Via Francigena: Engeland en Noord-Frankrijk

De Via Francigena start in de kathedraal van Canterbury, waar ook het verhaal van Sigeric in 990 begon. Na het Kanaal te zijn overgestoken, loopt de route verder door Noord-Frankrijk naar Reims, een kruispunt van pelgrimswegen uit de Lage Landen naar Compostela, Rome en Jeruzalem.

Via Francigena
Door Engeland en Noord-Frankrijk
 Engeland van Canterbury naar Dover
  32 km 1 dag
Noord-Frankrijk van Calais naar Reims
  415 km dagen

Van Canterbury in het graafschap Kent is het maar één of twee dagen naar Dover, waar de  veerboot of de trein naar Calais genomen kan worden.

Na de overtocht vanuit Dover, wandel je vanuit Calais door een streek die ondanks de verwoestingen van de wereldoorlogen, nog veel kunst- en cultuurhistorische schatten heeft bewaard. Je trekt over rustige wegen en prachtige paden door het heuvelachtige gebied van de departementen Nord-Pas-de-Calais, Aisne en Marne. In ieder dorp ook een vestingkerkje uit de veertiende eeuw. Reims loop je binnen via een duidelijke Romeinse heirweg, kaarsrecht door het landschap. Het centrum van Reims is de kathedraal, maar historisch niet minder belangrijk is de St-Remi, waar Clovis werd gedoopt.

In Reims kruist de Via Francigena de Via Lemovicensis of GR654, waar veel pelgrims uit Nederland en België uiteindelijk op de Via Francigena komen. De Via Lemovicensis loopt door hier door naar Vézelay, waarvandaan de Chemin d’Assise richting Turijn en verder naar Assisi trekt.

Lees verder over deze trajecten in het hoofdstuk Aanlopen.


Gidsen, kaarten & GPS spoor

De Weg van de Franken 0:  Canterbury – Reims; Taal: Nederlands- Auteur: Ben Teunissen – Eigen beheer. Zowel als paperback als eGuide te verkrijgen; de GPS track vind je op www.dewegvandefranken.nl.

Via Francigena Pilgrim Trail – Canterbury to the Great St Bernard Pass;  Taal: Engels – Auteur: Alison Raju – Cicerone

Lightfoot Guide to the Via Francigena, Canterbury to Besançon; Taal: Engels – Auteur: Paul Chinn & Babette Gallard – EURL Pilgrimage Publications. Een GPS bestand met routepunten die verwijzen naar de tekst is te downloaden van de site.

Voor duiding zie het hoofdstuk Gidsen van de Via Francigena

Specifiek voor dit traject is er nog de gids:

La Via Francigena à travers le Pas-de-Calais; Taal : tweetalig Frans/Engels met Frans-Nederlandse woordenlijst– uitgave TopoGuides FFRP

In 20 etappes of 245 km van Calais naar Rocquigny langs de GR 145

 


Websites en verslagen

De Engelse afdeling van de ‘the European Association of the Vie Francigene (EAVF)’ verschaft informatie op haar website. Op de pagina onder het menu the path > the walking path voor England kan je de GPS- sporen en informatie van de twee etappes in England downloaden.

Op dezelfde website vind je onder het menu the path > the walking path informatie die betrekking heeft op het Franse deel van de route. Op dit ogenblik vind je er enkel detail-informatie van de etappe Berry au Bac tot Reims op het traject Canterbury – Reims.

De Franse vereniging FFVF Fédération Française Via Francigena verschaft bijkomende informatie op haar website ffvf.fr ; onder het menu membres vind je de linken naar geassocieerde verenigingen in deze regio.


Overnachten

In Frankrijk vergt het van de wandelaar met een pelgrimsbudget meer planning of creativiteit voor het vinden van een plaats om te overnachten dan in Italië. Daar is het pad meer belopen en zijn er op regelmatige afstanden kloosters of herbergen, die zich specifiek op de pelgrims richten.

Naast de gidsen vind je onze suggesties op de pagina slaapplaatsen, of de specifieke pagina voor Frankrijk.


Naar volgend deeltraject
Terug naar de overzichtspagina Via Francigena