Onderweg naar Rome kom je – vooral buiten Italië – weinig speciale verblijven voor pelgrims tegen. Je zult het veelal moeten doen met hotels, jeugdherbergen, kloosters op de route of kampeerplaatsen (al dan niet bij de boer).

De boekjes die voor de routes beschikbaar zijn, vermelden veelal hotelletjes en soms ook kloosters. Probeer zo veel mogelijk te controleren of de genoemde onderdak adressen nog bestaan of nog open staan voor pelgrims. Kijk ook bij de websites van specifieke routes naar de slaapplaatsen, zie onderaan deze pagina om snel de juiste pagina te vinden.. Die websites worden meestal goed bijgehouden. 

Onderdak reserveren

Het is aan te raden minimaal een dag van tevoren een slaapplek te reserveren, zeker ook in kloosters. Buiten het seizoen ben je regelmatig de enige gast, in het seizoen is misschien alles al vol. Vaak kun je per email een reservering doen. Er bereiken ons berichten dat er soms gevraagd wordt een kopie van een identiteitsbewijs op te sturen. Doe dat niet zomaar. Gebruik deze app van de overheid om een veilige kopie te maken waarbij je gegevens afschermt.

Jeugdherbergen

Jeugdherbergen of hostel zoals Stayokay of in Italië het Ostello della Gioventù is oorspronkelijk een goedkope logeergelegenheid voor jongeren. De jeugdherbergen, Jugendherberge of hostels accepteren gasten van alle leeftijden.

Jeugdherbergen zijn zeer geschikt voor pelgrims. Ze zijn goedkoop, er zijn verschillende mogelijkheden om te slapen (slaapzalen maar dikwijls ook tweepersoonskamers) en je kunt er dikwijls goedkoop eten.

In de meeste toeristensteden vind je van dit soort slaapgelegenheden. Vaak een bed op een slaapzaal, maar er zijn soms ook iets duurdere eenpersoonskamers. Meer informatie vind je op deze site.

Kloosters en pastorieën

Vraag en er zal je gegeven worden. Zoek en je zult vinden. Klop en er zal voor je worden opengedaan. Helaas is dit niet altijd meer het geval. Kloosters verdwijnen in rap tempo en de parochiehuizen hebben het vaak moeilijk. Maar toch komt het nog regelmatig voor dat als je bij een kerk of pastorie aanklopt er voor de pelgrim met paspoort naar een oplossing wordt gezocht.

Ook zijn er op de routes heel bijzondere plekken met een religieuze historie te vinden, waar je als pelgrim een waardig onthaal kunt vinden. Op de website van De Weg van de Franken vind je bijvoorbeeld een link naar de zogenoemde Ospitalita Religiosa.

Onderweg naar Rome kom je voor pelgrims echter weinig speciale verblijven gerund door religieuzen tegen. Bij nagenoeg alle beschreven routes vind je adressen van op pelgrims gerichte overnachtingsadressen.

Campings

Fietsers vinden meestal wel een camping op één dagafstand; wandelaars meestal niet. Goedkope boerderijcampings zijn buiten Nederland een zeldzaam fenomeen.

Ga je via Frankrijk dan ben je bij een camping municipale voordelig uit. Reken voor andere campings op plm. € 20 voor één persoon en € 30 voor twee personen.

Archiescampings is een app met een overzicht van campings in heel Europa, zowel voor Apple als voor Android te koop voor een bescheiden bedrag onder de naam “Archiescampings”.

Sinds Corona zijn er particuleren die je in hun tuin laten overnachten met je tent. “Welcome to my garden” heet het, veel in België maar ook verder in Europa, je kunt hier inloggen.

Wildkamperen

De goedkoopste oplossing  is natuurlijk het wildkamperen. Officieel mag het niet in de landen, waar je doorheen trekt. Vraag liever aan een boer of je op zijn erf mag staan. Wanneer je jezelf als pelgrim kenbaar maakt, krijg je vrijwel zeker een welwillend antwoord. Waarschijnlijk mag je ook wel douchen en wie weet word je zelfs aan tafel genodigd.

Kamers bij particulieren

Wild kamperen

De benaming van deze vorm van onderdak verschilt per land, maar over het algemeen zal het niet moeilijk zijn zo’n kamer te vinden, zeker wanneer je in een café of winkel rondvraagt.

In Duitsland en Oostenrijk gaat het om Privatzimmer, in Italië Bed & Breakfast of affittacamere (kamer zonder ontbijt).

In Zwitserland kom je juist langs je route een Zimmer frei tegen. De bewoners sympathiseren met de pelgrims en ontvangen je hartelijk tegen een bescheiden vergoeding.

Italië kent ook nog de agriturismo: een boerderij waar men kamers of appartementen verhuurt. Ze zijn vaak mooi gerestaureerd en smaakvol ingericht. Niet zelden kun je er ook eten en een duik nemen. Er zijn heel eenvoudige agriturismo’s, maar ook heel luxe en dus kostbare verblijven.

Bij al dit soort adressen is het slim om vooraf te bellen. Je wordt meestal heel vriendelijk en gastvrij onthaald en je krijgt veel waar voor je geld. Tarieven beginnen bij € 20 voor één persoon en € 35 voor twee personen, maar kunnen voor een mooi, sfeervol onderkomen best het dubbele zijn. De goedkoopste adressen liggen meestal op het platteland. In en rond steden is het bijna altijd duurder.

Couchsurfing is ook een niet-commerciële website met adressen van mensen die een slaapplek aanbieden. Bij het maken van een account kun je alleen gast zijn, maar ook aangeven wat je zelf te bieden hebt als gastgever. 

Warm Showers is een internationale internet gemeenschap van fietsers die elkaar kosteloos overnachting aanbieden. Bij het aanmaken van je account kun je aangeven wat je te bieden hebt. Bijvoorbeeld een plaats om je tent te zetten, een douche, een bed, de mogelijkheid om je potje te koken of wat meer.

Je kunt boeken via smartphone of tablet op onder andere de site van Booking of Airbnb. Voor die laatste sites is het handig om een account aan te maken. Deze reis giganten hebben hun nadelen: ze vragen 10 tot 25% provisie. Je kunt zoeken naar onderdak op hun websites en vervolgens direct bij de eigenaar boeken, vooral als het kleine accommodaties betreft.

Hotels en pensions

Ook deze zijn langs de meeste routes voldoende voorhanden. De prijzen variëren enorm, afhankelijk van de uitrusting, de ligging en de plaats: voor een eenpersoonskamer van ca. € 30 voor iets heel eenvoudigs tot € 80 voor iets bijzonders; voor een tweepersoonskamer loopt het dan van ca. € 50 tot € 150. In de bergen is er de berghut (réfuge, rifugio in de Italiaanse Alpen), waar een overnachting veertig tot vijftig euro kost, inclusief maaltijd. Lidmaatschap van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging levert korting op. Meer informatie op de site van de NKBV. Een aantal campings bij grote steden in Italië biedt de mogelijkheid een mini bungalow of caravan te huren. Dit komt meestal een stuk voordeliger uit dan een hotelkamer in de stad.

Meer per land

Logo Vrienden op de fiets

In Nederland biedt Vrienden op de fiets een prima verblijfsplek voor een nacht.

Duitsland

In Duitsland kun je op de website Monteurzimmer eenvoudige kamers bij particulieren boeken. ER is ook een soort vrienden op de fiets: bed@bike, waar je je ook moet inschrijven.

Frankrijk

In Frankrijk zijn er in nagenoeg alle toeristische plaatsen gîtes d’étapes te vinden. Vaak verzorgt de eigenaar voor plm. € 10 een warme maaltijd voor je.

Zwitserland

Zwitserland heeft vrij veel Natuurvriendenhuizen, daarnaast is er de mogelijkheid om bij boeren in het stro te slapen.

Italië

Een mooie website voor Emilia Romagna geeft voor vele routes informatie over slaapplaatsen. Goed te gebruiken als je de Apennijnen oversteekt. Ook in het Engels, veel gedetailleerde routeinformatie..

Onderdak per route

Dit zijn directe linken naar informatie over slaapplaatsen per route. Voor de fietstochten direct naar de gidsen en website van de tocht, voor de tochten te voet naar een overzichtspagina per route op onze website.

Route
Via Francigena te voetGidsen en kaarten
Via Francigena per fietsZie de pagina van de Via Francigena te voet
Route van Emo per fietsWebsite van de route
Middenroute te voetGidsen, Kaarten en websites
Route van Benjaminse per fietsGids van de route
Oostelijke route te voetGidsen, kaarten en websites
Reitsma’s route per fietsGids van de route