Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB51 Via Vandelli

door Everdiene Geerling

De Via Vandelli is een oude wandelroute die de plaats Modena, aan de oostzijde van de Apennijnen, verbindt met de plaatsen Massa en Carrara, aan de westzijde van de Apennijnen.

Hertog Francesco III d’Este droomde ervan Modena te verbinden met Massa en de zee. Zo begon in 1738 de onderneming van Domenico Vandelli, een wiskundige en ingenieur. Hij ontwikkelde de eerste grote weg waarop met rijtuigen de twee bergkammen, de Tosco–Emiliaanse Apennijnen en de Apuaanse Alpen overgestoken konden worden. Het resultaat voldeed echter niet aan de eisen van de opdrachtgever. Het stijgingspercentage was te groot voor karren of wagens en gedurende een groot deel van het jaar was de route ondergesneeuwd. Halverwege de 19e eeuw raakte de weg in onbruik.

Recent is besloten om een deel van de Via Vandelli te herbouwen. Veel stenen muurtjes die het wegdek ondersteunen zijn inmiddels gerestaureerd. Het is tegenwoordig een pad dat hooggelegen dorpen en adembenemende bergen doorkruist, tot de Tambura-pas, met zicht op het blauw van de Tyrreense Zee, de bestemming van deze tocht.

Begin dit jaar is de wandelgids Guida alla Via Vandelli. 170 km a piedi da Modena e Sassuolo a Massa van Giulio Ferrari uitgekomen; hiermee wandel je zeven dagen door Emilia-Romagna en Toscane. De gids van Terre di Mezzo bevat alle informatie om deze route te lopen: gedetailleerde cartografie, hoogtes, hoogteverschillen, slaapplaatsen, een beschrijving van de route en plaatsen om te bezoeken. Zie de website van uitgeverij Terre di Mezzo voor de gids: https://www.terre.it/prodotto/guida-alla-via-vandelli/

Er is ook een (Italiaanstalige) website (https://sites.google.com/view/viavandelli/home) met informatie.

ISBN: 9788861896703

uitgeverij Terre di Mezzo

ANNO: