Je hoeft geen topsporter te zijn om naar Rome te fietsen, maar een goede basisconditie is wel gewenst. Mocht die ontbreken, dan is het raadzaam vooraf te trainen. Het is aan te bevelen om veel te fietsen en te ervaren hoe het is om dagen achter elkaar op de fiets te zitten.

Suggesties voor een fietsweekje dicht bij huis

Als dit je eerste fietsreis wordt, dan is het misschien aan te bevelen eerst eens een weekje met de fiets op uit te trekken om te zien hoe dit bevalt en hoe de conditie is. Heel geschikt voor een fietsweekje dichtbij huis zijn de Nederlandse of Vlaamse LF-routes.

Een nieuwe optie in de routes om te oefenen is de Veerpontjestourfietsroute: een tocht in 9 etappes van Leeuwarden naar Maastricht met maar liefst 49 pontjes. De veerponten zijn op veel plekken belangrijk voor scholieren en voor het toerisme: deze route zet ze extra in de schijnwerpers!

Wil je dicht bij huis kennis maken met het fietsen in de bergen, dan zijn de Ardennen en/of de Eifel een voor de hand liggende keus. Hoog zijn de bergen hier niet, maar vier keer 250 m klimmen is fysiek en psychologisch zwaarder dan één keer 1000 m omhoog!

Vertrouwd raken met de route

Of je nu met een gids fietst of alleen met een GPS-track, ga altijd eerst eens oefenen in Nederland of Vlaanderen om met het fietsen over onbekende routes vertrouwd te raken.