Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

NB54 Via Francigena van Lucca naar Rome

Door Sonja van Leijsen

 

Via een oude weg naar het mooie Rome. Een droom! Door de corona-periode wordt dit werkelijkheid, want de lockdowns hebben me nieuwe inzichten gegeven: Het leven is kort. En een goede gezondheid een groot bezit. Toen ik enkele maanden geleden het idee opperde van wandelen naar Rome was de reactie van mijn man:  ‘prima. Lekker doen! Zolang ik maar niet mee hoef. Die afstand doe ik wel met de auto’ 

Dus stap 1 is gezet: Het idee.

 Stap 2 volgde…..waar loopt die weg dan precies? Lang leve Google en enkele lange zoek-sessies verder is het woord Via Francigena in beeld en ook de Vereniging Pelgrimswegen. Hier is enorm veel praktische informatie te vinden en het belangrijkste: andere pelgrims!  De App van Via Francigena staat ook al snel op mijn telefoon. Deze app geeft alle informatie over de dag-etappes.

En dan krijgen we stap 3. Wanneer?

Kan, en wil ik weg voor enkele maanden?  Nee, ik heb mijn eigen Bed & Breakfast te runnen en onze dochters wonen ook nog thuis. Maar vier weken, dat gaat nét lukken maar dan wel voordat het toeristenseizoen gaat beginnen in april.

 En daar is dan mijn plan:
400 km wandelen van Lucca naar Rome over de oude, historische weg.  

Spannend! Gelukkig heb ik in het verleden vaak gereisd met rugzak en zie ik hier niet tegenop. Juist die sportieve uitdaging is wat mij trekt. Het meest spannende is eigenlijk de periode waarin ik zal lopen. Eind februari tot eind maart.
Ik weet niet of de hostels al geopend zijn en of er veel particulieren een slaapplaats zullen bieden. Zullen er veel andere mensen aan het wandelen zijn? Anders is het eenzaam. Ook weet ik niet hoe het weer zal zijn. Met veel regen is het toch niet lekker lopen, en zeker niet de volgende ochtend die natte schoenen aantrekken om op pad te gaan. Ook grote honden die op me af rennen: nu al eng!
Maar ik heb besloten om me goed voor te bereiden.
Momenteel wandel ik al veel en soms wat hardlopen. Ga 2x per week naar de sportschool en doe aan bootcamp.  Dit zal mijn voorbereiding zijn.  De nieuwe rugzak is al aangeschaft en ook de schoenen staan klaar. Manlief en kinderen staan helemaal achter mijn plan dus eigenlijk is er niets meer wat me tegen zal houden. (alleen een nieuwe lockdown)

Rond 25 februari sta ik hopelijk met mijn rugzak op het plein in Lucca te zoeken naar de straat die ik in moet om op de Via Francigena te stappen. Waarschijnlijk óp van de zenuwen, maar vooral op weg naar een nieuw avontuur.    “ge begint er gewoon aon”

(Sonja van Leijsen is 53 jaar en woont in Molenschot N-B)