NB52 Via Francigena, pilgrim route door Sandy Brown

BOEKBESPREKING door Ben Teunissen

Altijd interessant wanneer Leon Receveur van reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem je vraagt om een pas verschenen gids voor wandelende pelgrims naar Rome te bespreken.

En al helemaal boeiend wanneer je dit mag doen als auteur van de al langer bestaande gidsen De Weg van de Franken! Eens bezien wat er volgens deze uitgever allemaal nog beter kan…

 

De in buitenactiviteiten gespecialiseerde uitgever Cicerone presenteert dit jaar twee nieuwe gidsen voor wandelende pelgrims naar Rome. Na eerdere uitgaven van Alison Raju in 2014 heeft de Amerikaanse auteur Sandy Brown nu in opdracht van Cicerone een compact Engelstalig gidsje gerealiseerd: handzaam van formaat, licht in gewicht en met precies voldoende informatie om je pelgrimstocht vanaf Lucca tot Rome te kunnen maken. Het is deel 3 van in totaal drie delen vanaf Canterbury naar Lausanne en vanaf Lausanne naar Lucca, die later dit jaar (21) zullen verschijnen.

 

In dit deel vind je de beschrijving van de 410 km vanaf Lucca naar Rome, het meest populaire deel van de oorspronkelijke pelgrimsroute Via Francigena. Je doorkruist het aantrekkelijke landschap van Toscane in het hart van Italië. En je bezoekt steden als San Gimignano, Monteriggioni, Siena en Radicofani. En in de regio Lazio zijn behalve Rome, de steden Bolsena en Sutri alleszins de moeite waard om als pelgrim te bezoeken.

Sandy Brown kiest voor achttien etappes van 14 tot 28 km lengte en biedt in het compacte gidsje veel schema’s met overzichten van lengtes, hoogteverschillen en wandeltijden om de etappes eventueel anders in te delen.

 

In een uitgebreide introductie lees je alles over deze bijzondere pelgrimsroute, over de geschiedenis, het belang voor het pelgrimeren naar Rome en de organisatie EAVF, European Association of Via Francigena, die zich inzet voor de belangen van deze route.

De routebeschrijvingen zijn uitgebreid en soms moeilijk te volgen door alle details die ook aandacht krijgen. Mede dankzij de vele markeringen én de uitstekende GPX-track – beschikbaar op de website van de uitgever – kun je toch zorgeloos je weg vinden.

 

Het gidsje geeft een overzicht (i.v.m. corona uit 2019) van beschikbare overnachtingsmogelijkheden. Je vindt er aan het eind van iedere etappe het adres van een ostello (hostel) en soms een klooster. En voor de luxe pelgrims noemt Brown mogelijkheden voor camere (kamer), agriturismo (boerderij), B&B of hotel.

Deze gids gaat dus zeker ook in mijn rugzak wanneer ik een update voor deel III van de De Weg van de Franken ga verzorgen. Want het blijft in voor- en najaar een prachtige en bijzondere ervaring om als pelgrim door deze toeristische streek vol culturele hoogtepunten te mogen trekken. Zeker ook mét dit aantrekkelijk vormgegeven Engelstalige gidsje van de ervaren auteur van gidsen voor pelgrims, Sandy Brown.

 

Uitgebreide video introductie door auteur Sandy Brown van deel 2 én 3!

Uitgegeven door Cicerone 2021 – ISBN: 978 1 78631 079 8