Oostelijke route: E8 in Duitsland

Langs de Rijn, de Niederrhein en de uitlopers van de Hunsrück en Pfalz naar Vielbrunn bij Obernburg am Main

De E8 is een Europese wandelweg van Ierland naar Turkije en is opgebouwd uit verschillende landelijke langeafstandspaden. We nemen als vertrekpunt voor de Oostelijke Rome route Nijmegen. Voor andere vertrekpunten raadpleeg je de alinea aanlopen.

 

 

 

Oostelijke Route
Langs de E8 in Duitsland
E8 van Nijmegen naar Aken
  258 km 10 dagen
E8 van Aken naar Bad Godesberg
  135 km 6 dagen
E8 van Bad Godesberg naar Vielbrunn
  372 km 14 dagen
Nibelungen weg van Vielbrunn naar Tauberbischofsheim
  44 km 2 dagen
Totaal Nijmegen – Tauberbischofsheim
809 km 32 dagen

In Nederland voert de E8 in Nijmegen je over Het Grote Rivierenpad en deze is gemarkeerd tot Kleve in Duitsland. Je volgt de Rijn en trekt door de Noord-Eifel om uiteindelijk in het stadsdeel Bad Godesberg van Bonn bij de Rijn uit te komen. De route is te karakteriseren als veel natuur en weinig cultuur. Verder volg je de Rijn over de bergketens erlangs. Je hebt schitterende uitzichten op de Rijn en de overzijde hiervan. Vervolgens passeer je de uitlopers van de Hunsrück, de wijngebieden van de Nahe, het Pfalzerwald en de wijngebieden van de Pfalz. Hier loop je in tegenstelling tot de etappes langs de Rijn, zelfs in het hoogseizoen, veel alleen.

Om over te gaan naar de Romantische Straße kun je 20 kilometer voor Obernburg am Main in Vielbrunn naar Tauberbischofsheim over de Nibelungenweg lopen. De afstand tussen deze twee plaatsen bedraagt ongeveer 90 kilometer. Het 30 kilometer langere alternatief is om door te lopen tot Obernburg am Main en dan verder op de E8 tot Wertheim, waar de E8 de Romantische Straße kruist. Dit laatste stuk op de E8 is niet beschreven in de gids, maar wel bewegwijzerd.

 

 

 


Gidsen, kaarten en GPS spoor

De E8 van Nijmegen tot Obernburg am Main is beschreven in twee gidsen uitgegeven door www.fernwege.de

Het eerste deel voert je van de Nijmegen tot Bad Godesberg. Het tweede deel behandelt het traject Bad Godesberg tot Obernburg am Main.

De gidsen zijn handzaam met een redelijk goede beschrijving, maar de kaartjes zijn summier.

De E8 is in Duitsland opgebouwd uit verschillende regionale wandelpaden; dit heeft tot gevolg dat de markeringtekens en de kwaliteit wisselen . Daarom is het aan te raden ook beroep te doen op kaarten of een GPS-spoor. Een GPS-spoor kan worden gedownload van de site www.fernwege.de.

Kaarten met aanduiding E8 zijn bijvoorbeeld: Kummerly + Frey (1:35.000 ) 61 Niederrhein, 19 Nationaal Park Eifel, 21 Untermosel … of de Kompass (1:50.000) kaarten 821,758,836,838,839,826,827. Je hebt er dus heel wat nodig om het volledig traject te bevatten. Ben je handig met de computer dan is een alternatief om je kaarten zelf te printen op basis van het GPS spoor met behulp van het gratis programma Garmin Base-camp en de Duitse OSM kaart voor Garmin, die je eveneens gratis kan downloaden.

Hier kan je de tekst van Albert Beekes raadplegen, die de verbindingsweg van Vielbrunn naar de Romantische Straße beschrijft.


Websites en verslagen

De site www.kaltes.nl/e8 en www.fernwege.de/d/e8 bevatten algemene informatie over de E8, met onder meer een GPS-spoor.

Op de site e8trail.com/e8-complete van Jan Schellekens vind je per etappe een waardering met de kwaliteit van de markering.

Het verslag (2005-2007) van Wim Salemans bevat kaartjes en hoogteprofielen en kan bekeken worden op zijn site: www.wimsalemans.dds.nl

Opmerkingen van Cees Klomp, die deze weg in 2013 liep, vind je hier.

 


Naar volgend traject
Terug naar oostelijke route