En dan komt de dag van thuiskomen. Je tocht is volbracht of afgebroken en je bent weer thuis. Elke pelgrimage is uniek. De reden van vertrek, de belevenissen onderweg en de situatie bij thuiskomst. Daarnaast zal iedereen die heeft gepelgrimeerd wel iets herkennen in het volgende.

Na de initiële euforie van het bereiken van Rome of de deceptie van het moeten afbreken van je tocht, keert het “gewone” leven weer terug. Maar jij bent niet meer precies dezelfde dan diegene die vertrok. De vele ervaringen onderweg, die door het hebben van tijd vaak diepgaander beleefd worden, vormen je verder. Je kunt anders gaan kijken naar spullen, status, religie, controle enz. Daarnaast kun je nog geconfronteerd worden met een fysieke nasleep als gevolg van blessures of het plotseling stoppen met het dagelijks lopen of fietsen.

Soms valt het tegen om thuis te zijn. Waar is het heerlijke leven van hele dagen buiten en weinig zorgen? Waarom was ik onderweg zo ontspannen en gelukkig? Je gaat op onderzoek uit. Vertelt over je ervaringen, schrijft erover, maakt een fotoboek, geeft een lezing enz. en al doende verdiept zich de ervaring.

De themagroep Thuiskomen wil een platform bieden binnen de vereniging Pelgrimswegen naar Rome om ervaringen rond thuiskomen te delen. Je verhaal te vertellen of te leren van de verhalen van anderen. Heb je vragen of wil je iets bijdragen neem dan contact op door een mail te sturen naar de themagroep.