Via Francigena: Grand St.Bernard

In Pontarlier heb je de Alpen al in zicht. Even later kom je in Zwitserland bij het Lac Léman, ofwel het meer van Genève, waar je aan de beklimming van de Alpen kunt beginnen.

Via Francigena
Naar de Grand St. Bernard
 Door Zwitserland van Pontarlier tot Grand St. Bernard
De Alpen in
191 km 9 dagen
 Hoogste punt Grand St Bernard
2469 m


Je loopt door de kloof van de rivier Loue, die je tot de bron volgt. Kom je hier op de oorspronkelijke route van Sigeric, dan is dit een schitterend kennismaking met deze route. In de sporen van Napoleon, die in 1800 Italië binnenviel, ga je door het dal van de Rhone naar de Grote Sint Bernhard pas. De eigenlijke beklimming start in Martigny, waar je op 470 meter de Rhone verlaat en langs de Drance naar de pas op 2469 meter loopt. Daar word je als pelgrim gastvrij ontvangen in het hospitium, gebouwd in 1041 door Bernhard van Menton. Het is een belevenis in zo’n historisch eeuwenoud onderkomen te kunnen slapen. Reserveer als pelgrim je slaapplek wel een paar dagen tevoren, want het wordt er steeds drukker met groepen die een paar dagen pelgrimeren.

 

De beklimming van de Alpenpas staat bekend aks een gemakkelijk wandelpad maar wat inspanning betreft zwaar. Geen onoverkomelijke hindernis, maar het komt er op aan je inspanningen te doseren en er eventueel een dagje langer over te doen dan in gidsen soms vermeld staat.

De pas op de Grand St. Bernard is doorgaans van juni tot september geopend. Buiten deze periode kun je in Sembrancher (719m) of Bourg-St-Pierre (1632m) de bus ‘Swiss PostAuto, lijn 211’ nemen naar Etroubles (1268m) of Aosta (590m); die rijdt het hele jaar door, maar niet op alle dagen van de week. De dienstregeling en alternatieven kun je vinden op de site Rome2Rio.com.

Gidsen, kaarten en GPS spoor

De Weg van de Franken Deel I  Maastricht – Grote Sint Bernhardpas; Taal: Nederlands- Auteur: Ben Teunissen – Anoda Publishing  – de GPS track vind je op www.dewegvandefranken.nl

Via Francigena Pilgrim Trail – Canterbury to the Great St Bernard Pass; Taal: Engels – Auteur: Alison Raju – Cicerone

Lightfoot Guide to the Via Francigena, Besançon to Vercelli; Taal: Engels – Auteur: Paul Chinn & Babette Gallard – EURL Pilgrimage Publications; GPS waypoints kunnen gedownload worden op gids pagina van EURL Pilgrimage Publications.

Websites en verslagen

In Zwitserland wordt de Via Francigena aangeduid als Regionale wandelroute 70, Op de site www.schweizmobil.ch vind je uitgebreide informatie met topografische kaarten, die je kunt afdrukken of in pdf formaat opslaan, per etappe een hoogteprofiel, overnachtingsplaatsen, openbaar vervoer en algemene informatie over de Via Francigena. Om de pagina te bereiken kies je de volgende menu’s: Wandelroutes > Regionale Routes > Route 70.


Naar volgend deeltraject
Terug naar overzicht Via Francigena