Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB51 Cammino di Dante

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Dante Alighieri, Italiaans dichter, schrijver, filosoof en politicus, stierf. Zijn bekendste werk is La divina commedia (De goddelijke komedie), een gedicht in drie delen over een reis door het hiernamaals, van de Hel (Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio), naar het Paradijs (Paradiso). Dit gedenkjaar is een goede reden om extra aandacht te besteden aan een relatief nieuwe wandelroute.

In 2011 is Giordano Bezzi al begonnen met zijn onderzoek naar de wegen waar Dante gedurende zijn leven langs reisde. In 2018 zijn de laatste tracks afgerond en in 2020 is de route door Lonely Planet verkozen tot meest duurzame wandelpad.

Il Cammino di Dante is een route van 395 km door Emilia-Romagna en Toscane en loopt van Ravenna, over de Apennijnen, naar Florence en weer terug. Zowel Ravenna als Florence zijn twee belangrijke cultuursteden. In Ravenna verbleef Dante in ballingschap, hij voltooide er zijn episch gedicht, en hij is er overleden (1321). Verder is de stad beroemd is om zijn Byzantijnse mozaïeken (Unesco-erfgoed) en het historische centrum. In Florence is Dante geboren (1256) en het Museo Casa di Dante houdt de herinnering aan de dichter levend. Deze twee steden worden verbonden door het wilde landschap van de Apennijnen, kleine dorpjes, middeleeuwse kastelen en romaanse kerken.

In tien dagetappes loop je van Ravenna naar Florence; in elf dagetappes loop je van Florence weer terug naar Ravenna. De etappes variëren van 8,4 km tot 26,2 km. Het pad van de Cammino di Dante is gedeeltelijk fietsbaar.

Inschrijven en registratie zijn verplicht. Er zijn verschillende soorten lidmaatschap. De meest volledige is € 25,- plus € 5,- verzendkosten. Hiervoor krijg je een elektronisch lidmaatschapskaart inclusief een pelgrimspaspoort (om te profiteren van de pelgrimskortingen bij de accommodatiefaciliteiten), een lijst met accommodatiefaciliteiten (Excel) en een minigids van de etappes (pdf). Voor € 10,- extra kun je in de Apple Store of Google Play een app downloaden voor de digitale reisgids. Registratie is ook belangrijk om de vereniging in staat te stellen de ontvangst te controleren en te vergemakkelijken, aangezien het aantal beschikbare slaapplaatsen beperkt is. NB Houd rekening met Covid maatregelen!

Op de (Italiaanstalige) website vind je alle informatie: https://www.camminodante.com/

Mocht je deze bijzondere route gaan wandelen, laat het ons weten en schrijf er een artikel over voor de Nieuwsbrief of OMNES.