Om op alle soorten weer voorbereid te zijn heb je drie soorten kleding nodig: onderlaag, tussenlaag en buitenlaag. Goede buitensportzaken kunnen je hierin adviseren. 

Onderlaag

Direct op je huid kun je het best vochtregulerende kleding dragen van synthetisch materiaal of van Merinowol. Beide materialen laten transpiratie veel beter door dan katoen, dat snel gaat stinken, nat wordt en dan koud aanvoelt. Katoen droogt bovendien langzaam en wordt erg zwaar als het nat is. Synthetisch materiaal heeft als voordeel dat het zeer snel droogt. Het prettige van Merinowol is dat het vrijwel geen lichaamsgeur opneemt. Je kunt het meestal zonder bezwaar meerdere dagen dragen.

Bovendien ziet het er zo mooi uit, dat je het ook als iets nettere kleding kunt gebruiken. Anders dan gewone wol kriebelt Merinowol niet. Wordt het kouder dan kun je deze onderlaag vervangen door een thermo onderlaag. Thermo ondergoed is ook prettig als pyjama te gebruiken als het ’s nachts een keer koud is. 

Tussenlaag

Je kunt bij kou het beste één of meer lagen isolerende kleding dragen. Een fleece trui of een Merino wollen T-shirt met lange mouwen- of een combinatie van beide – is hiervoor heel geschikt. Deze laag gaat over de onderlaag.

Buitenlaag

Wordt het nog kouder dan kun je als buitenlaag een softshell dragen. Een goede softshell is winddicht, en houdt de warmte tijdens het lopen goed vast. Een softshell is meestal waterafstotend. Dus bij een flinke regenbui is een regenjas of poncho nog wel nodig. Een winddicht regenjack is ook een optie om aan te trekken in plaats van de softshell, maar ademt over het algemeen minder goed. Voor koude avonden en ochtenden is een donsjas een uitkomst. Deze jassen isoleren goed en zijn zeer klein weg te bergen. Ook zijn deze licht in gewicht. Let op: een donsjas is niet waterdicht.

Voor de benen is het bij koud weer ook mogelijk om een thermolaag onder een broek aan te trekken, maar de meeste Rome pelgrims zullen dit niet nodig hebben aangezien zij over het algemeen in een warmer seizoen lopen. Let bij het kopen van een broek vooral op het gewicht en of de broek snel droogt. Afritsbroeken kunnen handig zijn als je geen aparte korte broek mee wilt nemen. Voor dames zijn er voor warm weer ook leuke ‘skirts’ te koop, een combinatie tussen een rokje en een korte broek. Een dunne ‘reservebroek’ is handig voor als je broek is nat geregend of in de was zit.

Regenkleding

Bescherm je tegen de regen. De combinatie van regen en wind op een natte huid en natte kleren is gevaarlijk. Het verdampen van vocht kost warmte. Dit gaat ten koste van de lichaamswarmte. Je kunt dus snel afkoelen. Wind bevordert het verdampen en de afvoer van warmte. Bovendien isoleren vochtige kleren minder goed tegen kou: je lichaamswarmte wordt sneller naar buiten afgevoerd.

Je kunt verschillende keuzes maken in de omgang met regen. Poncho, regenbroek of jack, paraplu. Je kunt je natuurlijk ook gewoon nat laten regenen. Bij warm weer is een poncho en een regenbroek of jack al snel te warm. Een opvouwbare paraplu kan dan uitkomst bieden. Is het koud dan is het verstandiger om voor een poncho en/of regenbroek of jack te kiezen.

Ademende regenkleding is beter dan gewone, maar verwacht geen wonderen: op den duur word je ook hierin nat door de condenserende transpiratie.

Voor een regenbuitje bij warm weer kun je jezelf daarom beter beperken tot een regenjack of een poncho.

En dan nog dit…

Een zuiver Merino wollen shirt haalt Rome niet, het is voor die tijd al ruim versleten. Er is tegenwoordig ook Merino wol met een toevoeging van nylon of andere vezels. Dit gaat langer mee.

Naast deze buitensportkleding wil je misschien ook wat nettere kleding kunnen aantrekken bv. voor bezoek aan een kerk of restaurant. Voor kerkbezoek bij warm weer is een afritsbroek handig.

Vrouwen kunnen voor een kerkbezoek (ook) bij mooi weer een shawl meenemen. Dit weegt bijna niets. Knoop de shawl als rok om je middel. Lekker luchtig en de benen zijn bedekt. Bovendien kun je die shawl ook gebruiken om je tegen de zon te beschermen of in de herberg bij het douchen.

Afhankelijk van je wensen rond de hygiëne, zul je bij enige regelmaat je kleren willen wassen. Meestal gaat dat met water en een sopje (zeepje of wasmiddel) in de wasbak. Je kunt je was sneller droog krijgen door de was eerst goed uit te wringen en vervolgens in een droge handdoek te rollen en daar op te gaan staan, zodat de handdoek een deel van het vocht overneemt. Veel herbergen of hotels hebben ook de mogelijkheid om je kleren te laten wassen en drogen. Het is aan te raden om de handwasjes regelmatig af te wisselen met machinewas om de was echt goed schoon te krijgen.