Het Pelgrimspaspoort of Credenziale is een identiteitspapier voor pelgrims, die lid zijn van een vereniging, die zich inzet voor het pelgrimeren. Men kan zich hiermee identificeren als pelgrim en zo nodig hulp vragen. De meeste pastorieën en kloosters verschaffen slechts onderdak op vertoon van een pelgrimspaspoort.

De meeste Pelgrimspaspoorten zijn tevens een stempelkaart. Daarin verzamel je de stempels van de plekken waar je overnacht.

Frans: tampon, Duits: Stempel, Engels: stamp en Italiaans: timbro

Het zijn tevens ‘bewijzen’ dat je in die plaatsen bent geweest. Vaak zijn de stempels bijzonder van vorm. Zorg ervoor om in en bij zoveel mogelijk overnachtingsplaatsen een stempel te halen. Dat kan bijvoorbeeld ook op campings, in B&B’s of in een toeristenbureau. Maar als in een plaats geen mogelijkheid is om een stempel te krijgen is dat geen probleem.

Dit is niet alleen belangrijk voor het verkrijgen van het Testimonium in Rome. Het komt bijvoorbeeld voor, dat kloosters pelgrims weigeren wanneer er door te weinig of ontbrekende stempels niet aangetoond kan worden, dat men een heuse pelgrim is.

De Vereniging Pelgrimswegen naar Rome geeft een eigen Pelgrimspaspoort of Credenziale uit. Dit paspoort wordt echter alleen uitgereikt aan leden van de vereniging. Het paspoort biedt ruimte aan maximaal 96 stempels. Iedereen ontvangt bij het lidmaatschap één exemplaar voorzien van naam en lidnummer.

Meerdere exemplaren zijn alleen voor € 7,50 te koop voor hoofd- en partnerleden, bij de bestelling graag de juiste voor- en achternaam opgeven. Voor alle duidelijkheid: niet-leden kunnen dus geen Pelgrimspaspoort kopen.