagt ongeveer 2500 km en wordt doorgaans in vier maanden gelopen. Er moeten meer dan 45.000 hoogtemeters overwonnen worden, hetgeen aanzienlijk meer is dan wat je over de Via Francigena te verwerken krijgt. Hiervoor word je beloond met mooie panoramawegen. Hoewel de route technisch nergens moeilijk is, vergt deze toch wat meer ervaring als wandelaar, maar is hij minder uitdagend dan het GEA pad in de centrale route. De route is beschreven voor het gehele traject, maar niet voor alle deeltrajecten is dit in het Nederlands. De bewegwijzering varieert per deeltraject en is ongemarkeerd in een aantal gevallen. Alleen de relatief veel gelopen Franciscusroute is uitgerust met pelgrimsonderkomens, en ook op dit traject moet er gecombineerd worden met andere soorten slaapplaatsen. De route kan zonder tent gelopen worden, maar een tent zal van pas komen om je tocht met een bescheiden pelgrimsbudget te maken.

La Verna

Het historisch belang van de route ligt voornamelijk in het gebied in Oost Toscane en Umbrië waar de voornaamste gebeurtenissen uit het leven van Sint Franciscus plaats hadden. Daarnaast is de Alpenovergang van Verona naar Augsburg van belang: deze stamt  uit prehistorische tijden en markeert de plaats waar de Romeinen tussen 15 v/C tot 46 n/C hun verbindingsweg tussen de Po vlakte en het Donaubekken zouden aanleggen. Deze verbinding zou nog vele eeuwen door pelgrims uit het Noorden gebruikt worden. De Romantische Straße is geliefd bij de reiziger door zijn vele middeleeuwse stadjes, dorpen en kastelen.

 


Route

De volgende tabel van de oostelijke route met kwalitatieve gegevens is opgebouwd op basis van GPS-sporen die van verschillende bronnen afkomstig zijn. De gegevens van de tocht die je uiteindelijk loopt, kunnen wat verschillen, maar hiermee heb je een eerste idee van wat je te wachten staat. Het aantal dagen is uiteraard sterk afhankelijk van je conditie en de wijze waarop je reist.

Deeltraject Van Naar Land Afstand Totaal Hoogtemeters
E8 Duitsland Nijmegen Tauberbischofsheim NL/DE  809 km  809 km
Romantische Straße Tauberbischofsheim Füssen  DE  448 km  1257 km
Via Claudia Augusta, over de Alpen Füssen Trento DE/AU/IT 323 km 1580 km
Povlakte
Trento  Bologna IT 255 km  1835 km
Via degli Dei, de Apennijnen over Bologna Florence IT 118 km 1953 km
Franciscaanse voetreis
Florence Rome IT  550 km  2503 km

Kaarten

Metrokaart Oostelijke route

© OpenStreetMap contributors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door te klikken op de Umap kaart kan je inzoomen op een route en bekijken waar deze route ligt ten opzichte van andere routes. Let wel: de GPS-sporen die hiervoor zijn gebruikt, zijn indicatief en de actuele route kan lokaal verschillen vertonen.

De ‘metrokaart’ van de oostelijke route geeft een schematisch overzicht van de aanloop- en verbindingsroutes.

Fred Vliegen, lid van Pelgrimswegen maakte een handig overzicht van de kaarten die je kan gebruiken bij de Oostelijke route.


Deeltrajecten

E8 Duitsland
Romantische Strasse
Claudia Augusta
Po Vlakte
Via degli Dei
Franciscaanse voetreis

 


Beschrijving aanloop en verbindingsroutes

De metrokaart van de oostelijke route geeft je een overzicht van de plaatsen waar je verbinding kunt maken met andere wegen; op deze kaart kan je ook doorlinken naar de langeafstandspaden in Nederland (LAW) en België (GR).

Aanlopen langs Pelgrimspaden in Nederland

Komende uit Haarlem, Amsterdam, Utrecht of ‘s Hertogenbosch kan je via de Jacobsweg Nieumeghen in Roermond of Maastricht op de Oostelijke route overgaan.

Voor meer gedetailleerde informatie: raadpleeg onze pagina Aanlopen langs Pelgrimspaden onder het menu ‘vooraf aan Rome‘.

Aanlopen langs het Pieterpad

Vanuit Venlo kan je van het Pieterpad naar Kempen op de E8 (20 km); een tweede mogelijkheid is op het eindpunt van het Pieterpad in Maastricht het SP7 Krijtlandpad (70 km) te kiezen, waarna je in de buurt van Aken op de E8 komt. Zie voor een derde mogelijkheid de tip van John Tijdhaar.

Aanlopen langs de GR5

Wil je in plaats van langs de Rijn door Frankrijk uit het noorden komen, dan kan je de GR5/GR5F volgen tot voorbij de Ballon d’Alsace in Thann. Vandaar kom je via Freiburg en de Bodensee even voorbij Füssen in Bichlbach op de Claudia Augusta.

Meer informatie vind je op de pagina Aanlopen langs de GR5.

Verbinding met Via Francigena

Om te wisselen tussen de Via Francigena en de Oostelijke route kun je van Florence (Oost) naar Galleno (VF) lopen of omgekeerd. De afstand is ongeveer 60 km; er is geen beschrijving, maar wel een GPS-spoor beschikbaar.

Verbinding met de midden route

Op de Passo di Cisa kun je overgaan van de VF op de GEA, die op de Passo della Futa de Oostelijke route kruist. Dit is wel een vrij zware verbindingsweg, die doorgaans niet voor eind mei begaanbaar is.

Daarnaast zijn er mogelijkheden door de Chemin d’Assise te volgen, die van Vezelay naar Assisi loopt. Bekijk hiervoor de metrokaart van de oostelijke route.


Verdere informatie

Verslagen en verschenen artikelen

Ervaringen van Jan_en_Joke_Versloot

Ervaringen van Fred Vliegen

Lijst etappen van Fred Vliegen met vermelding van afstanden en overnachtingsplaatsen

Informanten

Raadpleeg onze pagina pelgrims-voor-pelgrims voor leden die in je eigen streek persoonlijk hun ervaring over deze route met je willen delen.

Voor de Fietsers

De oostelijke route voor fietsers kan het best worden benaderd door de Reitsma-route.

De deeltrajecten Romantische Straße en Via Claudia Augusta hebben specifieke tracés voor de fietser. De Via degli Dei wordt ook door MTB’s gebruikt.

De Franciscusweg heeft niet echt een fietsalternatief, althans niet zoals hij voor de wandelaars is uitgezet. Als fietser kan je een combinatie van de Reitsma en Benjaminse-Oost-variant kiezen.

Voor detailinformatie bekijk de fietspagina.