Oostelijke route: Via Claudia Augusta

De Alpen oversteek van Füssen naar Trento

De Via Claudia Augusta wandelweg is aangelegd op basis van een Romeinse weg, die Zuid-Germania met Noord-Italië verbond. Je komt in Füssen op deze weg, die in Augsburg start, loopt dan over de Fernpas (1250 m) en de Reschenpas (1520 m) en daalt af naar Trento (194 m).

Oostelijke Route
Over de Via Claudia Augusta
van Füssen naar Imst
  65 km
Vinschgau van Imst naar de Reschenpas
  82 km
Vinschgau van de Reschenpas naar Trento
  178 km
Van Füssen naar Trento
325 km 17 dagen

In Füssen vertrek je op 800 meter hoogte. Je stijgt naar de Fernpas, die op 1250 meter ligt en je daalt af door het Oberinntal naar de stad Imst, die op 700 meter ligt. De autobaan kan hier heel druk zijn, maar als wandelaar loop je over een pad de pas over. Terug in het dal kun je meteen de klim naar het hoogste punt van de oostelijke route aanvangen. Wanneer je de Reschenpas over bent, kom je in Zuid-Tirol aan de Reschensee, een stuwmeer dat in 1950 op de plaats van het voormalige dorp Graun werd aangelegd. Alleen de kerktoren is overgebleven en is inmiddels een bekend landmark geworden. In de streek Vinschgau daal je langs de typische ‘Waalwege’ af langs oude irrigatiekanaaltjes en door de uitgestrekte boomgaarden door het dal van de rivier Adige (Duits: Etsch) naar Trento.

Gidsen, kaarten en GPS spoor

Duitstalige gids in de reeks Hikeline-Wandertourenbuch, Fernwanderweg Via Claudia Augusta,  Auf den Spuren der Römer von Bayern über Tirol nach Südtirol, ins Trentino und nach Venezia.

Verlag Esterbauer, Kaartjes 1:50000, ISBN 978-3850005104

 

Websites en verslagen

Op volgende sites vind je meer informatie over de Via Claudia Augusta:

nl.wikipedia.org/wiki/Via_Claudia_Augusta

www.viaclaudia.org/en/introduction.html

www.pietsmulders.nl van Piet Smulders bevat een goede beschrijving van dit traject.

Toeristische Informatie over Vinschau vind je op de site www.vinschgau.net.

Guus Wesselink schreef een verslag in de Nieuwsbrief 30  op bladzijde 9.

Overnachten

De overnachtingsplaatsen, die staan vermeld in de Hikeline gids, blijken soms prijzig te zijn. Het is aan te raden ook andere bronnen erop na te slaan. Raadpleeg hiervoor ook de pagina slaapplaatsen op deze site en de etappelijst(en) in het hoofddocument.


Naar volgend traject
Terug naar oostelijke route