Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Slaapplaatsen

10boven

Inleiding

Onderweg naar Rome kom je – vooral buiten Italië – weinig speciale verblijven voor pelgrims tegen. Je zult het veelal moeten doen met hotels, jeugdherbergen, kloosters op de route of kampeerplaatsen (al dan niet bij de boer). De boekjes die voor de deelroutes beschikbaar zijn, vermelden veelal hotelletjes en soms ook kloosters. Probeer zo veel mogelijk te controleren of de genoemde onderdak-adressen nog bestaan of nog open staan voor pelgrims. Kijk ook bij de websites van specifieke routes naar de slaapplaatsen. Die websites worden meestal goed bijgehouden.

Nota bene: de vereniging onderhoudt zelf geen registers van overnachtingsplaatsen. Afhankelijk van de route zijn er overnachtingslijsten die gratis geladen kunnen worden en overnachtingslijsten die pas toegankelijk zijn na het kopen van de gids.

Jeugdherbergen

Jeugdherbergen of hostel zoals Stayokay of in Italië het Ostello della Gioventù is oorspronkelijk een goedkope logeergelegenheid voor jeugd en jongeren. De leeftijdsgrens wordt nauwelijks nog gebruikt en de jeugdherbergen accepteren over het algemeen gasten van alle leeftijden.
Jeugdherbergen zijn zeer geschikt voor pelgrims. Ze zijn goedkoop, er zijn verschillende mogelijkheden om te slapen (slaapzalen maar dikwijls ook tweepersoonskamers) en je kunt er goedkoop eten.
Jeugdherbergen liggen over het algemeen verder uit elkaar dan campings, maar in de meeste toeristensteden vind je er een. Een bed op een slaapzaal komt op € 20, een eenpersoonskamer op ca. € 25 en een tweepersoonskamer op ca. € 45. Vaak is er ‘s avonds een betaalbare warme maaltijd te krijgen.
Met uitzondering van Beieren, waar je jonger dan 27 moet zijn, stellen jeugdherbergen geen leeftijdsgrens meer.

Overzicht jeugdherbergen in België
Overzicht jeugdherbergen in Frankrijk
Overzicht jeugdherbergen in Duitsland
Overzicht jeugdherbergen in Zwitserland
Overzicht jeugdherbergen in Italië


Schoenen luchten

Kloosters en pastorieën

Vraag en er zal je gegeven worden. Zoek en je zult vinden. Klop en er zal voor je worden opengedaan.

Helaas is dit niet altijd meer het geval. Kloosters verdwijnen in rap tempo en de parochiehuizen hebben het vaak moeilijk. Maar toch komt het nog regelmatig voor dat als je bij een kerk of pastorie aanklopt er voor de pelgrim met paspoort naar een oplossing wordt gezocht. Ook zijn er op de routes heel bijzondere plekken met een religieuze historie te vinden, waar je als pelgrim een waardig onthaal kunt vinden. Op de website van De Weg van de Franken vind je een link naar de zogenoemde Ospitalita Religiosa. Onderweg naar Rome kom je echter weinig speciale verblijven voor pelgrims  tegen. Bij de diverse routes vind je adresoverzichten, die waar mogelijk ook op deze website opgenomen zijn. Om een indruk te krijgen van de diverse mogelijkheden kun je het beste zo veel mogelijk de vaak boeiend beschreven ervaringen op dit terrein op de website te lezen.


Ton Wilbers, Ostello Passo da Cisa

Campings

Fietsers vinden meestal wel een camping op één dagafstand; wandelaars meestal niet. Goedkope boerderijcampings zijn buiten Nederland een zeldzaam fenomeen.
Ga je via Frankrijk dan ben je bij een camping municipale voordelig uit. Reken voor andere campings op plm. € 20 voor één persoon en € 30 voor twee personen.
Op de site www.archiescampings.eu vind je downloadbare overzichten van campings in heel Europa en een App voor de mobiele telefoon.

072. Volledige vrijheid voor de kampeerder

Gratis kamperen

Wild kamperen is natuurlijk de goedkoopste oplossing. Er zijn echter twee bezwaren: officieel mag het niet in de landen waar je doorheen komt en je kunt niet douchen. Vraag liever aan een boer of je op zijn erf mag staan. Wanneer je jezelf als pelgrim kenbaar maakt, krijg je vrijwel zeker een welwillend antwoord. Waarschijnlijk mag je ook wel douchen en wie weet word je zelfs aan tafel genodigd.

zimmer freiKamers bij particulieren

De benaming van deze vorm van onderdak verschilt per land, maar over het algemeen zal het niet moeilijk zijn
zo’n kamer te vinden, zeker wanneer je in een café of winkel rondvraagt.
In Duitsland en Oostenrijk gaat het om Privatzimmer, in Italië Bed & Breakfast of affittacamere (kamer zonder ontbijt). In Frankrijk zijn er in nagenoeg alle toeristische plaatsen gîtes d’étape te vinden. Vaak verzorgt de eigenaar voor plm. € 10 een warme maaltijd voor je. In Zwitserland kom je juist langs je route een Zimmer frei tegen. De bewoners sympathiseren met de pelgrims en ontvangen je hartelijk tegen een bescheiden vergoeding. Italië kent nog de agriturismo: een boerderij waar men kamers of appartementen verhuurt. Ze zijn vaak mooi gerestaureerd en smaakvol ingericht. Niet zelden kun je er ook eten en een duik nemen. Er zijn heel eenvoudige agriturismo’s, maar ook heel luxe en dus kostbare verblijven. Bij al dit soort adressen is het slim om vooraf te bellen. Je wordt meestal heel vriendelijk en gastvrij onthaald en je krijgt veel waar voor je geld. Tarieven beginnen bij € 20 voor één persoon en € 35 voor twee personen, maar kunnen voor een mooi, sfeervol onderkomen best het dubbele zijn. De goedkoopste adressen liggen meestal op het platteland. In en rond steden is het bijna altijd duurder.


Hotels en pensions

Ook deze zijn langs de meeste routes voldoende voorhanden. De prijzen variëren enorm, afhankelijk van de uitrusting, de ligging en de plaats: voor een eenpersoonskamer van ca. € 30 voor iets heel eenvoudigs tot € 80 voor iets bijzonders; voor een tweepersoonskamer loopt het dan van ca. € 50 tot € 150. In de bergen is er de berghut (réfuge, rifugio in de Italiaanse Alpen), waar een overnachting veertig tot vijftig euro kost, inclusief maaltijd. Lidmaatschap van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging levert korting op. Zie daarvoor  www.NKBV.nl. Een aantal campings bij grote steden in Italië biedt de mogelijkheid een minibungalow of caravan te huren. Dit komt meestal een stuk voordeliger uit dan een hotelkamer in de stad.


Nog veel meer informatie…

Overnachten in Wallonië? Je vindt meer informatie in de Nieuwsbrief 28 op pagina 3.
vrienden_op_de_fietsIn Nederland biedt Vrienden op de fiets een prima verblijfplek voor een nacht.
Warm Showers is een internationale internet gemeenschap van fietsers die elkaar kosteloos overnachting aanbieden. Bij het aanmaken van je account kan je aangeven wat je te bieden hebt. Bijvoorbeeld een plaats om je tent te zetten, een douche, een bed, de mogelijkheid om je potje te koken of wat meer.
Couchsurfing is ook een niet-commerciële website met adressen van mensen die een slaapplek aanbieden. Bij het maken van een account kun je alleen gast zijn, maar ook aangeven wat je zelf te bieden hebt als gastgever.
In de Nieuwsbrief 30 vind je op pag 12 voorbeelden van handige apps voor het  regelen van een slaapplaats.
Je kunt boeken via smartphone of tablet op onder andere de site van Booking of AirB&B. Voor die laatste site moet je wel een account aanmaken.