Via Francigena: Toscane en Rome

In Lucca laat je de Apennijnen achter je, maar echt vlak wordt het niet. Door de Etruskische heuvels langs het meer van Bolsena en thermische bronnen bereik je uiteindelijk de bestemming Rome.

Via Francigena
Door Toscane naar Rome
van Lucca tot Rome
  420 km 18 dagen
Hoogste punt Radicofani
814 m

In Lucca, San Gimignano en Siena maak je kennis met enkele steden die hun glorie uit de Renaissance periode niet verloren hebben. In San Miniato ben je de Arno overgestoken en arriveer je in Etrurië, het kerngebied van de Etrusken, dat begrensd wordt door de Arno en de Tiber. Ten zuiden van Siena ligt het prachtige natuurschoon van de Val d’Orcia. Het is een van de mooiste streken van Europa, die in 2004 toegevoegd is aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In dit deel van de route hebben de pelgrims (en hun verzorgers) vele kerken, kapellen en andere bouwsels achtergelaten, meestal rijk versierd met beeldhouwwerk, mozaïeken en schilderingen. Eerder deze streek met verve beschreven in het boek van Reinier Bloem: ‘De weg der wonderen’. Naarmate je dichter bij Rome komt, wandel je af en toe op iets drukkere paden. Maar voor je Rome bereikt, kun je nog zwemmen in het meer van Bolsena of ontspannen in de zwavelbaden van Saturnia. Wil je Rome bereiken langs de Franciscusweg, dan heb je na de Passo della Cisa een tweede kans door in Galleno even voorbij Lucca oostwaarts naar Firenze te lopen. Een derde mogelijkheid is in Buonconvento over te gaan op de Chemin d’Assise. Deze optie heeft het voordeel dat je behalve  Siena en de Val d’Orcia ook nog Assisi aandoet.

Gidsen, kaarten & GPS spoor

De Weg van de Franken III: Miniato Basso – Rome ; Taal: Nederlands- Auteur: Ben Teunissen – Anoda Publishing  – de GPS track vind je op www.dewegvandefranken.nl

Via Francigena Pilgrim Trail 2: The Great St Bernard Pass to Rome; Taal: Engels – Auteur: Alison Raju – Cicerone

Lightfoot Guide to the Via Francigena, Vercelli to Rome; Taal: Engels – Auteur: Paul Chinn & Babette Gallard – EURL Pilgrimage Publications

Guida alla Via Francigena,Taal- Italiaans en Engels – Auteurs Monica D’Atti, Franco Cinti;

De Kompass reeks bevat een bundel van vier kaarten met nummer 2440 ‘Toscana, heart of Tuscany’ op schaal 1:50.000  (ISBN: 9783990442647 – editie juli 2017). Daarop staan de Via Francigena, andere wandelwegen en overnachtingsmogelijkheden aangegeven. Deze bundel bestrijkt het gebied Lucca tot Abbadia San Salvatore.


Terug naar overzicht Via Francigena