Oostelijke route: Romantische Straße

De Romantische Straße loopt door Beieren van Würzburg aan de Main naar Donauwörth. Daar steek je de Donau over en trek je verder naar Füssen in de Allgäuer Alpen

Oostelijke Route
Over de Romantische Straße
Romantische Straße van Tauberbischofsheim naar Donauwörth
  246 km 12 dagen
Romantische Straße van Donauwörth naar Füssen
  202 km 12 dagen

Totaal van Tauberbishofheim naar Füssen
448 km 24 dagen

De Romantische Straße is een populaire toeristische route met een wandel-, fiets- en auto-variant. De route werd in 1950 ontworpen om in de naoorlogse periode de economie weer op gang te brengen; met dank aan de mooie panorama’s en de heropgebouwde middeleeuwse stadjes. Er is veel te zien en er is een goede toeristische infrastructuur rond de route.

Je loopt over de terrassenhellingen van het Maindal en daarna voert de route door de lichte hellingen van het Tauberdal; over de ruige Frankenhoogte kom je in de Nördlinger Ries, een gigantische krater van een meteorietinslag. Daarna doorkruis je de bossen en hoogten van de Schwäbische Alb om de Wörnitz te volgen tot hij in Donauwörth bij de Donau uitkomt. De Donau over volg je verder de rivier de Leich, die langs de belangrijke Romeinse stad Augsburg gaat. Dat is het startpunt van de Via Claudia Augusta, waarvan we de wandelweg in Füssen zullen volgen. Even voor Füssen kom je voorbij het slot Neuschwanstein, het onafgewerkte megalomaan sprookjeskasteel van Ludwig II van Beieren uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Gidsen, kaarten en GPS spoor

Gidsen in de reeks Hikeline van de uitgeverij Verlag Esterbauer GmbH

Duitstalige weerbestendige wandelgidsen in zakformaat. Deze gids bevat duidelijke kaartjes met de route erop ingetekend, hoogteprofielen, grafieken, foto’s en een beschrijving van de tocht en van bezienswaardigheden. De etappes variëren in lengte van een paar uur tot een hele dag.

Met een kleursysteem wordt de moeilijkheidsgraad van de etappes aangegeven: de eenvoudige (blauwe) stukken zijn zeer geschikt om met kinderen te wandelen en ook voor 60+ wandelaars. De rode routes zijn gemiddeld qua moeilijkheid en de zwarte routes zwaar. Het stijgen en dalen wordt duidelijk weergegeven met een hoogteprofiel, en er is ook veel informatie over de lengte en tijdsduur van de wandeling, horecagelegenheden en openbaar vervoer. De kaartjes zijn duidelijk, zodat je geen extra kaarten nodig hebt als je deze gids gebruikt.

Romantische Straße 1: Tauberbishofsheim – Donauwörth,

Neuschwanstein

ISBN 978-3-85000-524-1

Romantische Straße 2: Donauwörth – Füssen

ISBN 978-3-85000-538-8

De website van de uitgever is www.esterbauer.com, Het GPS –spoor kan je op deze site downloaden.

De gidsen kunnen besteld worden in de reisboekhandel.

Websites en verslagen

Op de site http://www.romantischestrasse.nl/ vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden in de plaatsen die je aandoet.

 

 


Naar volgend traject
Terug naar oostelijke route