Oostelijke route: Via degli Dei

De Via degli Dei, of de Weg der Goden loopt van Bologna naar Firenze.

Oostelijke Route
De Apennijnen over langs de Via degli Dei
Via degli Dei van Sasso Marconi naar Florence
Afstand 188 km 7 dagen
Hoogste punt Passo della Futa op 902 meter

 

Passo della Futta

Het grootste deel van deze route gaat over (berg)paden en (nog niet geasfalteerde) landwegen, door vruchtbare valleien en over beboste bergen. Als je vanuit de Povlakte naar Rome trekt, moet je hoe dan ook de Apennijnen oversteken. Op de oostelijke route doe je dit op 1202 meter hoogte, vijf kilometer ten noorden van de Passo della Futa, die op 902 meter ligt met het indrukwekkende Duitse kerkhof. De weg over heuvelruggen levert fraaie vergezichten. Op de Passo della Futa is de kruising met de Grande Escursione Appenninica (GEA) en de Midden route die vanaf hier minder hoog is dan in het noorden en zuidwaarts op de Franciscus route uitkomt.

Wil je de drukte van Florence vermijden, dan kun je ter hoogte van Santa Margherita a Saletta afslaan naar Sant ‘Ellero, waar je op de Franciscaanse route uitkomt. Voor deze verbinding (25 km) ben je aangewezen op een kaart of een GPS-spoor.

Gidsen, kaarten en GPS-spoor

In de Conrad Stein Outdoor reeks is een Duitstalige gids verschenen Italien: Trans-Apennin Via degli Dei – Götterweg van Ingrid Retterath. In negen etappes worden de 116 kilometer beschreven. ISBN 978-3-86686-091-9

Op de Italiaanse website www.trackguru.net vind je de referenties van een topografische kaart (1:25.000) in het Italiaans en Engels. Op deze site zijn ook hoogteprofielen en kaartjes van de route, opgedeeld in vijf etappes, te bekijken.

In de reeks Carta dei sentieri e rifugi (1:25.000) van de uitgeverij Multigraphic is de route aangeduid op de kaart Alto Appennino Bolognese.

Websites en verslagen

Uitgebreide informatie is te vinden op de website www.viadeglidei.it en de Italiaanstalige website van Movimento Lento, inclusief GPS-spoor.


Naar volgend traject
Terug naar overzicht Oostelijke route