NB53 Dwars door alles heen

Door Laura en Jurgen Clephas

Op 19 april zijn we begonnen aan de reis van onze dromen, waar we al zo lang naar hadden uit gekeken. In de vorige nieuwsbrief (nr 52) was te lezen wat onze overwegingen waren om, ondanks de corona-perikelen in de landen waar we doorheen zouden komen (België, Frankrijk, Zwitserland en Italië), tóch te gaan. Onze verwachting dat deze landen zich wel verder zouden openen tijdens onze reis is deels uitgekomen.

Want sinds die laatste nieuwsbrief zijn de terrassen in Frankrijk inderdaad open gegaan, bestond er in Zwitserland geen corona meer, maar bleek het venijn juist in Italië te zitten. Veel pelgrimsovernachtingen bleken namelijk toch nog steeds (of  toch weer) gesloten te zijn. Er was geen enkele logica te ontdekken welke wel en welke niet open waren. Dat heeft het zoeken naar overnachtingen best ingewikkeld gemaakt, ook omdat we beiden de taal niet beheersen. Onze laatste week overlapte ook nog met de invoering van de Green Pass en aangezien ik mij niet heb kunnen laten vaccineren vóór ons vertrek, maakte dat de laatste week én de terugreis nodeloos ingewikkeld.

Maar, na precies zestien weken en 2.111 km zijn we wél op het Sint Pietersplein in Rome aangekomen. Wát een geweldig moment was dat. We zijn gegaan en met zoveel hulp en steun van volslagen onbekenden, vrienden, Polarsteps en What’s App hebben we het gedaan. Dwars door vijf landen, dwars door de kou, dwars door de hitte, de lockdowns, de ‘chiuso’s, de pijn, het verdriet, de prachtige zonsopgangen, de twijfel, onzekerheid, de overgang, de muggen, de fantastische vergezichten, ziekte, de vermoeidheid, het gemis van de kinderen, ouders en vrienden, de liefde, de mooie natuur……..eigenlijk alles. Eigenlijk dwars door álles heen!

En na – op advies van ervaringsdeskundige pelgrims – een rustige terugreis zijn we weer aan het landen in ons eigen huis, nadat vier maanden lang ‘De Weg’ ons huis is geweest. En het feit dat al die tijd, 112 dagen,  ‘de weg je huis is geweest’, maakt dat deze reis een onvoorstelbare ervaring is geworden. Een ervaring die ons heel veel over onszelf én over onze relatie heeft geleerd en die we voor altijd in onze rugzak mee zullen nemen.