Oostelijke route: Franciscaanse voetreis

Vanuit Florence in Toscanië trekt de route door Umbrië langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van de Heilige Franciscus om vervolgens door de Sabijnse heuvels in de regio Lazio naar Rome te leiden. In dit uitzonderlijke deeltraject komen natuur, geschiedenis en religie veelvuldig aan bod.

De route wordt frequent ook als afzonderlijke tocht gelopen aan de hand van de gids ‘Franciscaanse voetreisvan Pieter Quelle en Ruud Verkerke. Deze gids werd oorspronkelijk verzorgd door Kees Roodenburg, lid van onze vereniging en een pionier bij het uitzetten van deze route.

Naast de Oostelijke route geeft ook de Middenroute in Badia Patraglia aansluiting op dit deeltraject.

Bekijk ook het Forum van de Franciscusroute

Oostelijke Route / Midden Route
Franciscaanse voetreis
van Firenze naar Batia Petraglia
  75 km 3 dagen
door het Parco Nazionale delle Foreste Casentines, langs de bovenloop van de Tiber
van Batia Petraglia naar Assisi
  197 km 8 dagen
over de Subasio, door het dal van Spoleto, de Nera rivier en de Sabijnse heuvels van Assisi naar Rome
  298 km 12 dagen
Van Firenze naar Rome
570 km 33 dagen

Tot Bologna loop je langs rivieren, door valleien en over bergpassen, die sinds mensenheugenis door pelgrims gebruikt werden. Veel natuur en af en toe cultuur, maar niet echt als pelgrimspad uitgerust, zoals andere paden in Europa dat sinds enkele jaren zijn. In Florence komt hier verandering in als je de Franciscusweg inslaat. De route gaat door middeleeuwse stadjes en langs eeuwenoude kloosters. Meestal over stille paden en rustige landwegen. Soms is een stuk asfalt onvermijdelijk. De Apennijnen zijn nooit ver weg, zodat wandelervaring in bergachtig terrein geen overbodige luxe is.

De route wordt ongeveer in een maand gelopen. De route van La Verna tot Rieti kun je in minder dan drie weken afleggen. Na 70 km is er al flink wat geklommen en kom je in Badia Prataglia bij de aansluiting met de GEA-route en een dag later in La Verna, het belangrijkste klooster van Sint Franciscus. Je steekt de bovenloop van de Tiber over, waarna je ook het middeleeuwse Gubbio aandoet voordat je in Assisi, geboorteplaats van Sint Franciscus komt. Hier kun je een eerste testimonium ontvangen. Na de vlakte ten noorden van Spoleto trek je weer de Apennijnen in en volgen er nog een aantal Franciscaanse kloosters. In de regio Lazio kom je voorbij de belangrijke Benedictijnse abdij Santa Maria di Farfa (nabij Fara in Sabina) uit de twaalfde eeuw.

De onderkomens zijn in een aantal gevallen niet specifiek op pelgrims gericht, maar in dit deel van de route komt je pelgrimspaspoort goed van pas. De Franciscusweg heeft het hoogste aantal stijgmeters per afgelegde afstand van de gehele route. De paden zijn soms niet, en af en toe overgemarkeerd, zodat een goede gids, kaartenset of GPS-spoor geen overbodige luxe zijn.

Gidsen, kaarten en GPS-track

Er zijn een stuk of zeven versies van de weg, die langs de voornaamste kloosters komt. Maar de eer voor het uitzetten van de eerste route gaat vooral naar Kees Roodenburg, die met zijn gids ‘Franciscaanse Voetreis’ een pionier was. In 2019 heeft hij de verantwoordelijkheid voor deze gids overgedragen aan Ruud Verkerke en Pieter Quelle.

 

Franciscaanse voetreis, Florence – Assisi – Rome, door Ruud Verkerke en Pieter Quelle

De route is opgedeeld in 34 dag-etappes. Als je conditie het toelaat kun je enkele hiervan samenvoegen. De gids wordt tweejaarlijkse herzien en heeft tussentijds updates, die via de website geraadpleegd kunnen worden. In 2019 is een geheel herziene versie verschenen.
Het wordt dringend aangeraden om de laatste versie aan te schaffen.

De gids bevat topografische kaartjes op schaal 1:25.000 met aanduiding van de route en verwijzingen naar de tekst. Met deze kaartjes is het niet nodig extra kaarten te kopen.

Er is een gedetailleerd GPS-track met waypoints  en verwijzingen naar de belangrijkste overnachtingsadressen. Daarnaast  is er nog een uitgebreide lijst van alle overnachtingsadressen.  Sinds 2019 worden gids, GPS-track en de lijst overnachtingsadressen als één geheel aangeboden. Bestellen kan via het bestelformulier op de website: www. franciscaansevoetreis.nl

De gids Franciscaanse Voetreis wordt ook verspreid via de reisboekwinkels in Nederland en Vlaanderen. Verder relevante gegevens: ISBN 978-90-824781-0-5, prijs € 27,50, GPS tracks na aanschaf aanwezig.

Behalve de Nederlandstalige is er ook een Duitse uitgave: Franziskusweg, verschenen in de reeks OutdoorHandbuch.

Literatuur

In de voetsporen van Franciscus

Om je voor te bereiden op de Franciscusweg is de gids ‘In de voetsporen van Franciscus’ van Gerard Pieter Freeman een aanrader. Deze gids beschrijft geen route, maar behandelt de geschiedenis van Sint Franciscus met talrijke anekdotes. In detail vind je er de verschillende plaatsen die worden aangedaan. De gids is uitgegeven door Valkhof Pers en werd in 2017 volledig herzien. ISBN 978 90 5625 478 0

Websites en verslagen

Over de Franciscaanse voetreis

De website www.franciscaansevoetreis.nl bevat gedetailleerde informatie met onder meer een beschrijving van de route, update informatie van de gidsen, onderkomens en verslagen.

De interactieve routekaart kun je hier bekijken. Instructies voor het gebruik vind je hier.

Reisverslagen over de Franciscaanse voetreis

 


Terug naar Oostelijke route over de Reschenpas

Terug naar midden route over de  Gotthardpas