Overzicht gidsen van de Via Francigena

Terug naar de hoofdpagina van de Via Francigena

Gidsen

De Weg van de Franken
De Lightfoot Guides to the Via Fracigena
Pilgrimtrail Canterbury to Rome in de de Cicerone reeks
Gidsen in het Italiaans
Gids in het Duits in de Reeks Rother
App voor tablet of telefoon
Zelf je gids samenstellen

De Weg van de Franken

Een Nederlandstalige reeks gidsen voor pelgrims op weg naar Rome, geschreven door ons lid Ben Teunissen. In drie delen wordt de route van Maastricht via Rocroi en Reims tot Rome beschreven. Een vierde deel beschrijft het begintraject vanaf Canterbury tot Reims, waarmee ook de hele Via Francigena beschreven wordt. De gidsen bevatten per etappe een hoogteprofiel en een schets van de route, geschreven aanwijzingen voor het volgen van de route, beschrijving van bezienswaardigheden, bevoorradingsmogelijkheden, kenmerken van de etappe en overnachtingsplaatsen.

Alle delen zijn als paperback te bestellen bij de wandelboekhandelaren. Als eGuide (pdf) kunnen ze aangeschaft worden via de website van de auteur.

Op de site www.dewegvandefranken.nl die bij deze reeks hoort, vind je voorbeeldpagina’s, etappe-indeling, instructies voor het gebruik van de bij de uitgaven beschikbare GPS tracks, reacties van gebruikers. Ook worden daar reisboekhandels genoemd, waar je de gidsen kunt aanschaffen.

De gidsen worden uitgegeven door Anoda Publishing en de verschillende delen zijn als volgt ingedeeld:

Deel 0: Canterbury – Reims, ISBN 978-94-91899-11-9

Deel I: Maastricht – St Bernhard, ISBN 978-94-91899-07-2

Deel II: St Bernhard – Miniato Basso, ISBN 978-94-91899-08-9

Deel III: Miniato Basso – Rome, ISBN 978-94-91899-99-6

Sterke punten:

 • De totale route van Canterbury (of vanaf Maastricht via Reims) tot Rome en verder naar Bari is in GPS te downloaden
 • De reeks behandelt ook de aanloop vanuit Maastricht, die aansluit op het Pieterpad en de GR5
 • Culturele en historische toelichting
 • Nederlandstalige beschrijving van de route
 • Alle delen zijn verkrijgbaar als eGuide (in PDF formaat) of in paperback

Beperkingen:

 • De kaartjes zijn slechts indicaties van de route; ze zijn niet gedetailleerd genoeg om op te lopen;
 • De overnachtingsadressen in de paperbacks zijn – afhankelijk van de verschijningsdatum – niet altijd up to date; de eGuides kennen dit probleem natuurlijk niet!

Lightfoot Guide to the Via Francigena

Engelstalige reeks voor ‘Walkers, Cyclists and Riders’ van Paul Chinn & Babette Gallard

De gidsen die inmiddels aan hun zesde editie toe zijn, bevatten per etappe een kaart met aanduiding van de hoofd- en alternatieve routes, detail aanwijzingen voor het volgen van de weg, kenmerken van de etappe en een uitgebreide lijst met overnachtingsplaatsen, winkels en andere logistieke voorzieningen. De beschrijving van bezienswaardigheden, de historische en culturele achtergrond wordt in een aparte gids gegeven.

Op de site pilgrimagepublications.com vind je instructies voor het downloaden van GPS waypoints die verwijzen naar de routeaanduiding in de wegbeschrijving. Deze kunnen je helpen je weg of een locatie te vinden, maar het vergt wat kennis en inspanning om er een GPS-route mee te maken die je onderweg kunt gebruiken. Gezien het aantal Waypoints, een tweeduizendtal per deel, moet je wel bekijken of je GPS toestel dit ondersteunt. Op de site vind je ook wijzigingen sinds de laatste editie, nieuws in verband met de route, algemene informatie over pelgrimeren en reacties van gebruikers.

De gidsen worden door EURL Pilgrimage Publications uitgegeven. De delen in editie 6 (2014) zijn als volgt ingedeeld:

Canterbury to Besançon, ISBN: 978-2-917183-25-0

Besançon to Vercelli, ISBN: 978-2-917183-26-7

Vercelli to Rome, ISBN: 978-2-917183-27-4

Sterke punten

 • De hele route is in GPS te downloaden via de website met routepunten die naar de tekst verwijzen
 • De gidsen worden frequent bijgewerkt
 • Ook bruikbaar voor fietsers en ruiters
 • Verkrijgbaar als eBook of in paperback

Beperkingen:

 • De informatie over de streek en over de culturele wetenswaardigheden onderweg zijn niet in de routegidsen verwerkt, maar – erg onhandig – in een apart boek, Companion to the via Francigena, Canterbury to Rome (978-2-917183-09-0).
 • De prijs van de boeken is vrij hoog.
 • De boeken zijn erg zwaar (380 gram per deeltje)

Pilgrimtrail Canterbury to Rome

Engelstalige gidsen van Alison Raju in de Cicerone reeks.

Deze gidsen zijn beperkt in omvang, inhoud en gewicht. Ze geven in het vertrouwde Cicerone-formaat een overzicht met etappekenmerken, geschetste kaartjes, hoogteprofiel, locaties voor bevoorrading en overnachtingen, maar ook uitleg over interessante zaken, waar je langs komt. De kaartjes tonen geen details en daarom zijn een GPS-spoor of topografische kaart geen overbodige luxe als je deze gidsen gebruikt. De gidsen worden op regelmatige tijdstippen bijgewerkt en herdrukt.

Op de website: Cicerone //www.cicerone.co.uk (part 1 part 2) kun je terecht voor updates, een algemene beschrijving, een voorbeeldetappe, inhoudsopgave en instructies om de gidsen te bestellen.

1: Canterbury to the Great St. Bernard Pass; ISBN: 9781852844875

2: The Great St Bernard Pass to Rome; ISBN: 9781852846077

Sterke punten

 • In paperback of als eBook (ePub)
 • Uitwerking indien je vertrouwd bent met de Cicerone reeks
 • Licht gewicht en compact formaat
 • Als je met GPS-spoor loopt kan dit voldoende zijn

Beperkingen

 • De schetsen zijn heel summier
 • GPS-spoor hoort niet bij de gids en kan verschillen van de beschrijving

Italiaanse gidsen

Italiaanse gidsen zijn er in overvloed; ze beperken ze zich tot het Italiaanse deel van de route, en zijn vaak zeer gedetailleerd.

Veel gebruikte voorbeelden van vele routes in Italië zijn te vinden op de website van Reisboekhandel Pied à Terre in Amsterdam

Specifiek voor de Via Francigena in de reeks Terre di mezzo

Achtergrondinformatie over de Via Francigena in het Italiaans vind je op de website www.confraternitadisanjacopo.it/Francigena

Tot 5 april is de digitale versie van de Italiaanse gids (Terre di Mezzo) van de Via Francigena (Gr. St. Bernhardpas – Rome) GRATIS te downloaden. //www.viefrancigene.org/


Duitstalige gids in de reeks Rother

Von Lausanne nach Rom

Dit is een handzaam en van goede wandelkaarten voorziene gids, geschreven door Renate Fiorl en verschenen eind mei 2013. Met 52 dagkaarten, 9 overzichtskaarten en hoogteprofielen. Een GPS-spoor kan gedownload worden met een link die in de gids vermeld wordt.

Hier zie je een indeling van de etappes zoals ze beschreven zijn in de Rother gids.

Typering: handzaam, met goede wandelkaarten ISBN 978-3-763-4426-0. De kaft is weerbestendig.

Beoordeling van één van onze leden: “Een uitstekende uitgave, compact en toch alles wat je nodig hebt. Verrassend zijn de beschrijvingen `bij de kleine mannetjes links af` lees je dan. Pas als je er bent, zie je beeldjes van Sneeuwwitje met de zeven dwergjes, en valt het muntje. Zowel qua routebeschrijving alsook qua overnachtingsadressen heeft de gids volledig aan mijn verwachtingen voldaan; wel vrij veel fouten in telefoonnummers.”


App voor tablet of smartphone

Op de site viefrancigene.org vind je informatie over de gratis app voor de Via Francigena die je vanuit Google play of Apple store kan downloaden voor gebruik onderweg op een tablet of smartphone. De app kan offline gebruikt worden.


Online informatie voor je eigen pdf reisgids samen te stellen

Op de site viefrancigene.org kan je informatie vinden om je eigen reisgids van de Via Francigena samen te stelen. Per etappe kan je inzoomen op de detail informatie. In Engeland zijn de twee etappes van Canterbury naar Dover aangegeven en in Frankrijk zijn de etappes vanaf Berry au Bac bij Reims tot Pontalier aanwezig. Zowel de fiets als de wandelroute kan getoond worden. Waypoints van overnachtingsplaatsen vanaf Pontalier zijn ook aangegeven. Per etappe kan een gps spoor gedownload worden.

Leden van pelgrimswegen naar Rome kunnen bovendien een pdf aanvragen met de pagina’s van deze website die de Via Francigena behandelen.


Terug naar de hoofdpagina van de Via Francigena