Alternatieven en verbindingsroutes

Naast de drie hoofdroutes zijn er nog vele alternatieven om naar Rome te gaan.
Wil je in de voetsporen van Franciscus naar Assisi pelgrimeren vanuit Vezelay?
Of in aansluiting op je pelgrimage naar Santiago de Compostela door naar Rome?
Of in het spoor van abt Emo?

Kijk en lees dan hieronder verder.

Voie de Pax, Chemin d’Assise
Vanuit Santiago de Compostela naar Rome langs Via Tolosanaen de Via Domitia
Abt Emo
Overgaan van de Via Francigena naar de Franciscusweg (of omgekeerd)


Voie de Pax, Chemin d’Assiseimage1

Franse vereniging

Vanaf het begin is de Chemin d’Assise bedoeld om een pelgrimage in de geest van Sint Franciscus te ondersteunen. Verwacht niet overal ‘comfort’, noch alle ‘voorzieningen’ zoals op de andere wandelroutes. Zelfs de markering onderweg is niet zo consistent als anders. Onderweg krijgt het zoeken naar eenvoud of soberheid al gestalte, een voorbereiding op Assisi.
Op wegen van het geloof, genieten van het wandelen, landschappen, stilte en eenzaamheid…
De route is uitgezet en wordt onderhouden door een Franse Vereniging (lees meer bij website hieronder) van vrijwilligers en sympathisanten.
 

Kaart

van de Chemin d’Assise

image2

image3

Gids

Er is geen gids in boekvorm, maar wel – zoals eerder genoemd – een website waar per traject een routebeschrijving (kaart en tekst) te downloaden is. De route van 1500 km is in 75 etappes onderverdeeld in evenzovele wandeldagen. Delen van bestaande wandelpaden, de GR’s in Frankrijk, de Alta Via dei Monti Liguri of de Via Francigena in Italië worden met elkaar verbonden. Er zijn enkele varianten mogelijk waarmee de route naar eigen voorkeur zwaarder of korter gemaakt kan worden. Er zijn enkele overstappunten naar de Via Francigena (door de Po vlakte, of vanaf Aulla).

De beschrijvingen zijn ruim voldoende om de weg te vinden, aangevuld met up-to-date adresmateriaal voor overnachtingen.

Typeringimage4

De route bestaat uit drie geheel verschillende onderdelen.
In Frankrijk worden de GR’s gevolgd, is er mooi natuurschoon en is de route doorgaans voorzien van goede voorzieningen in gîte d’étappes of bij particulieren thuis. 
In Italië, start de route door Piemonte, rondom Turijn een drukbevolkt gebied met matig natuurschoon om zo snel mogelijk over te stappen op de Alta Via welke over de waterscheiding in Ligurië loopt. Dat wil zeggen, langs de graat van een heuvelrug, veel klimmen en dalen. Overnachtingen zullen vaak in hotels of B&B’s gezocht moeten worden. 
En het laatste deel van de route, vanaf Aulla, kan de Via Francigena door Toscane gevolgd worden. Langs mooie stadjes, tal van voorzieningen, goed aangegeven paden, weg van de drukte. Of ook ‘achterlangs’, als je het alleen-zijn prefereert, door de dalen van de Alpi Apuane. 
Uiterlijk vanaf Buenconvento wordt afgebogen naar het Oosten, naar Assisi, eveneens in een licht glooiend landschap. Overnachten kan dan in parochiezaaltjes en kleine hotelletjes.
De route is onbekend, weinig belopen. Aan de markering onderweg ligt het niet. Die is heel goed. Het kaartmateriaal en de omschrijvingen zijn ruimschoots voldoende. Het zijn gewoon ‘nieuwe’ routes, die wel een fysieke goede conditie vereisen. Particulieren thuis, en parochies stellen hun huis open voor pelgrims onderweg. Een uitgesproken pelgrimsgeest is een vóórvereiste. Bereid je voor op eenzaamheid. Omdat de route zo weinig belopen is, is de kans dat je andere pelgrims tegen komt erg klein.

Website

Op de website vind je alle relevante gegevens van deze route. Voorwaarde is dat je lid wordt van de Franse pelgrimsvereniging om toegang tot de documenten te verkrijgen. Als je lid wordt van de Association Chemins d’Assise (€ 12,00 per jaar) kun je de route (kaartjes en omschrijving) en de overnachtingsadressen downloaden.

Reisbeschrijvingen

In het Nederlands taalgebied zijn er nog weinig verslagen van deze route te vinden.

Hier toch enkel suggesties. Hans beschrijft uitvoerig zijn ervaringen vanaf Vezelay op deze blog. In het Franse taalgebied is meer te vinden, o.a. een muzikaal ondersteunde impressie van de Chemin d’Assise. 
Of bijvoorbeeld de prachtig verzorgde beschrijving van Olivier Lemire.

We danken Vincent Oomen voor de medewerking met zijn verslag aan deze bijdrage.Vanuit Santiago de Compostela naar Romeschelp

In grote lijnen kan je de complete route als volgt lopen:
1. De Camino Frances tot Puenta la Reina
2. De Via Tolosana/Chemin d’Arles, GR 653 tot Arles (Camino Aragones)
3. Via Domitia, van Arles tot Montgenèvre, GR 653D
4. De Via Francigena vanaf Vercelli.


Via Tolosana

kaft GR 6533a

De Via Tolosana is de weg van Toulouse naar Arles. De GR653 volgt deze handels- en pelgrimsweg.

Deze pelgrimsweg verbindt Spanje met Rome en is één van de minst drukke wandelwegen naar Compostela.

Kaart Via Tolosana

 

 

 

 

 

Lees hier een verslag van een tocht over deze pelgrimsweg.

 


Kaart Via DomitiaVia Domitia

De Via Domitia was voor de Romeinen de verbinding Rome-Barcelona v.v. De beschrijving voor wandelaars van het Westfranse deel staat nu in een nieuwe Franse topogids, onder de naam GR653D ref. 6531 Montgenèvre-Arles.

Met deze routegids is een complete routebeschrijving Santiago – Rome voor wandelaars beschikbaar.

 Emo's reisEmo’s reis

Op 9 november 1211 vertrok abt Emo samen met zijn vriend Hendrik uit Nijeklooster (Groningen) naar Rome, omdat hij in conflict was met de bisschop van Münster en bij de paus verhaal wilde halen.
Op 19 januari 1212 kwamen zij in Rome aan waar zij twee maanden verbleven voordat ze de terugreis aanvaardden.
Zij legden een bijzondere route af: Coevorden, Maastricht, Troyes, Dijon, Lyon, over de Mont Cenis naar Turijn (tijdens de kerstdagen!) en daarna de Via Francigena.
Het reisverslag is bewaard en in 2011 verscheen van de hand van prof. E.H. de Boer een bijzonder boek over deze reis: Emo’s reis, waarin de gehele reis beschreven is en in een historische en culturele context is geplaatst.

Meer informatie over deze bijzondere pelgrimage lees je hier.


Verbinding Via Francigena en de Franciscusweg

Klik op kaart om in te zoemen

1 Via Francigena

2 Midden route

3 Oostelijke route

4 Franciscus route

5 Via Romea Germanica

6 Romea Strata

7 Voix du Paix

8 Via Francigena—Firenze

9 Via del Volto Santo

10 Variant Lago Trasimeno

11 Sentiero ‘50’

 

 

 

 

Under construction …

Van Lucca naar Firenze

Op de Passo della Cisa op de Midden route overgaan

Langs de Chemin de Paix naar Assisi

Van de PO rivier bij Ferrara naar San Miniato

In Firenze oversteken naar de Via Francigena

Van La Verna naar San Quirico